Risotto z dynią krok po kroku

Lubisz szybkie dania z ryżem? Wykorzystaj sezon dyniowy i przygotuj risotto z dynią! To szybka i smaczna potrawa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Risotto to popularne danie kuchni włoskiej, które cieszy się dużą popularnością także w naszym kraju. Jego podstawą jest specjalny ryż – dłuższy i grubszy niż jego tradycyjne wersje. Wyróżnić można kilka różnych rodzajów tego dania. W sezonie jesiennym doskonałym wyborem może być risotto z dynią. Poznaj sprawdzony przepis!

Jak przygotować risotto z dynią?

Risotto to klasyczne danie, które nie jest zbyt skomplikowane, jednak aby zachwycało smakiem, konieczne jest trzymanie się kilku prostych zasad. Przede wszystkim musisz poddać dynie odpowiedniej obróbce. Tak naprawdę każdy jej rodzaj się sprawdzi, również piżmowa czy olbrzymia, ale najczęściej wykorzystuje się w tym celu dynię hokkaido. Jej atutem jest cienka skórka, dzięki czemu nie trzeba jej obierać oraz intensywnie pomarańczowy i zwarty miąższ. Dynię należy umyć, przekroić na dwa kawałki oraz usunąć z niej gniazdo nasienne. Następnie wystarczy pokroić ją na cienkie kawałki.

Najczęściej polecany przepis na risotto z dynią

Wyróżnić można kilka różnych wersji risotta z dynią. W podstawowej dodaje się surowe warzywo pokrojone w kostkę. Z powodzeniem możesz jednak wykorzystać puree z dyni – zwłaszcza w okresie wiosennym lub letnim, gdy dostęp do świeżej dyni jest ograniczony. Możesz też przygotować potrawę z pieczonej dyni.

Zobacz też:  Dania z dyni – warzywa o wielu twarzach!

Kremowe risotto z dynią – od czego zacząć?

Jeżeli masz już przygotowaną dynię, pora rozpocząć gotowanie dyniowego risotto. Pierwszym krokiem jest zeszklenie cebulki na tłuszczu. To bardzo ważny składnik, ponieważ dodaje całości słodyczy. Podsmażyć należy nie tylko posiekaną cebulę, ale też drobno pokrojony czosnek. W międzyczasie naszykuj w oddzielnym garnku bulion warzywny oraz podgrzewaj go cały czas na wolnym ogniu. Gdy cebula z czosnkiem staną się miękkie – zazwyczaj zajmuje to zaledwie 1 minutę – możesz dodać pokrojoną w kostkę dynię.

Podsmażanie ryżu – o czym warto wiedzieć?

Ryż to najważniejszy składnik w każdym przepisie na risotto. Chociaż wydaje się, że jego smażenie jest proste, należy podejść do tego zadania bardzo starannie. Proces ten sprawia, że w całym daniu wyczuwalny jest orzechowy posmak. Im dłużej będziesz go trzymać na patelni, tym wyraźniejszego smaku zyska. Jednak z drugiej strony długie smażenie sprawia, że danie będzie mniej kremowe. Dzieje się tak, ponieważ wysoka temperatura niszczy skrobię zawartą w ryżu, która odpowiada za konsystencje potrawy. Najważniejszy jest więc odpowiedni czas smażenia tak, aby każde ziarenko ryżu pokryło się masłem, ale jednoczenie, aby risotto nie było suche.

Połączenie składników, czyli co jeszcze dodać?

Po około 3–4 minutach do dyni z cebulką i czosnkiem możesz już dodać ryż – należy go starannie wymieszać. Następnie wlej wino, zwiększ ogień i pozwól mu odparować. W tym celu polecane są wytrawne trunki o aksamitnej konsystencji. Po kilkunastu sekundach zacznij wlewanie gorącego bulionu drobnymi porcjami na patelnię. Rób to stopniowo, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję zupy. Proces ten zajmuje około 18–20 minut i nie powinno się go przeciągać, ponieważ najlepszy ryż jest al dente. W tym czasie inne składniki, w tym dynia, staną się miękkie i soczyste.

Zobacz też:  Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych – zobacz nasz przepis

Ważny krok, czyli ciągłe mieszanie risotta

W każdym przepisie na risotto z dynią przykłada się sporą uwagę do ciągłego mieszania dania za pomocą drewnianej łyżki. Jest to ważne z kilku względów. Nie tylko dlatego, że zapobiega przypaleniu się ryżu, ale też pomaga wydobyć z niego więcej skrobi. Równie ważny jest proces dolewania wywaru warzywnego, dzięki któremu ryż równomiernie się gotuje.

Poznaj przepis na risotto z dynią i kurczakiem

Chciałbyś nieco urozmaicić swoje pyszne risotto? Możesz dodać do niego inne składniki, dzięki czemu stanie się bardziej sycące. Doskonale sprawdzi się kurczak, którego należy wcześniej podsmażyć wraz z cebulą i czosnkiem. Dobrym wyborem są też suszone pomidory albo jarmuż, dodawane pod koniec gotowania. Danie możesz urozmaicić także za pomocą przypraw, takich jak tymianek, gałka muszkatołowa, bazylia czy oregano. Powinieneś doprawić je też solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać risotto na włoski sposób?

Risotto należy podawać od razu po ugotowaniu – najlepiej w głębokim talerzu i w towarzystwie lampki wytrwanego białego wina. Gotowe danie posyp startym parmezanem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posiłek mrozić w zamrażarce, ponieważ po odmrożenie będzie równie smaczny.



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2022

Dodaj komentarz