Wigilijna kapusta z grzybami – pyszny przepis

Kapusta z grzybami to wigilijna klasyka. Jest daniem typowo postnym, lecz dla fanów kapusty kiszonej nie musi być jednak serwowana jedynie od święta. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszną kapustę z grzybami, którą można wykorzystać również jako farsz do pierogów, kulebiaka czy jako osobne danie.

Kapusta z grzybami- dobra nie tylko na Wigilię

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100g suszonych grzybów- najlepiej podgrzybki, prawdziwki, borowiki lub mix
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 mała marchewka
  • 5 łyżek oleju neutralnego w smaku (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu,2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dzień wcześniej wypłucz, zalej ciepłą wodą i zostaw do namoczenia, najlepiej na całą noc.
  2. Wodę z moczenia grzybów przelej do małego naczynia. Nie wylewaj jej. Odsącz grzyby i pokrój je według uznania na drobne kawałeczki
  3. Cebule obierz i drobno poszatkuj na kosteczkę. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj poszatkowaną cebulę, podsmażaj średnim ogniu aż do delikatnego zarumienienia. Możesz również do smażenia cebuli dodać listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego. Dodanie przypraw na tym etapie sprawi, że ich aromat delikatnie uwolni się w oleju.
  4. Kapustę kiszoną odsącz i umieść w dużym garnku. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach bezpośrednio do garnka z kapustą. Następnie dodaj zachowany wywar z grzybów, wlej 2 dodatkowe szklanki wody, dodaj posiekane grzyby, przysmażoną cebulkę oraz przyprawy- za wyjątkiem cukru. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości kapusty. Mieszaj co jakiś czas aby zapobiec przypaleniu. Kapusta powinna się gotować do dwóch godzin, aż będzie idealnie miękka. Na koniec dodajemy małą łyżeczkę cukru dla zbalansowania smaków.
  5. Nasza wigilijna kapusta z grzybami jest gotowa do spożycia od razu po zakończeniu gotowania jednak najlepiej przygotować ją na dzień lub dwa przed planowanym podaniem. Pozwoli to naszej potrawie przegryźć się i jej smak będzie jeszcze lepszy.
Zobacz też:  Puree bananowe z cytryną - przepis

Porady

  • Jeśli używasz kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki, nie musisz dodatkowo dodawać tartej marchwi.
  • Smak kapusty z grzybami zależy w dużej mierze od jakości kapusty kiszonej i rodzaju grzybów. Najlepsza jest kapusta kiszona domowej roboty, jeśli jednak zdecydujesz się na kupną kapustę wybieraj tylko taką dobrej jakości, najlepiej od lokalnych dostawców. Jeśli chodzi o grzyby to warto użyć grzybów suszonych, takich jak prawdziwki czy podgrzybki. Można również użyć grzybów mrożonych – wtedy musisz rozmrażać ich przed wrzuceniem do kapusty.
  • Eksperymentuj! Naszą pyszną kapustę z grzybami można doprawić na wiele sposobów. Jeśli lubisz dodaj wędzoną paprykę, ziarna jałowca lub ziarna kminku dla odmiany. Innym sposobem jest urozmaicenie przepisu poprzez dodanie do kapusty chwilę po rozpoczęciu gotowania kilku drobno pokrojonych suszonych śliwek lub tartego jabłka.

Dodaj komentarz