Liczi – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?

Liczi to owoc, który pochodzi z Chin i jest tam uprawiany od ponad 2000 lat. Owoc liczi jest mały, okrągły i ma grubą, szorstką skórę. W towarzystwie jakich składników warto serwować liczi? Jak jeść ten dar natury? Czytaj dalej!

Liczi stanowi bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy i witaminy C. Jest również źródłem polifenoli, które są przeciwutleniaczami pomagającymi chronić komórki przed uszkodzeniem. Dodatkowo owoc ten jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Zastanawiasz się, jaki smak ma liczi? Jak jeść ten wartościowy owoc? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!

Co to jest liczi i skąd pochodzi?

Liczi to mały, okrągły owoc, który pochodzi z Chin. Skórka liczi jest cienka i czerwona, a miąższ biały i słodki. Owoce liczi rosną na wiecznie zielonych drzewach i są zazwyczaj zbierane od czerwca do sierpnia. Obecnie jest ono uprawiane w wielu tropikalnych regionach świata. Jest często używane do produkcji dżemów, galaretek i wina.

Miąższ owocu jest bardzo soczysty. Owoce liczi mają smak, który opisuje się jako podobny do winogron i truskawek. Są one często spożywane w stanie świeżym, ale można je również wykorzystać w deserach i słonych daniach. Bez względu na sposób jedzenia, są pysznym i orzeźwiającym przysmakiem. 

Wybierając liczi, szukaj takich, które są pulchne i mają błyszczącą skórkę. Unikaj liczi z pomarszczoną skórką lub brązowymi plamami.

Dlaczego warto spożywać liczi?

Niewiele osób wie o liczi, ale ten mały owoc ma wielką moc, jeśli chodzi o odżywianie. Liczi jest bogate w witaminę C. Zawiera również sporą ilość miedzi, która jest niezbędna do utrzymania zdrowych naczyń krwionośnych, kości i nerwów. Ponadto zawiera związki, które pomagają w ochronie przed rakiem i innymi chorobami. Tak więc liczi jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Jeśli szukasz sposobu na wzmocnienie swojego organizmu, dodaj liczi do swojej diety już dziś.

Zobacz też:  Kiwano – jak jeść i do jakich potraw dodawać?

Liczi – jak jeść ten owoc?

Liczi to pyszny i zdrowy owoc, który można spożywać na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym sposobem jedzenia liczi jest po prostu obranie skórki i spożycie soczystego miąższu. Jest to świetny sposób, aby cieszyć się naturalną słodyczą owocu. 

Liczi można również wykorzystać w daniach typu stir-fry oraz sałatkach i deserach. 

Jest ono również popularnym składnikiem napojów takich jak herbata i wódka. Jest też chętnie dodawane do drinków, sorbetów, jogurtów, koktajli i smoothie.

Miąższ owocu liczi jest biały i bardzo soczysty. Jeśli szukasz wyjątkowego i pysznego owocu, który warto dodać do swojej diety, postaw na liczi. Jak jeść ten owoc? Najlepiej na surowo, aczkolwiek jego smak będzie również znakomitym uzupełnieniem sałatek owocowych i deserów!



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz