Marynowana rzepa – przepis który Cię zaskoczy!

Marynowana rzepa to przekąska dość nieoczywista, która w porównaniu do innych marynowanych warzyw jest zdecydowanie mniej popularna. Tymczasem stanowi ona smaczny dodatek do sałatek i ciekawy składnik przeróżnych dań. Sprawdź jak ją przygotować!

Marynowana rzepa to oryginalna a zarazem bardzo ciekawa przekąska, która sprawdza się jako świetny dodatek do mięsnych dań, sałatek oraz składnik do japońskiego przysmaku w domowej wersji jaką jest sushi. W smaku przypomina białą rzodkiew marynowaną. Jednak dzięki odpowiednim przyprawom zyskuje wyjątkowy aromat. Można jeść ją w formie przystawki z innymi piklami, serwować z mięsami i wędlinami oraz serami lub dodawać do różnych dań, zwłaszcza utrzymanych w japońskim klimacie. Prosta w przygotowaniu i wyjątkowa w smaku rzepa marynowana to świetna propozycja na domowe pikle, którą warto poznać!

Marynowana rzepa – składniki

Do przygotowania aromatycznej marynowanej rzepy potrzeba:

  • 200 g białej rzepy;
  • 2 papryczki chili;
  • 4 łyżki octu ryżowego (opcjonalnie octu jabłkowego);
  • 1 łyżka soli;
  • 5 łyżek cukru;
  • 8 łyżek wody;
  • ewentualnie odrobina kurkumy.

Marynowana rzepa – sposób przygotowania

W średniej wielkości garnku należy zagotować wodę z dodatkiem octu ryżowego, soli i cukru. Całość mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową zalewę odstawić do ostudzenia – powinna osiągnąć temperaturę pokojową. Rzepę umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki, paski lub mniejsze kawałki i ułożyć w słoikach. Chili kroić na mniejsze kawałki i dodawać do każdego ze słoików po kilka plasterków. Ułożoną w słoikach rzepę wraz z papryczką zalać przygotowaną wcześniej i wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcić, pozostawiając na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zawartość słoików przechowywać w lodówce. Lekko ostry smak tak przygotowanej rzepy można wzmocnić, dodając do słoików większe ilości papryczki chili.

Zobacz też:  Papryka marynowana z miodem – przepis na sprawdzoną przekąskę

Marynowana rzepa to pyszny dodatek do sushi a także dań mięsnych. To także smaczna przystawka, którą można serwować wraz z innymi przekąskami tworzą oryginalne w smaku danie.



Zobacz także:
Archiwum: październik 2022

Dodaj komentarz