Marynowane warzywa – wypróbuj najlepsze przepisy!

Marynowane warzywa to pyszny dodatek do dań głównych oraz sałatek. To także pomysł na smaczne i proste w przygotowaniu przystawki i przekąski. Poznaj nasze przepisy!

Marynowane warzywa to przysmak wielu osób. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu w wielu sytuacjach okazują się być prawdziwym ratunkiem umożliwiając zaserwowanie doskonałego dodatku do obiadu, dosłownie w kilka chwil. Oprócz tego są niezwykle smaczne. Pikle można chrupać je jako samodzielną przekąskę lub podawać w formie przystawki w towarzystwie wędlin, serów, oliwek, krakersów, dipów warzywnymi i innych przysmaków. Warzywa marynowane to także doskonały dodatek do sałatek, sosów i kanapek. Marynowane przetwory to także skuteczny sposób na zachowanie smaku warzyw sezonowych, które poza sezonem nie smakują tak samo dobrze lub w ogóle nie występują. Pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest naprawdę wiele. Podobnie jak rodzajów warzyw, które można zamarynować w octowej zalewie i przepisów na nie. Pora poznać najlepsze przepisy na marynowane warzywa!

Marynowane warzywa – cukinia

Składniki:

  • 4 cukinie;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100 ml białego wina;
  • 500 ml wody;
  • 4 łyżki oleju;
  • 2 łyżki octu;
  • 1 łyżka cukru;
  • szczypta mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

Cukinię należy umyć, pokroić na cienkie plastry i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Do garnka wlać olej, ocet, wodę, wsypać cukier i pieprz oraz obrane i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Całość zagotować i wystudzić. Usmażoną wystudzoną cukinię, przełożyć do słoika i zalać zimną zalewą. Przechowywać w lodówce.

Marynowane warzywa – papryczka marynowana z miodem

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki;
  • imbir;
  • liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • gorczyca;
  • goździki;
  • oliwa z oliwek;
  • 4 l wody;
  • 1 łyżka soli;
  • 400 ml octu jabłkowego;
  • 200 g miodu;
  • 150 g cukru.

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i miód. Całość wymieszać i zagotować. Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych i białych przerostów. Przekroić na mniejsze kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć. Na dno każdego z nich włożyć plasterek imbiru, liść laurowy, ziarnko ziela angielskiego, goździk i gorczycę, dodać łyżeczkę oliwy, a następnie ułożyć w nich kawałki papryki. Do tak przygotowanych słoików wlać gorącą zalewę octową z miodem. Każdy słoik należy dokładnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut. Gorące słoiki ostrożnie wyjąć, przekręcić do góry dnem i odstawić do wystudzenia. Tak przygotowane papryczki są doskonałym dodatkiem do dań głównych i sałatek.

Zobacz też:  Papryczki chili marynowane – przepis na marynowane papryczki chili w zalewie

Marynowane warzywa – buraczki z rozmarynem

Składniki:

  • 4 duże buraki;
  • 12 ząbków czosnku;
  • 4 liście laurowe;
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu;
  • 12 goździków;
  • 6 ziaren ziela angielskiego;
  • 6 ziaren czarnego pieprzu;
  • 2 łyżki miodu;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 szkl. wody;
  • 1 szkl. octu winnego.

Przygotowanie:

Buraki należy umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ugotowane buraki przelać zimną wodą. Słoiki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika włożyć pokrojone na kawałki buraki, obrany ząbek czosnku, ziarnko ziela angielskiego, ziarnko pieprzu, goździki, rozmaryn i pokruszone liście laurowe. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i miód. Wymieszać i zagotować. Na koniec do zagotowanej zalewy wlać ocet i wymieszać. Tak przygotowaną marynatą zalać ułożone w słoikach buraczki wraz z przyprawami i szczelnie zakręcić. Marynowane buraczki to klasyka polskiej kuchni, która dzięki dodaniu do marynaty miodu zyskuje nowy wyjątkowy smak, pozytywnie zaskakując kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Marynowanie jest jedną z metod przechowywania warzyw, która pozwala uatrakcyjnić ich smak. Marynowane warzywa można serwować samodzielnie, jako chrupiące pikle, jak i jako dodatek do dań głównych i sałatek. Poza wymienionymi w powyższych przepisach warzywami do konserwowania nadają się także takie warzywa jak m.in.: patisony, ogórki, zielone pomidory, imbir, oliwki oraz grzyby (maślaki, borowiki, podgrzybki, rydze, boczniaki, kurki). Każde z nich zamarynowane w octowej zalewie z dodatkiem przypraw jest tak samo dobre.



Zobacz także:
Archiwum: październik 2022

Dodaj komentarz