Marynowana rzepa to przekąska dość nieoczywista, która w porównaniu do innych marynowanych warzyw jest zdecydowanie mniej popularna. Tymczasem stanowi ona smaczny dodatek do sałatek i ciekawy składnik przeróżnych dań. Sprawdź jak ją przygotować!
Marynowana rzepa to oryginalna a zarazem bardzo ciekawa przekąska, która sprawdza się jako świetny dodatek do mięsnych dań, sałatek oraz składnik do japońskiego przysmaku w domowej wersji jaką jest sushi. W smaku przypomina białą rzodkiew marynowaną. Jednak dzięki odpowiednim przyprawom zyskuje wyjątkowy aromat. Można jeść ją w formie przystawki z innymi piklami, serwować z mięsami i wędlinami oraz serami lub dodawać do różnych dań, zwłaszcza utrzymanych w japońskim klimacie. Prosta w przygotowaniu i wyjątkowa w smaku rzepa marynowana to świetna propozycja na domowe pikle, którą warto poznać!
Marynowana rzepa – składniki
Do przygotowania aromatycznej marynowanej rzepy potrzeba:
- 200 g białej rzepy;
- 2 papryczki chili;
- 4 łyżki octu ryżowego (opcjonalnie octu jabłkowego);
- 1 łyżka soli;
- 5 łyżek cukru;
- 8 łyżek wody;
- ewentualnie odrobina kurkumy.
Marynowana rzepa – sposób przygotowania
W średniej wielkości garnku należy zagotować wodę z dodatkiem octu ryżowego, soli i cukru. Całość mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową zalewę odstawić do ostudzenia – powinna osiągnąć temperaturę pokojową. Rzepę umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki, paski lub mniejsze kawałki i ułożyć w słoikach. Chili kroić na mniejsze kawałki i dodawać do każdego ze słoików po kilka plasterków. Ułożoną w słoikach rzepę wraz z papryczką zalać przygotowaną wcześniej i wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcić, pozostawiając na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zawartość słoików przechowywać w lodówce. Lekko ostry smak tak przygotowanej rzepy można wzmocnić, dodając do słoików większe ilości papryczki chili.
Marynowana rzepa to pyszny dodatek do sushi a także dań mięsnych. To także smaczna przystawka, którą można serwować wraz z innymi przekąskami tworzą oryginalne w smaku danie.
Zobacz także:
- Kapusta marynowana – poznaj przepis na pyszną sałatkę do słoika!
- Marynowana marchew – jak przygotować marchewkę marynowaną w occie?
- Cebula marynowana – szybki przepis na marynowaną czerwoną cebulę w occie
- Kalafior marynowany – poznaj łatwy przepis na pyszne pikle!
- Gąski marynowane – przepis na pyszne i aromatyczne grzyby!
- Marynowane warzywa – wypróbuj najlepsze przepisy!