Przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wyjątkowa delikatność mięsa w połączeniu z różnorodnością przypraw i wyrazistym sosem pomidorowym z pewnością spodoba się całej rodzinie.
Składniki jakich potrzebujesz:
Pulpety:
- Mięso mielone 500 dag
- Mąka pszenna 2-3 łyżki lub kasza manna
- Jajka – 2 sztuki
- Cebula
- Czosnek
- Przyprawy: kurkuma, pieprz, sól, papryka czerwona, kolendra, bazylia lub majeranek
- Olej rzepakowy lub masło klarowane
Sos:
- Sos pomidorowy 500 ml lub koncentrat pomidorowy
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czosnek
- Mąka ziemniaczana
- Opcjonalnie warzywa np. papryka, marchew
- 1 szklanka lub 2 szklanki wody (w przypadku używania koncentratu pomidorowego)
Czas przygotowania : około godziny
Jak przygotować pulpeciki?
1. Mięso mielone z indyka przełuż do średniej miski. Odbierz i pokrój drobno cebulę, a następnie podsmaż ją na patelni na łyżce oleju lub masła, na koniec dodaj pokrojony drobno czosnek. Następnie do miski z mięsem mielonym należy dodaj przyprawy kolejno – sól, pieprz, paprykę, kurkumę, kolendrę oraz majeranek lub bazylię. Mięso wyrobiaj ręką do momentu, aż masa będzie miękka. Dodaj cebulę i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Kiedy składniki połączą się ze sobą dodaj mąkę lub kaszę manną. Do małej miseczki rozbij dwa jajka, a następnie wrzucić je do masy. Całość wyrabiaj przez kolejne dwie minuty. Następnie uformuj mokrą dłonią małe pulpety, a następnie lekko podsmaż je na natłuszczonej patelni przez 1-2 minuty.
Przygotowanie sosu
Kiedy pulpety będą już gotowe możemy przystąpić do przygotowania sosu. Zaczynamy od wyjęcia garnuszka średniej wielkości. Wlewamy do niego sos oraz szklankę wody. Jeśli korzystamy z koncentratu pomidorowego, potrzeba nam ok. 0.5 litra wody przegotowanej w której rozrabiamy koncentrat. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, aż do momentu wrzenia. Następnie dodajemy gotowe pulpety i gotujemy około 8-9 minut. W międzyczasie przyprawiamy sos. Dodajemy kolendrę, bazylię, kurkumę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Na koniec zagęszczamy sos 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej w zależności od konsystencji sosu możemy wsypać jej mniej lub więcej. Gotujemy jeszcze przez 2 – 3 minuty. Opcjonalnie można dodać do sosu warzywa. Wtedy podczas wrzucania pulpetów do sosu pomidorowego można dodać drobno pokrojone jarzyny, które ugotują się razem z mięsem.
Z czym można podawać pulpety z indyka w sosie pomidorowym?
Pulpety wyśmienicie komponują się różnymi gatunkami ryżu. Świetnie smakują z tradycyjnym białym ryżem, jak i z czarnym lub czerwonym. Można podawać je także z gotowanymi ziemniakami. Dobrym pomysłem jest podanie ich z kaszą jęczmienną lub jaglaną. Jeżeli nie mamy pomysłu na obiad można zaserwować je z makaronem, najlepiej ze świerkami lub muszelkami. W tej kompozycji potrawa z pewnością zasmakuje całej rodzinie, a maluchy poproszą o kolejną porcję. Pulpety mogą stać się również świetną przekąską, jeżeli podamy je z pieczywem. Smakują tak samo dobrze z bułką jak i z chlebem. Połączenie pieczywa i smacznych pulpetów w sosie z pewnością zachęci dzieci do zdrowego podwieczorku lub kolacji.
Dlaczego warto zrobić pulpety?
Przygotowanie pulpetów z indyka w sosie pomidorowym jest niezwykle proste. Składniki są proste, co sprawia, że potrawa jest niedroga. Zawartość warzyw oraz mięsa sprawia, że danie jest smaczne i pożywne. Dzięki gotowaniu potrawa jest lekkostrawna oraz odpowiednia dla dzieci. Zawartość przypraw takich jak kurkuma, kolendra, papryka czy bazylia pomaga zadbać o układ pokarmowy, dlatego danie jest bardzo zdrowe. Pulpety można przygotować na wiele sposobów. Nadają się na danie codzienne, jak i niezwykła potrawa dla gości. Można urozmaicać ich skład dodając różne mieszanki przypraw lub warzyw. Czas przygotowania nie jest długi. Warto skorzystać z przepisu na pulpety w sosie pomidorowym i spróbować niezwykłej potrawy w której rozsmkuje się cała rodzina, a małe niejadki z chęcią poproszą dokładkę.
Zobacz także:
- Makaron z mięsem mielonym i brokułami
- Gołąbki bez zawijania – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Menu na stypę w domu
- Śledzie po kaszubsku – Thermomix
- Kurczak w sosie worcester
- Zapiekanka z kurczakiem i warzywami