Kalafior marynowany – poznaj łatwy przepis na pyszne pikle!

Kalafior marynowany to niezwykle smaczna wersja tego popularnego warzywa, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikli. Wypróbuj nasz przepis!

Kalafior marynowany w zalewie octowej z dodatkiem warzyw to pomysł na pyszną i oryginalną przekąską, chrupiący i aromatyczny dodatek do sałatek, dań mięsnych oraz zup, który można zamknąć w słoiku, by móc delektować się nim przez cały rok. Wraz z innymi piklami tworzy ciekawą kompozycję smaków i zapachów, idealnie prezentując się w formie smacznej przekąski, która ubogaci swoją obecnością deskę serów i wędlin. Samo przygotowanie kalafiora oraz potrzebnej do jego zamarynowania zalewy jest bardzo proste i nie wymaga posiadania zaawansowanych umiejętności kulinarnych, ani dużego nakładu czasu. Warto więc pokusić się o jego przyrządzenie korzystając ze sprawdzonego i niezwykle prostego w wykonaniu przepisu.

Kalafior marynowany – składniki

Do przygotowania marynowanego kalafiora potrzeba:

  • 2 duże kalafiory;
  • 2 średniej wielkości cebule;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • kilka liści laurowych;
  • 1,5 szkl. cukru;
  • 2 szkl. octu 10%;
  • 2 l wody;
  • 3 łyżki soli.

Kalafior marynowany – sposób przygotowania

Kalafiory pozbawić liści i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Podzielić na małe różyczki i przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, tak aby kalafior był zakryty i zagotować, a następnie odcedzić przy użyciu łyżki cedzakowej. Przygotować słoiki. Do każdego wymytego i wyparzonego słoika wrzucić na dno ziele angielskie, listek laurowy oraz plaster cebuli. Do tak przygotowanych przełożyć podgotowane różyczki kalafiora. Z pozostałych składników zagotować zalewę. W tym celu do wody z octem należy dodać cukier oraz sól, całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut. Gorącą zalewę zestawić z ognia i zalać nią ułożony w słoikach kalafior. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut (zakręcić, wstawić do garnka wyścielonego miękką ściereczką i wypełnionego wodą i zagotować) . Następnie wyjąć je z wody, ułożyć na miękkiej bawełnianej ściereczce do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Zobacz też:  Dynia marynowana w occie i nie tylko – przepisy

Tak przygotowany kalafior jest pełny smaku i doskonale sprawdza się jako chrupiący dodatek do wielu różnych potraw kuchni polskiej i nie tylko. Można wykorzystać go jaki samodzielną przekąskę, serwowaną w towarzystwie innych pikli lub sosów lub też dodawać do sałatek, zup i innych dań zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Marynowany kalafior przygotowany na zimę należy przechowywać podobnie jak inne przetwory w chłodnym i zacienionym miejscu. Wówczas zachować on swoje wartości i naturalny kolor. Podany powyżej przepis można dowolnie modyfikować i urozmaicać na przykład przez dodanie do słoików plastrów marchewki, pozbawionej nasion i pokrojonej na mniejsze kawałki papryki, czy też korzenia imbiru. W każdej z tych wersji marynowany kalafior będzie smakował równie dobrze, choć z pewnością nieco inaczej zaskakując swoim aromatem.



Zobacz także:
Archiwum: październik 2022

Dodaj komentarz