Krokiety wigilijne to sycące i aromatyczne danie. W połączeniu z barszczem smakują wyśmienicie! Jak je zrobić? Jak przygotować idealne naleśniki i farsz z kapusty i pieczarek? Sprawdź koniecznie!
Krokiety wigilijne to jedna z najpopularniejszych potraw na świątecznym stole. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak dobra wiadomość jest taka, że możesz zrobić je wcześniej i zamrozić. Jeśli więc chcesz ułatwić sobie przygotowania do Świąt, a jednocześnie dobrze nakarmić bliskich, to krokiety z kapustą i pieczarkami są świetnym wyborem. A jeśli chcesz, aby to danie było bardziej aromatyczne, możesz zastąpić pieczarki grzybami leśnymi. Już za chwilę poznasz przepis na idealne krokiety!
Krokiety wigilijne – naleśniki
Sekret krokietów wigilijnych to… idealne naleśniki. Na szczęście z naszym przepisem na pewno będą udane. Składniki, które będą ci potrzebne to:
- jajka – 2 sztuki;
- mąka – 1 szklanka;
- mleko – 1 szklanka;
- woda – 1 szklanka;
- olej – 2 łyżki + 1 łyżka do smarowania patelni;
- szczypta soli.
Przygotowanie
- Przesiej mąkę do dużej miski.
- Dodaj mleko, jajka, wodę, 2 łyżki oleju i szczyptę soli.
- Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera. Zrób to dokładnie, aby w cieśnie nie było grudek.
- Wlej na patelnię odrobinę oleju, a następnie rozporządź go po całej powierzchni za pomocą kuchennego pędzelka (jeśli go nie posiadasz, użyj ręcznika papierowego).
- Dobrze rozgrzej patelnię. Jeśli nałożysz ciasto na zimną patelnię, pierwszy naleśnik może się rozpadać.
- Gdy patelnia będzie już rozgrzana, wlej na nią jedną chochlę ciasta naleśnikowego.
- Naleśnik możesz spróbować przewrócić dopiero wtedy, gdy wierzch wydaje się całkowicie suchy.
- Najlepiej odwracać naleśniki za pomocą specjalnej szpatułki naleśnikowej. Wówczas nie powinny się rozrywać.
- Każdy naleśnik usmaż, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Farsz do krokietów
Kolejny krok w przygotowywaniu krokietów wigilijnych to oczywiście farsz z kapustą i grzybami. Potrzebne będą:
- kapusta kiszona – 500 g;
- pieczarki – 500 g lub suszone grzyby (szklanka);
- duża cebula – 1 sztuka;
- masło;
- sól i pieprz.
Przygotowanie
- Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je, najlepiej pozostawiając w wodzie przez całą noc.
- Kapustę ugotuj do miękkości, odcedź i odciśnij, aby pozbyć się jak największej ilości wody.
- Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle.
- Dodaj pokrojone grzyby i duś przez kilkanaście minut na wolnym ogniu.
- Dodaj ugotowaną kapustę i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Wystudź przygotowany farsz.
Przepis na krokiety wigilijne
Naleśniki usmażone? Farsz przygotowany? Świetnie, możemy przejść do dalszej, już ostatniej części przepisu na krokiety z kapustą i grzybami, a jest nią panierowanie i smażenie. Oto składniki, które będą potrzebne:
- 2 jajka;
- bułka tarta;
- pieprz i sól;
- olej.
Przygotowanie
- Jajka umieść w głębokim talerzu.
- Dodaj odrobinę pieprzu i soli.
- Dokładnie roztrzep jaja trzepaczką lub widelcem.
- Na położony płasko naleśnik nałóż dużą łyżkę farszu i rozprowadź go po powierzchni. Staraj się nie nakładać farszu na brzegi, bo będzie ci trudniej zawinąć krokiety.
- Jest kilka sposobów składania krokietów, najłatwiej w rulon. Jednak polecamy zwijać je w kopertę. Wówczas smażą się równomiernie i szybko.
- Obtocz złożone krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Po złożeniu wszystkich krokietów usmaż je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Zobacz także:
- Przystawki wigilijne. 3 obłędne przepisy!
- Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy
- Ciasto wigilijne. Jakie desery przygotować na Boże Narodzenie?
- Kluski z makiem wigilijne. Prosty przepis
- Ryba na wigilię. Karp i inne ryby zamiast karpia na świątecznym stole
- Sałatka na Wigilię. Sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki