Ryba na wigilię – oczywiście karp! Ale to niejedyna propozycja, ponieważ w roli dania głównego idealne będą również inne ryby. Już za chwilę dowiesz się jakie! Podpowiemy też, jak zrobić rybne przystawki wigilijne.
Ryba na wigilię to obowiązkowy element wieczerzy. W większości domów króluje oczywiście karp. Jednak smaki często się nudzą, a niektórzy po prostu karpia nie lubią. Wówczas decydują się przyrządzić inne ryby. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się dorsz, łosoś i pstrąg. Jednak rybka na świątecznym stole to nie tylko danie główne. To również przystawki, takie jak karp w galarecie, ryba po grecku, a także śledzie. W tym poradniku przedstawimy ci przepis na każdą z powyższych propozycji, a ty wybierz najlepsze dla siebie i swoich bliskich!
Ryba na wigilię – karp
Jaka ryba na Wigilię? Oczywiście karp, którego możesz przygotować na dwa sposoby – usmażyć lub upiec.
Jeśli chodzi o smażenie, możesz wykorzystać gotowe już dzwonki lub filety, ale możesz też samodzielnie pokroić rybę. W przypadku pieczenia polecamy przyrządzić całą rybę. Wystarczy podać ją z sałatką, kilka innych przysmaków i kolacja wigilijna gotowa!
Karp smażony
Na świątecznym stole najczęściej pojawia się smażony karp. Aby go przygotować, potrzebne będą następujące składniki:
- karp – 1,5 kg;
- 4 łyżki bułki tartej;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- sól;
- pieprz;
- pół łyżeczki czosnku sproszkowanego;
- olej;
- cytryna.
Przygotowanie:
- Karpa oczyść, pokrój w dzwonki, oprósz solą i odrobiną pieprzu, a następnie odstaw na około pół godziny.
- Bułkę tartą, mąkę i sproszkowany czosnek dokładnie wymieszaj.
- Każdy dzwonek karpia dokładnie obtocz w mieszance z bułki tartej, mąki i czosnku.
- Smaż rybę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Usmażonego karpia podaj z plastrami cytryny.
Karp pieczony
Na świątecznym stole sprawdzi się też karp wigilijny pieczony, którego przygotowanie jest nieco mniej czasochłonne. Oto potrzebne składniki:
- karp o wadze około 1,5 kg;
- cytryna;
- sól;
- pieprz;
- pęczek pietruszki;
- 3 ząbki czosnku;
- 40 g masła.
Przygotowanie:
- Karpia dokładnie umyj i osusz.
- Natrzyj rybę solą i pieprzem, a następnie połóż ją w naczyniu żaroodpornym.
- Zimne masło pokrój na kawałki i połóż je w odstępach w naczyniu żaroodpornym – obok ryby.
- Czosnek i cytrynę pokrój na plasterki i również połóż je w naczyniu.
- Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 20 minut.
- Pietruszkę drobno posiekaj.
- Po upływie 20 minut pieczenia posyp karpia pietruszką i piecz przez kolejne 10-15 minut.
Pieczony łosoś na świątecznym stole
Kolejna pyszna ryba, którą warto przyrządzić na Święta to oczywiście bogaty w kwasy omega-3 łosoś. Aby go przygotować, potrzebne będą następujące składniki:
- filet z łososia – około 600 g;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z połowy cytryny;
- 50 g masła;
- pół łyżeczki soli;
- szczypta pieprzu;
- łyżka natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i osusz filety łososia.
- Połóż rybę w naczyniu żaroodpornym.
- Miękkie masło wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Posmaruj rybę mieszanką z masła.
- Łososia piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- Po upływie 20 minut przykryj łososia folią spożywczą i piecz przez kolejne 10 minut.
- Upieczoną rybę udekoruj natką pietruszki.
Ryba na wigilię – karp w galarecie
Chcesz poznać inne przepisy na ryby? Na święta bardzo dobrze sprawdzą się też przystawki, na przykład karp w galarecie. Oto składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy:
- karp – około 1,5 kg;
- 2 marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- pół korzenia selera;
- kawałek pora;
- 2 listki laurowe;
- 6 ziarenek ziela angielskiego;
- sól;
- pieprz;
- 2 łyżeczki żelatyny;
- łyżeczka octu;
- 2 litry wody.
Przygotowanie:
- Karpia wyfiletuj i umyj. Filet pokrój w grube paski.
- Wszystkie części ryby prócz filetów umieść w garnku, dodaj warzywa i przyprawy.
- Gotuj wywar na wolnym ogniu przynajmniej przez godzinę.
- Przecedź wywar przez sito, ponownie postaw na ogniu, dodaj filet i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso stanie się białe.
- Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie ostrożnie wyjmij kawałki ryby z wywaru.
- Z ugotowanej ryby wyciągnij ości i skrop octem.
- Wywar przecedź przez drobne sitko.
- Odrobinę wystudzonego wywaru połącz z żelatyną, a następnie wlej mieszankę do garnka z wywarem.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Kawałki ryby ułóż w półmisku i udekoruj je dowolnie: na przykład marchewką, cytryną, porem i natką pietruszki.
- Delikatnie zalej karpia wywarem z żelatyną i pozostaw do wystygnięcia.
- Później schładzaj już w lodówce.
Ryba po grecku na wigilijnym stole
Kolejny przepis na karpia, który zaraz poznasz to popularna ryba po grecku. To danie jest aromatyczne, a zarazem delikatne. Świetnie sprawdzi się w roli przystawki, a do jego przygotowania potrzebujesz:
- kilogram filetów rybnych (dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, tilapia lub sandacz)
- pół szklanki mąki
- szklanka wody
- 4 marchewki
- 1/4 korzenia selera
- korzeń pietruszki
- duża cebula
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- olej
- łyżeczka słodkiej papryki
- 50 g przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- Filety dokładnie umyj i osusz. Dla ułatwienia możesz pokroić je na mniejsze części.
- Natrzyj je lekko solą i pieprzem, obtocz w mące, a następnie usmaż.
- Cebulę drobno pokrój, marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Na patelnię wlej około 4 łyżek oleju i lekko zeszklij cebulę.
- Następnie dodaj też starte warzywa, ziele angielskie, listki laurowe i słodką paprykę.
- Całość smaż przez kilka minut, a następnie zalej wodą.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i zakryj przykrywką.
- Warzywa duś na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Jeśli po tym czasie w garnku jest nadal dużo wody, odlej ją, tak by pozostało jej niewiele.
- Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut.
- W razie potrzeby dopraw lekko warzywa.
- Część warzyw wyłóż na dno naczynia, w którym podasz rybę po grecku.
- Na warzywach ułóż usmażoną rybę.
- Przykryj filety pozostałą częścią warzyw.
Zastanawiasz się, co jeszcze podać na świąteczną kolację? Śledzie na Wigilię to jedna z naszych propozycji. Te pod pierzynką świetnie się sprawdzą, jednak możesz też zrobić sałatkę śledziową. Wybierając rybę na wigilijną kolację, kieruj się upodobaniami smakowymi najbliższych. Chodzi przecież o to, by przygotować smakowitą ucztę. Zatem jeśli na twoim przyjęciu świątecznym pojawi się ktoś, kto nie przepada za karpiem, polecamy pieczonego łososia i rybę po grecku.
Zobacz także:
- Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy
- Śledzie na Wigilię. 5 sprawdzonych przepisów!
- Przystawki wigilijne. 3 obłędne przepisy!
- Sałatka na Wigilię. Sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki
- Co na wigilię można przygotować wcześniej?
- Krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami. Przepis