Jak ugotować ryż na sypko?

Jak ugotować ryż na sypko? Sukces w gotowaniu ryżu na sypko zależy od kilku czynników. Należy wybrać odpowiednią odmianę ryżu, ustalić odpowiednie proporcje ryżu i wody oraz właściwie przygotować ziarno przed gotowaniem. Nie bez znaczenia jest również wybór garnka. 

Ryż w torebkach, czy luzem – jaki wybrać do gotowania na sypko?

Wielu osobom wydaje się, że ugotowanie ryżu na sypko jest dość problematyczne. Z tego powodu często decydujemy się na zakup ryżu w torebkach. Niestety, w czasie gotowania ziaren w taki sposób, większość składników mineralnych zawartych w ziarnach zostaje wylana razem z wodą. Dodatkowo, kontakt jedzenia z folią w wysokiej temperaturze nie wszystkim wydaje się być dobrym pomysłem.

Samodzielne ugotowanie ryżu na sypko nie jest wcale trudne, o ile wybierzemy odpowiednią jego odmianę. Do gotowania na sypko idealnie nadają się odmiany długoziarniste, o niewielkiej zawartości skrobi. Do takich należą na przykład ryż jaśminowy lub basmati. Odmiany o okrągłym ziarnie, takie jak ryż do sushi czy odmiana arborio, tradycyjnie stosowana do przygotowywania risotto, dzięki większej zawartości skrobi są dużo bardziej kleiste.

Ile wody do gotowania ryżu na sypko?

Aby ugotowany ryż był sypki, ale nie twardy, należy użyć do jego gotowania odpowiedniej ilości wody. W przypadku ryżu jaśminowego i basmati, proporcja ta to jedna część ryżu na 1,5 części wody, czyli 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Inne odmiany ryżu długoziarnistego wymagają zazwyczaj nieco większej ilości wody, ok. 2 szklanek na szklankę suchego ryżu. Jeszcze więcej wody potrzeba do ugotowania ryżu brązowego lub dzikiego. W takim przypadku na jedną objętość suchego ziarna wlać należy ok. 2,25 objętości wody.

Zobacz też:  Gotowanie szparagów - jak ugotować szparagi?

Jak ugotować ryż na sypko? Wybierz odpowiednie naczynie

Nie bez znaczenia jest rodzaj naczynia, w jakim zamierzamy ugotować ryż. Najlepiej sprawdzą się niezbyt głębokie garnki lub rondelki stalowe oraz żeliwne, o grubszym dnie. W takim naczyniu ryż równomiernie wchłania wodę, nie przypalając się do dna. Ważne jest również, aby wybrane przez nas naczynie posiadało odpowiednią przykrywkę, ponieważ ryż należy gotować pod przykryciem.

Przepis na ryż na sypko krok po kroku

Aby ugotować idealnie sypki ryż, wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją:

  1. Odmierzamy odpowiednią ilość ryżu o długich ziarnach i przesmażamy przez chwilę w garnku, w którym będzie gotowany, na niewielkiej ilości oleju roślinnego, do zeszklenia ziaren. Jeśli nie chcemy podsmażać ryżu, musimy przepłukać go pod bieżącą wodą i w ten sposób pozbyć się skrobi, sklejającej ugotowane ziarna.
  2. Wlewamy wodę w odpowiedniej proporcji i doprowadzamy całość do wrzenia. Po zagotowaniu należy zamieszać, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na zmniejszonym ogniu na ok. 10 minut.
  3. Po upływie 10 – 12 minut ryż wchłonie cały płyn. Zdejmujemy z gazu, zostawiając pod przykryciem na kolejnych 5 minut.
  4. Ryż jest gotowy do spożycia!

Jeśli zdecydujemy się na wybór ryżu brązowego, warto nieco wydłużyć czas jego gotowania.



Zobacz także:

Dodaj komentarz