Czasami wyjątkowość dań tkwi w ich prostocie. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, szybki i pyszny obiad to dobrze trafiłeś. Ten przepis na makaron z kurczakiem i mozzarellą przypadnie do gustu wielbicielom kuchni włoskiej i wszystkim którzy nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu.
Składniki (na 4 solidne porcje):
- 400g makaronu (spaghetti lub innego)
- 1 duża pieś z kurczaka
- 4 świeże pomidory dobrej jakości
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz do smaku
- Przyprawy: zioła prowansalskie, chili lub pieprz cayenne,
- opcjonalnie: garść tartego parmezanu, kilka listków świeżej bazylii do podania
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Pomidory sparz wrzącą wodą i delikatnie zdejmij z nich skórkę. Następnie drobno pokrój je na kosteczkę
- W czasie kiedy makaron się gotuje przygotuj pierś z kurczaka. Filet dokładnie umyj, oczyść z błonek, a następnie pokrój na małe kawałeczki i dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć kawałeczki kurczaka. Po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub opcjonalnie drobniutko posiekany. Smaż aż kurczak będzie rumiany. Następnie do zawartości patelni dodaj pokrojone wcześniej pomidory. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut aż pomidory zaczną się delikatnie rozpadać a całość będzie tworzyć w miarę jednolitą konsystencje sosu.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do sosu wrzuć ugotowany makaron i startą mozzarellę. Dokładnie wymieszaj pozwalając mozzarelli trochę się rozpuścić i połączyć wszystkie składniki.
- Wyłóż makaron z mozarellą i kurczakiem na talerze. Gotowe danie możesz posypać tartym parmezanem i przyozdobić aromatycznymi listkami bazylii.
Porady:
- Przepis na makaron z kurczakiem i mozarellą jest niezwykle łatwy i szybki do wykonania, a do tego bardzo zdrowy i fit. Jeśli chcesz przygotować go w wersji wegetariańskiej, zamiast kurczaka użyj tofu. Tofu jest bardziej aromatyczne jeśli dzień wcześniej zamarynujesz je w przyprawach. Świetnie nada się do tego celu czosnek, papryka, a także zioła prowansalskie lub bazylia.
- Danie najlepiej prezentuje się przygotowane z makaronem typu spaghetti. Jeśli nie masz jednak tego konkretnego rodzaju makaronu w domu, użyj innego rodzaju! Świetnie nada się też makaron typu penne, tagiatelle, czy nawet świderki. W zdrowszej wersji możesz użyć makaronu pełnoziarnistego, a w bezglutenowej gryczanego, lub wysokobiałkowego makaronu ze strączków- ciecierzycy lub soczewicy.
- Ważnym składnikiem naszego dania jest mozzarella- jeśli chcesz, żeby twój makaron był naprawdę wyjątkowy wybierz taką z wyższej półki- np. mozzarellę di bufala, lub fior di latte. Zwróć uwagę na markę sera oraz jego kraj pochodzenia- najlepsza mozzarella pochodzi z Włoch. Unikaj gotowej startej mozzarelli.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
- Makaron z suszonymi pomidorami i fetą
- Makaron ze szpinakiem i jajkiem – przepis
- Makaron z mięsem mielonym i brokułami
- Sałatka z pomarańczą i kurczakiem – 4 pomysły
- Menu na stypę w domu
Archiwum: marzec 2021