Pyszna pizza bez wysiłku? To możliwe pod jednym warunkiem, czyli pizza Thermomix!

Zastanawiasz się jak przyrządzić najbardziej znane włoskie danie, aby zachwycić domowników i gości? Jest sposób, dzięki któremu powstanie idealna wręcz pizza: Thermomix. Sprawdź, jak szybko przygotować najlepsze ciasto drożdżowe na pizzę!

Czy wiesz, że Thermomix możesz wykorzystać do przyrządzania zdrowszych wersji popularnych dań typu fast food? Jednym z nich może być pizza! Thermomix pomoże ci sprawić, że ta domowa zasmakuje tak samo dobrze, jak w najlepszej włoskiej restauracji. Przepis na ciasto jest banalnie prosty – poznaj go!

Jak grube powinno być ciasto na pizzę?

Zastanawiasz się, jak zrobić pizzę? Thermomix to urządzenie, które ci w tym pomoże! Zanim jednak umieścisz w misie wszystkie składniki i zaczniesz wyrabiać ciasto, odpowiednio się przygotuj. Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: jakiej grubości powinien być gotowy drożdżowy placek? Tradycyjnie we Włoszech najlepsza pizza przygotowywana jest na cieście o grubości 3 mm. Jeśli nigdy nie próbowałeś takiej wersji, koniecznie przetestuj ją przy najbliższej okazji!

Włoska klasyka cię nie przekonuje, bo wydaje ci się, że taki placek będzie za cienki? W domowych warunkach, oczywiście, możesz sobie pozwolić na dowolne zmiany i przygotować również pizzę na znacznie grubszym spodzie!

Pizza Thermomix – sprawdzony przepis

Jak przygotować chrupiącą pizzę w domowych warunkach? Kiedy masz Thermomix, zrobisz to szybko i bardzo łatwo. Wystarczy, że w misie urządzenia umieścisz składniki:

  • 300 g mąki,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 8 g drożdży suszonych),
  • 160 g ciepłej wody albo mleka,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • po 5 g cukru i soli.

Maszynę ustaw na pozycję Thermomix/Interwał. Ciasto wyrabiaj przez 3 minuty w temperaturze 37°C., a potem pozostaw je do wyrośnięcia (ok. 40-50 minut). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, będzie gotowe do rozwałkowania. Przełóż je na stolnicę lub posypany mąką kuchenny blat i rozwałkuj na odpowiednią dla ciebie grubość. Potem przełóż na blachę. Kiedy umieścisz na nim ulubione dodatki, zapiecz w nagrzanym do 220°C piekarniku przez ok. 10-12 minut.

Zobacz też:  Ciasto na naleśniki Thermomix (gotowe naleśniki smakują obłędnie!)

Przygotuj domowy sos pomidorowy i odpowiednie dodatki!

Zanim jednak twoja pizza Thermomix znajdzie się w piecu, na cieście musi pojawić się absolutna podstawa, czyli sos pomidorowy! Najprostszy przygotujesz łącząc passatę pomidorową z suszoną bazylią.

Jeśli masz więcej czasu, przygotuj sos na bazie oliwy i czosnku. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek (1-2 ząbki), a potem zalej go przecierem pomidorowym. Możesz też dodać świeże pomidory! Gotuj chwilę, a potem przypraw całość do smaku pieprzem, solą, cukrem i oregano. Jeśli użyłeś świeżych pomidorów, zblenduj gotowy sos przed umieszczeniem go na pizzy!

Co dalej? Na sos połóż kawałki szynki, grillowanego kurczaka albo kiełbasy. Dodaj ulubione warzywa, np. kukurydzę, oliwki, pieczarki, paprykę czy groszek. Na końcu ciasto do pizzy przykryj serem. Dobrze sprawdzi się starty na tarce twardy ser żółty (np. parmezan). Jeśli jednak wolisz wersję nieco bardziej dietetyczną, zastąp żółty ser mozzarellą. I to wszystko! Możesz uformować dowolny kształt pizzy i włożyć ją do pieca!

Gotową pizzę warto przed podaniem posypać rukolą i położyć na niej świeże warzywa. Dzięki temu danie stanie się pełnowartościowym posiłkiem!

Możesz też przygotować jeszcze kilka sosów, z którymi zjesz swoją pizzę. Czy wśród nich znajdzie się np. sos czosnkowy? Jego wykonanie jest bardzo łatwe! Wystarczy jogurt grecki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w niewielkiej miseczce i gotowe! Jeśli wolisz, podobny sos możesz też przygotować w Thermomixie!

Wpisując w wyszukiwarkę hasło „pizza Thermomix” wiele osób spodziewa się znaleźć skomplikowane przepisy. Nic bardziej mylnego! Przepis na ciasto na pizzę ze znanego urządzenia jest banalnie prosty! Do jego przygotowania wystarczy kilka składników oraz misa Thermomixa – nie zabrudzisz więc prawie żadnego innego naczynia. To jak – spróbujesz?

Zobacz też:  Karpatka – Thermomix i ciasto, które zawsze się udaje


Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz