Jak wykorzystać oregano?

To jedno z najchętniej używanych ziół! Oregano ma przyjemny, intensywny smak z nutą goryczy. Możesz znać go m.in. z pizzy lub spaghetti, ale stosowane jest w wielu daniach i przekąskach. Jeśli oregano rzadko gości w twoich potrawach, poznaj sposoby na jego wykorzystanie.

Oregano: przyprawa lubiana na całym świecie

Oregano kojarzy się przede wszystkim z Włochami, wybierającymi ją przy gotowaniu wielu dań. Ta przyprawa gości w kuchniach wielu krajów całego świata, jest obecna m.in. w kuchni meksykańskiej i greckiej. Cenimy ją także w Polsce! Co więcej, polskie oregano, czyli lebiodka pospolita, ma te same walory zdrowotne i smakowe, co inne. Nie musisz zbierać jej samodzielnie – przyprawa gotowa do używania to m.in. oregano Planteon, które w 100% zawiera liść oregano zbierany w naszym kraju. Warto sięgać po rodzime składniki!

Oregano w daniach obiadowych i nie tylko

Skoro wspomnieliśmy o Włoszech, zacznijmy od flagowych dań tego kraju, czyli pizzy i makaronu. Wyrazisty smak oregano pasuje do nich idealnie. Nawet jeśli dotąd nie używałeś oregano w kuchni, prawdopodobnie zdarzyło ci się zjeść je na kawałku pizzy. 

To świetny dodatek do rozmaitych dań mięsnych i wegetariańskich, do sosów, zup i sałatek. Pasuje do pomidorów, m.in. do sosów pomidorowych. Wzbogacaj nim smak past kanapkowych, zapiekanek, pieczywa. Dodaj oregano do ziemniaków lub frytek, aby uzyskać niezwykle aromatyczne danie i podnieść jego wartość odżywczą. Jeśli chcesz, możesz je przygotować w piekarniku.

Oregano to ważny składnik ziół prowansalskich, które idealnie pasują do rozmaitych potraw kuchni śródziemnomorskiej i europejskiej. Możesz samodzielnie skomponować ulubioną przyprawę, łącząc m.in. bazylię, rozmaryn, tymianek i – oczywiście – oregano. Dzięki temu możesz mieć większą pewność co do składu i właściwości.

Zobacz też:  Co człowiek powinien jeść codziennie?

Oregano w przekąskach

Dzięki intensywnemu aromatowi oregano można wykorzystać nie tylko do przyprawiania dań, ale także przekąsek. Jest składnikiem chipsów, chrupek chlebowych i paluszków. Możesz kupić lub samodzielnie wykonać zdrowsze wersje imprezowych snacków, decydując się np. na bezglutenowe grissini z oregano.

Co ciekawe, oregano znajdziesz także w niektórych słodyczach. Choć sprawdza się przede wszystkim do przyprawiania przysmaków wytrawnych, jego delikatnie gorzkawy smak bywa wykorzystywany w celu przełamania słodyczy czekolady lub innych deserów.

Jak używać oregano w kuchni?

Przed posypaniem potrawy warto rozkruszyć i ogrzać oregano w dłoniach, aby wydobyć z niego jeszcze więcej smaku i aromatu. Stosuj ją jak każdą inną przyprawę. 

Treść promocyjna



Zobacz także:
Archiwum: styczeń 2024

Dodaj komentarz