Makaron z suszonymi pomidorami i fetą to pomysł na obiad, kiedy nie masz pomysłu i na dodatek nie masz czasu. Jak przygotować obiad w 15 minut i zachwycić domowników, przeczytasz w dalszej części artykułu.
Makaron suszone pomidory feta – baza na błyskawiczny obiad
To jeden z najprostszych przepisów na pyszny i sycący obiad, który można przygotować o każdej porze roku. Wystarczy zaledwie kilka składników i 15 minut, by obiad był gotowy. Przepis na klasyczny makaron z fetą i suszonymi pomidorami może być bazą do licznych wariacji w tym temacie. Najpopularniejsze dodatki to:
- szpinak,
- rukola,
- boczek,
- tuńczyk.
Oczywiście należy pamiętać, że niektóre dodatki zwiększają kaloryczność posiłku.
Do przygotowania makaronu z pomidorami suszonymi i fetą można użyć makaronu o każdym kształcie. Do najbardziej znanych należą:
- spaghetti – długi makaron w kształcie okrągłych nitek,
- penne – krótkie rurki,
- farfalle – kokardki,
- tagliatelle – szerokie wstążki,
- fusilli – świderki.
Oczywiście istnieje jeszcze kilka innych kształtów, ale do tego dania nie da się ich wykorzystać.
Makaron z fetą i suszonymi pomidorami – podstawowy przepis
Do przygotowania szybkiego obiadu będą potrzebne:
- 300 g wybranego makaronu,
- słoik suszonych pomidorów,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 ser feta,
- 200 ml śmietany,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku.
Proporcje podane są do przygotowania obiadu dla 4 osób.
Drobno pokrojoną cebulę należy podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z pomidorów, pod koniec należy dodać posiekany czosnek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. W zależności od rodzaju zajmuje to ok. 8 minut, makaron należy odcedzić zostawiając szklankę wody z gotowania.
Do cebuli dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz zioła i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy makaron. Jeżeli sosu jest za mało, to można dodać jeszcze oliwę ze słoika lub wodę spod makaronu. Doprawiamy pieprzę i solą, dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez minutę. Makaron nakładamy na talerze i na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.
Makaron w kuchni
Makaron powoli zdobywa swoją pozycję w polskiej kuchni i choć staje się coraz popularniejszy, to do Włochów nam jeszcze bardzo daleko. Statystyczny Włoch zjada go 23 kg rocznie, natomiast Polak niecałe 5 kg. Jeszcze 30 lat temu jedliśmy go głównie na słodko z serem, jabłkami lub truskawkami. Obecnie coraz chętniej wybieramy bardziej wyraziste smaki, bo makaron można łączyć z bardzo różnymi sosami i dodatkami.
Makaron to produkt mączny zawierający głównie węglowodany oraz białko. Ten wytwarzany z mąki pszennej nie jest bogaty w makro i mikroelementy. Znacznie więcej wartości odżywczych ma makaron wytwarzany z maki pełnoziarnistej, żytniej lub gryczanej, zawiera także znacznie więcej cennego błonnika.
Wbrew powszechnemu przekonaniu sam makaron nie jest tuczący. 100 g makaronu to od 120 do 160 kcal, w zależności od gatunku mąki. Tuczące są przede wszystkim dodawane do niego sosy, dlatego osoby odchudzające się powinny wybierać sosy i dodatki niskokaloryczne.
Sprawdź też: https://cryptoline.pl/
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Makaron z kurczakiem pomidorami i mozzarellą
- Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
- Makaron ze szpinakiem i jajkiem – przepis
- Makaron z mięsem mielonym i brokułami
- Kluski z makiem Thermomix – przepyszny deser nie tylko na święta
- Hummus – Thermomix. Jak przygotować pastę z ciecierzycy w tym urządzeniu?