Kruche ciasto z bananami – przepis

Prosty przepis na ciasto z bananami na kruchym spodzie. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Zachwyć swoich gości pysznym bananowym deserem z kruszonką. 

Ciasto bananowe na kruchym spodzie

Przepis ten jest doskonałym pomysłem na to, w jaki sposób wykorzystać bardzo miękkie banany, które zalegają w lodówce. Można użyć także owoce, które mają na skórce ciemne plamki. Są one zazwyczaj bardzo słodkie, dzięki czemu doskonale nadają się do ciasta. Banany sprawiają, że kruche ciasto staje się bardziej wilgotne i nabiera niepowtarzalnego smaku. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • tabliczka czekolady (mlecznej lub deserowej, ale może także być gorzka)
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru (białego lub brązowego)
  • 3 jajka średniej wielkości
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao

Na kruszonkę potrzebne będą:

  • 1/3 kostki masła (musi być ono bardzo zimne, najlepiej wyjęte prosto z lodówki)
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru (białego lub brązowego)
  • 3 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)

Dodatkowo: masło oraz bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie ciasta trzeba rozpocząć od roztopienia tabliczki czekolady. Do większego garnka należy wlać wodę oraz ją doprowadzić do wrzenia. W drugim, mniejszym rondelku umieszczamy czekoladę. Trzymając go nad wydobywającą się z gotującej się wody parą powoli roztapiać tabliczkę od czasu do czasu mieszając, aby się przypaliła się. Gdy już całkowicie się rozpuści trzeba odstawić ją do ostudzenia. W międzyczasie połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz kakao. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać do niego całe jajka. Banany najlepiej rozgnieść widelcem. Lepiej nie używać do tego celu blendera, ponieważ powstała masa może okazać się zbyt rzadka.

Zobacz też:  Masło smakowe - przepisy

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z opcją grzania góra-dół bez termoobiegu. Do pojemnika, w którym wcześniej ucieraliśmy masło z cukrem i jajkami trzeba przesiać mąkę połączoną z innymi składnikami. Dodać ostudzoną czekoladę oraz rozgniecione banany. Całość wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką, aby powstała jednolita i gładka masa.

Następnym krokiem jest przygotowanie średniej wielkości keksówki. Jej wnętrze trzeba natrzeć niewielką ilością masła oraz wysypać bułką tartą. Zamiast bułki można użyć także specjalnego papieru do pieczenia. Wlać do niej wymieszaną wcześniej masę.

Ostatnim etapem przygotowania ciasta jest zrobienie kruszonki. Na blat lub stolnicę trzeba wysypać mąkę. Na nią należy wysypać cukier oraz dodać masło. Wszystkie składniki najlepiej połączyć dłońmi. Proces ten może zająć chwilę, ponieważ powinno powstać jednolite ciasto. Następnie trzeba je rozetrzeć w palcach i stworzyć nieregularne grudki, które należy umieścić na wierzchu ciasta. Kruszonkę posypać orzechami. Blaszkę włożyć do pieca i piec przez około 50-60 minut. Po upływie 40 minut trzeba pamiętać, aby wyłączyć górną grzałkę piekarnika lub przykryć wiech folią aluminiową i piec dalej. Gdy ciasto już się upiecze wyjąć je z piekarnika i poczekać, aż przestygnie.

Smacznego!

Dodaj komentarz