Pomysły na przekąski w panierce

Wyrazistość i chrupkość potraw łatwo uzyskać dzięki panierce. Sprawia, że niektóre potrawy jemy z jeszcze większą przyjemnością. Niepozorny kawałek mięsa lub warzywa zamienia w pyszną przekąskę lub sycące danie główne. Najpopularniejsza panierka powstaje z bułki tartej, ale można skorzystać również z innych składników. Zobacz, jakie propozycje przekąsek w panierce przygotowaliśmy dla Ciebie.

Do jakich potraw pasuje panierka?

Panierkę zwykle przygotowuje się z bułki tartej, ale do stworzenia chrupiącej powłoki można wykorzystać na przykład płatki kukurydziane, owsiane lub migdałowe. Nieco orientalny smak uzyskasz, korzystając z ekspandowanego amarantusa albo sezamu. Nawet mielone orzechy znakomicie sprawdzają się jako składnik panierki. Przy jej doborze zwróć uwagę, jak komponuje się z resztą potrawy. Warto eksperymentować i próbować różnych wariantów dostosowanych do gustu kulinarnego. Panierkę stosuje się do wszelkiego rodzaju kotletów, nie tylko mięsnych, ale również przyrządzanych z warzyw lub kaszy. Paluszki z kurczaka, czyli tzw. nuggetsy, najlepiej prezentują się w płatkach kukurydzianych, dzięki którym przybierają złocistą barwę. Oczywiście smażone ryby wymagają panierki i tutaj ciekawe smaki uzyskasz dzięki wykorzystaniu sezamu lub orzechów. Oprócz tego panierować można owoce morza lub warzywa takie jak kalafior albo brokuł.

Warzywa w panierce z dalekiej Japonii

Jeżeli lubisz smażone warzywa, ale nie chcesz stosować tradycyjnej panierki z bułki tartej, skorzystaj z panierki panko. W Japonii często stosuje się ją do smażenia owoców morza, ale jest ceniona ze względu na swoją uniwersalność. Tak samo dobrze sprawdza się w przepisie zamieszczonym na naszej stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/warzywa-w-chrupiacej-panierce. Panko otrzymuje się z pszennego pieczywa, ale jest zdecydowanie bardziej rozdrobniona niż bułka tarta. Przede wszystkim w mniejszym stopniu nasiąka tłuszczem. Jako przekąskę proponujemy zanurzone w niej kawałki cukinii oraz papryki.

Zobacz też:  Jedzenie w samolocie- czy jest dozwolone?

Cebulowe krążki – przekąska na różne okazje

W niespodziewanych sytuacjach pozostaje wykorzystanie tego, co znajduje się w lodówce. Nawet z cebuli można wyczarować niezapomnianą przekąskę. Cebulowe krążki przyjemnie się chrupie podczas rozmów z przyjaciółmi lub oglądania filmu. Stworzyliśmy przepis, dzięki któremu klasyczna panierka przeobrazi się nie do poznania za sprawą przypraw. Zobacz, jak przygotować smażone krążki cebulowe: https://uwielbiam.pl/przepis/krazki-cebulowe-w-chrupiacej-panierce-z-ketchupowa-salsa. W połączeniu z ketchupową salsą zapewniają niecodzienne wrażenia smakowe.

Kalafior w panierce – niezapomniana chrupkość

Kalafior ma smak, który może wydawać się nijaki lub mdły, ale odpowiednio przyrządzony zmienia się nie do poznania. Najlepiej serwować różyczki kalafiora w panierce. Panierka z bułki tartej z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku jest dobrym pomysłem, ale płatki kukurydziane sprawiają, że do tego dania chce się wracać. Kieruj się wskazówkami ze strony https://uwielbiam.pl/przepis/kalafior-w-panierce-z-platkow-kukurydzianych, a bez problemu przyrządzisz kalafiorowe różyczki smażone na oleju. To prosta przekąska, której zrobienie zajmie Ci tylko chwilę.

Panierowane kalmary – wykwintne małe co nieco

Bułka tarta wymieszana z chilli i szczyptą soli to kolejna nasza propozycja panierki. Intensywny smak chilli doskonale podkreśla smak różnych mięs oraz warzyw. Sprawdzi się w przypadku owoców morza. Jeżeli masz ochotę na oryginalną przekąskę, spróbuj kalmarów w wyrazistej i aromatycznej panierce. Wystarczy smażyć je na rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty, aby były chrupiące. Wejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/kalmary-smazone-w-panierce-z-dressingiem-na-bazie-ketchupu-lagodnego-i-kwa i sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Tutaj znajdziesz również przepis na dressing z ketchupu oraz śmietany z dodatkiem soku z limonki. Możesz go wykorzystać do innych panierowanych przekąsek.

Artykuł promocyjny



Zobacz także:
Zobacz też:  Jak zrobić domową pastę kanapkową?
Archiwum: luty 2023

Dodaj komentarz