Współczesny rynek piekarniczy ma wiele możliwości, jeśli chodzi o rodzaje wytwarzanego pieczywa. Zawdzięcza to przede wszystkim obecności różnych mąk. Zapraszamy Cię zatem w niesamowitą podróż kulinarną, dzięki której poznasz najpopularniejsze typy mąki.
Mąka pszenna, czyli królowa mąk bezglutenowych
Naszą listę otwiera mąka pszenna. Jest to podstawa każdych wypieków. Osoby, które nie są uczulone na gluten, mogą szeroko wykorzystywać ją w kuchni. Co więcej, ma też wiele wartości odżywczych. Zawiera dużą ilość białka, a także witaminy z grupy B. Znajdziesz tam też żelazo, fosfor, magnez, cynk i wapń. Dzięki tym składnikom przyczynia się do regulacji pracy jelit. Natomiast obecność glutenu sprawia, że ciasto staje się elastyczne, a wypieki pulchne. Na rynku znajdziesz różne typy mąki pszennej. Pamiętaj, że im wyższa wartość, tym produkt bardziej wartościowy.
Zdrowa alternatywa do mąki pszennej, czyli mąka orkiszowa
Mówiąc o tej grupie produktów żywnościowych, nie można zapomnieć o mące orkiszowej. Jest ona niezwykle zdrowa. Należy do tej samej rodziny co mąka pszenna, ale jest bogatsza, jeśli chodzi o cenne składniki. Ma ona witaminy z grupy B, łatwo rozpuszczalny błonnik i mnóstwo minerałów. Istotne jest też to, że przypisuje się jej praktycznie dwukrotnie niższy indeks glikemiczny. Z powodzeniem można ją wykorzystać do takich samych potraw jak mąkę pszenną.
Sprawdź: Jak przechowywać mąkę w domu?
Mąka żytnia, jako wspaniałe rozwiązanie dla diabetyków
Dużą popularnością cieszy się też mąka żytnia. Zawiera ona znacznie mniej glutenu niż pszenna. Ma też mniej białka niż biała konkurentka, ale jest ono bardziej wartościowe pod względem biologicznym. Znajdziesz w niej też więcej składników mineralnych, a więc magnezu, manganu, potasu, cynku i wapnia. Ponadto, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Dlatego stanowi świetną alternatywę dla osób borykających się z cukrzycą.
Jakie wyróżnia się najpopularniejsze rodzaje mąki bezglutenowej?
Dzisiaj na półkach sklepowych z łatwością znajdziesz też różne rodzaje mąki bezglutenowej. Przykładem jest niezwykle wartościowa mąka gryczana. Wyróżnia się ona specyficznym zapachem i smakiem. Przypisuje się jej liczne właściwości zdrowotne. Ma niacynę i witaminę E, która określana jest mianem witaminy młodości. Znajdują się w niej też witaminy z grupy B i magnez, potas, sód, miedź, wapń, selen, bor, kobalt i platyna. Jest to zatem bomba witaminowa.
Do łask wraca też mąka jaglana. Jest ona niezwykle wdzięczna w kuchni. Ma mnóstwo wartości odżywczych i wspaniale sprawdzi się do wypieku kruchego ciasta. Ponadto smakuje obłędnie! Ma bardzo dużą zawartość krzemu i żelaza. Inne rodzaje mąki bezglutenowej to między innymi kukurydziana, z ciecierzycy, kokosowa, ryżowa, amarantusowa, orzechowa i wiele innych.
Mąka rodzaje i typy, jakie są i o czym informują?
Wyróżnia się też różne typy mąki. W ofercie sklepów możesz spotkać produkty odznaczone od 00 nawet do 3000. Najniższy poziom informuje o wysokiej zawartości popiołów. Do bułek i ciast biszkoptowych nadaje się uniwersalny typ określony liczbą 450. Natomiast najwyższy poziom, czyli 3000 to mąki pełnoziarniste. Fantastycznie sprawdzą się do wypieku zdrowego chleba.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?
- Czarna rzepa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?
- Czy mąka kukurydziana jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?
- Jak jeść jarmuż? Podpowiadamy!
- Czy kalarepa jest zdrowa? Czym się charakteryzuje to warzywo?
- Jak jeść ananasa? Podpowiadamy!