Rydze marynowane – jak marynować te grzyby?

Rydze marynowane są szczególnie cenione, bowiem grzyb ten rzadko występuje w naturze. Jednak są szczęśliwi grzybiarze, którzy na nie trafiają i z radością obrabiają w domowym zaciszu. Poznaj przepis na marynatę dla tych grzybków.

Rydze marynowane to nie byle jakie grzyby leśne. Ich okazały kapelusz i rzadkość występowania w połączeniu z wykwintnym smakiem czynią go prawdziwym rarytasem na każdym stole i kuchennym blacie. Rydze często przez swój charakterystyczny kolor często mylony z trującym muchomorem, dlatego jeżeli grzyby, które posiadasz, budzą u ciebie jakiekolwiek wątpliwości w kontekście gatunku i bezpieczeństwa najlepiej skonsultuj się z doświadczonym grzybiarzem lub całkowicie zrezygnuj z jedzenia ich. Od czego należy zacząć pracę nad tym szlachetnym produktem?

Jak oczyszczać grzybki przed marynowaniem?

Rydze dokładnie należy oczyścić. Najpierw kapelusz z mchu, ziemi i resztek runa leśnego, a następnie jego nóżkę (trzon). Jest to dosyć kruchy grzyb, dlatego należy przy tym zachować maksymalną delikatność i ostrożność. Następnie trzeba wysuszyć grzyby w temperaturze pokojowej. Najlepiej ułożyć je na papierowym ręczniku, który wchłonie wodę lub cienkiej i suchej ściereczce.

Rydze mają tendencję do ciemnienia. Jeśli zostaną pozostawione po wstępnym oczyszczeniu, mogą zmienić odcień na mniej atrakcyjny. Aby temu zapobiec, natychmiast umieść grzyby w roztworze soli (20 g soli na 1 litr wody). Niemniej jednak nie można ich tak długo przechowywać, dlatego najlepiej od razu zabrać się do pracy.

Przepisy na marynowane rydze

Pierwszy przepis stanowi najbardziej klasyczne rozwiązanie, a jednocześnie uważane za najsmaczniejsze.

Składniki:

  • świeże rydze: 1 kg;
  • pieprz czarny: 7 ziarenek;
  • goździki suszone: 1 szt.;
  • ziele angielskie: 5 ziarenek;
  • sól: 1 łyżeczka;
  • ocet 9%: pół szklanki;
  • woda.
Zobacz też:  Maślaki marynowane w zalewie octowej – przepis na pyszne przetwory z grzybów

Przepis krok po kroku

  1. Zacznij od marynaty. Wymieszaj pół szklanki wody z odpowiednimi proporcjami przypraw, soli i octu. Zagotuj i ostudź.
  2. Na patelnię wrzuć czyste i przygotowane rydze. Zalej je wrzącą wodą i dodaj sól.
  3. Włącz kuchenkę i gotuj grzyby pod pokrywką przez 3-4 minuty. Natychmiast je odcedź.
  4. Na dno słoików (trzeba je wcześniej wyparzyć) włóż pozostałe przyprawy.
  5. Rydze wkładamy do słoiczków i zalewamy zimną marynatą.
  6. Słoiki należy dobrze zakręcić i pasteryzować tak jak inne przetwory (np. w garnku).

Rydze marynowane z koperkiem i czosnkiem

Kolejny przepis jest dla osób, które lubią bardziej wyraziste aromaty.

Składniki:​​

  • rydze: 1 kg;
  • sól: 2 łyżki;
  • woda: 125 ml;
  • ocet: 1 szkl.;
  • liść laurowy: 5 szt.;
  • czarny pieprz: 10 ziarenek;
  • koperek: 1 pęczek;
  • czosnek: 1 główka.

Przepis krok po kroku

  1. Rydze należy opłukać z piasku i liści.
  2. Grzyby i wszystkie pozostałe składniki zalewy wkładamy do garnka, w którym zamierzamy przygotować zalewę, i zalewamy wodą.
  3. Wszystkie składniki powinny gotować się przez 30 minut od zagotowania. Jednocześnie zawartości garnka nie powinno się mieszać łyżką.
  4. Kiedy przetwór trochę ostygnie, przełóż go do wcześniej wyparzonych słoiczków. Do każdego słoja wkładamy same grzyby, tak aby zajmowały jedną trzecią naczynia.
  5. Gdy ugotowana mieszanka zostanie całkowicie rozprowadzona między pojemnikami, dodajemy do nich marynatę.
  6. Na koniec słoiczki z grzybami należy dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem w ciemnej i chłodnej spiżarni.

Grzyby marynowane z cebulą

To doskonała przekąska, która świetnie komponuje się z wieloma daniami, np. pasztetami z dziczyzny.

Składniki:

  • rydze świeże: ok. 30 szt.;
  • ocet: 1/2 szklanki;
  • woda: 3 szklanki;
  • cukier: 1/2 szklanki;
  • cebula: 1 szt.;
  • sól: 1 łyżka;
  • liść laurowy: 2 szt.;
  • ziele angielskie: 6 szt.;
  • gorczyca biała cała: 1,5 łyżeczki.

Przepis krok po kroku

  1. Grzybki należy opłukać pod bieżącą wodą, następnie rydze przekładamy przełożyć do rondelka i zalewamy je gorącą wodą. W zależności od wielkości okazów produkty gotujemy przez 7-10 minut i odcedzamy.
  2. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, np. w piórka.
  3. Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, krążkami cebuli oraz liśćmi laurowymi. W zależności od upodobań smakowych można dodać mniej cukru, niż jest podane w przepisie.
  4. Grzyby przełożyć do wyparzonych słoiczków. Do każdego słoika dodać plasterki cebuli, dwa ziarenka ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki gorczycy. Pamiętaj, aby wcześniej wyparzyć naczynia.
  5. Zalać rydze przestudzoną, nie gorącą, zalewą. Słoje dokładnie zakręcić i pasteryzować w garnku przez 10 minut od zagotowania wody lub w piekarniku w 100 stopniach przez około 30 minut.
  6. Wyjąć słoiczki z rydzami marynowanymi, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostudzenia.
Zobacz też:  Opieńki marynowane – jak przygotować?

Rydze marynowane w occie, miodzie czy z cebulą są chętnie zajadanym przysmakiem nie tylko w trakcie świąt Bożego Narodzenia, ale również przez pozostałą część roku. To wyjątkowy przetwór, bowiem rydze są grzybami rzadko występującymi. Jednak jeżeli komuś uda się zamarynować rydze to niech pamięta, że stanowią zarówno doskonałą przystawkę jak i idealnie nadają się jako dodatek do wielu dań mięsnych, kanapek czy sałatek.



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2022

Dodaj komentarz