Gotowanie kapuśniaka – jak ugotować kapuśniak?

Kapuśniak jest tradycyjną polską zupą gotowaną z kiszonej lub świeżej kapusty. Jest to niezwykle aromatyczna i sycąca potrawa, którą warto przygotować zwłaszcza w chłodne dni.

Co potrzebne jest do przygotowania kapuśniaku?

Do przyrządzenia pysznego kapuśniaku potrzeba około 500 g dobrej jakości żeberek. Niezbędna jest także świeża lub kiszona kapusta (około pół kilograma), około 100 g boczku, jedna cebula, kilka ziemniaków, a także ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie świeżej kapusty trzeba nieco wydłużyć czas gotowania. Wegetarianie nie muszą rezygnować z gotowania kapuśniaku. Wystarczy w tym celu zamienić wywar mięsny grzybowym.  

Jak ugotować kapuśniak- przepis krok o kroku

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie żeberek pod bieżącą wodą. Trzeba je także oczyścić z błonek i wszystkich innych elementów. Następnie należy je podzielić na mniejsze części i ułożyć w garnku. Żeberka należy przykryć wodą, tak, aby zakrywała je ona w całości. Gotujemy je na średnim ogniu przez około 45 minut. W międzyczasie należy delikatnie opalić cebulę nad ogniem i wrzucić ją do gotujących się żeberek. Do wywaru można także dorzucić seler, marchewkę, pietruszkę czy inne warzywa. Ziemniaki należy obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie dorzucić je do gotującego się wywaru. Trzeba wzbogacić go również o liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, a także soli. Jeśli wrzuciliśmy do zupy warzywa po upływie około 30 minut należy je wyciągnąć z wywaru. Podobnie trzeba zrobić z cebulą. 

W czasie, gdy wywar na kapuśniak powoli się gotuje trzeba przygotować kapustę. Jeśli wybraliśmy świeżą to należy ją posiekać na drobne kawałki. W przypadku kapusty kiszonej trzeba wcześniej ją dokładnie opłukać na sitku. Można ją także pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę należy wrzucić o zupy. Boczek należy pokroić na paski oraz mniejsze kawałki i usmażyć na patelni. Jeśli wybraliśmy dość tłusty kawałek nie ma potrzeby dodatkowo dodawać na patelnię tłuszczu. Należy smażyć go do momentu, aż nieco się przyrumieni, a następnie wrzucić do zupy. Wytopiony tłuszcz można wykorzystać do zrobienia zasmażki. W tym celu trzeba dodać do niego około 2 łyżki mąki i kilka łyżek wywaru. Całość dokładnie zamieszać, a gdy zgęstnieje- dodać do kapuśniaka. Całość gotować na średnim ogniu jeszcze przez około 10-15 minut. Zupa ta zdecydowanie najlepiej smakuje, gdy nieco przestygnie. Może podawać ją z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Zobacz też:  Gotowanie soczewicy - jak ugotować soczewicę?

Dodaj komentarz