Makaron z mięsem mielonym i brokułami

To danie zdecydowanie jest przeznaczone dla niejednego fana makaronów! Makaron z mięsem mielonym i brokułami z dodatkiem śmietanowego sosu podbije nie jedne kubki smakowe i spełni oczekiwania najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych w twoim domu! Chcesz wiedzieć jak przyrządzić to danie? Poznaj nasz przepis!

SKŁADNIKI NA MAKARON Z MIELONYM I BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANKOWYM

Do tego przepisu będzie Ci potrzebne:

  • 500g mięsa mielonego;
  • 500g ulubionego makaronu;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Kilka ząbków czosnku;
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek;
  • Oregano;
  • Bazylia;
  • 2 duże cebule;
  • 1-2 brokuły;
  • Masło.

SKŁADNIKI NA SOS ŚMIETANOWY

Do przygotowania sosu śmietankowego będzie Ci potrzebne:

  • 180g śmietany 18%;
  • 2 – 3 szklanki wody od ugotowanego makaronu;
  • Natka pietruszki;
  • 100g sera parmezan lub pecorino.

MAKARON Z MIELONYM I BROKUŁAMI – SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROK PO KROKU

Krok 1. Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie pokrój te składniki na drobne kawałki.

Krok 2. Pokrój brokuły na mniejsze różyczki.

Krok 3. Pokrój świeżą natkę pietruszki.

Krok 4. Nalej do dużego garnka wody i zagotuj ją na przygotowany makaron.

Krok 5. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj soli i włóż do niej makaron. W międzyczasie wstaw dużą patelnię na palnik.

Krok  6. Na rozgrzaną patelnię dodaj oleju/oliwy z oliwek i odrobinę masła. Dodatkowo kontroluj gotujący się makaron.

Krok 7. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek. Smaż je na średnim ogniu do osiągnięcia złotego koloru.

Krok 8. Do usmażonego czosnku dodaj mięso mielone oraz pieprz, sól, bazylię i oregano. Smaż do momentu, w którym mięso zmieni kolor na lekko brązowy.

Krok 9. Skontroluj miękkość makaronu, jeśli jest już miękki, wyłącz palnik, na którym się gotuje.

Zobacz też:  Naleśniki jogurtowe - bez mleka

Krok 10. Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie, dodaj brokuły i smaż je przez kilka minut, dopóki nie staną się al dente.

Krok 11. Do przygotowanego mięsa mielonego i brokułów dodaj śmietanę, gotuj to wszystko powoli, na średnim ogniu regularnie mieszając.

Krok 12. Dodaj chochlę lub szklankę ciepłej wody, w której gotował się makaron, a następnie mieszaj.

Krok 13. Gdy sos delikatnie zgęstnieje, ponownie dodaj wody od makaronu i mieszaj.

Krok 14. Kiedy sos jeszcze bardziej zgęstnieje, dodaj jeszcze trochę wody od ugotowanego makaronu i ponownie mieszaj.

Krok 15. Do otrzymanego sosu dodaj startego parmezanu lub sera pecorino, po czym wymieszaj wszystko ze sobą.

Krok 16. W momencie, gdy sos osiągnie odpowiednią, lepiącą się konsystencję, wyłącz palnik, na którym się gotował.

Krok 17. Dodaj do sosu nakrojonej wcześniej natki pietruszki.

Krok. 18. Odcedź makaron i wymieszaj go z przygotowanym sosem.

Krok 19. Nałóż przygotowany makaron z mięsem mielonym i brokułami w sosie śmietankowym na talerz i dodatkowo posyp go startym serem.

Smacznego!

[kkstarratings]

 

Zobacz także:

Archiwum: marzec 2021

Dodaj komentarz