Masło to niewątpliwie taki produkt, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Tajny przepis na to jak zrobić domowe masło posiada zapewne babcia niejednego z nas. Dlaczego więc nie spróbować by powrócić do korzeni i zrobić masło w domu?
Domowe masło – składniki
Niewielu ludzi jest świadomych tego, jak wiele produktów, które znajdują się w sklepie można przygotować samemu, w zaciszu własnego domu. W internecie można znaleźć przepis zarówno na własnej roboty dżemy, kompoty jak i ketchup. To, jak zrobić domowe masło również może przestać stanowić dla nas tajemnicę. Po podjęciu takiej decyzji, warto najpierw zaopatrzyć się w potrzebne nam do tego składniki. Pierwszym z nich i jednocześnie najważniejszym, będzie oczywiście śmietanka kremówka, a dokładnie 400 ml. Najlepsza zdecydowanie będzie wiejska, ale jeśli nie mamy takiej możliwości, to sprawdzi się również ta ze sklepu. Warto dodać, że im tłustszej śmietanki użyjemy, tym więcej masła uzyskamy, dlatego można użyć zarówno 30 %, jak i więcej. Do zrobienia masła potrzebować będziemy również miksera, sitka, zimnej wody, naczynia, najlepiej takiego, które jest wysokie oraz 3 szczypt soli.
Na początek
Gdy już przygotujemy wszystkie potrzebne składniki, możemy zabrać się do pracy. Warto zaznaczyć, że zrobienie masła nie jest bardzo czasochłonnym zajęciem, ale trzeba się liczyć z tym, że będziemy musieli poświęcić mu kilkanaście minut wolnego czasu. Pierwszym krokiem do zrobienia masła, jest przelanie schłodzonej wcześniej śmietany do wysokiego naczynia. Następnie bierzemy mikser w ruch i ubijamy do momentu, w którym tłuszcz wyraźnie oddzieli się od maślanki.
Co dalej?
Po pojawieniu się kuleczek tłuszczu oraz wydzieleniu maślanki, należy już tylko oczyścić masło z pozostałości maślanki. Przyda nam się do tego sitko włożone gazą, przez które przecedzamy zawartość naszego naczynia. Gdy już to zrobimy, należy wlać około 0,5 litra wody do innego naczynia, w które włożymy grudkę naszego powstałego wcześniej masła. Ugniatamy je rękami, tak, by pozbyć się ostatnich resztek maślanki. Tak uzyskane masło możemy formować w dowolny kształt , a następnie zawinąć w folię spożywczą lub pergamin.
Gotowe
Przygotowane samodzielnie masło, należy spożyć w ciągu 3-5 dni. To, jak zrobić masło w domu, na pewno dla wielu z nas wydawać się może trudną, a wręcz niemożliwą czynnością. Jednak jak widać, nie jest to wcale skomplikowany proces i wystarczy poświęcić temu jedynie odrobinę wolnego czasu oraz własnych chęci. Dzięki temu uzyskamy świeże i ekologiczne masło, które przypomni nam wyjątkowy smak dzieciństwa, który teraz jakże często zakrywają przetworzone produkty z supermarketów. Warto próbować nauki nowych rzeczy, bo być może, mogą się ona stać dla nas zajęciem, które całkowicie oderwie nas od rzeczywistości i sprawi, że pogłębimy swoją wiedzę.
Na koniec
Produkcja masła nie jest wcale zajęciem dla wybranych. Taki produkt każdy z nas może przygotować własnoręcznie, w zaciszu własnego domu i dodatkowo krótkim czasie. Pozostało już tylko udać się do sklepu po śmietankę i zacząć domową produkcję.
[kkstarratings]
Zobacz także:
- Kluski z makiem Thermomix – przepyszny deser nie tylko na święta
- Kultowa surówka colesław jak z KFC – jak przygotować?
- Pasztet z mięsa z rosołu – Thermomix. Sprawdzony przepis
- Kompot z suszu – Thermomix. Poznaj prosty przepis
- Masło smakowe – przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix