Gotowanie flaków- jak ugotować flaki?

Tracydyjne polskie flaki to potrawa, która nieodmiennie kojarzy się z weselem lub innymi, rodzinnymi okazjami. Jak ugotować flaki, żeby zadowolić gości i samemu rozkoszować się smakiem? Jak wydobyć ich aromat?

Tradycyjne polskie flaki – czego potrzebujesz?

Lista składników potrzebnych do przygotowania flaków jest dosyć długa. Jednak nie warto się zrażać, ponieważ gotowanie flaków samo w sobie nie jest trudne. Może być co najwyżej pracochłonne. Z pewnością nie jest to danie, które uda Ci się przygotować w 5 minut przed przyjściem Twoich gości. Jednak postępując zgodnie z tym przepisem, na pewno zrobisz na nich pozytywne wrażenie.

Składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych flaków to:

  • 1 kg wołowych flaków
  • 1/2 kurczaka, 
  • 1 natka pietruszki, 
  • 2 duże marchewki, 
  • 1/3 selera,
  • 1 cebula, 
  • przyprawa do flaków, 
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy do smaku, 
  • gałka muszkatułowa, 
  • majeranek.

Miłośnicy zasmażki potrzebują również:

  • 1 łyżki czerwonej, słodkiej papryki
  • 2 łyżek mąki, 
  • 2 łyżek masła.

Zabieramy się do pracy! Flaki – poradnik praktyczny

Falki należy najpierw dokładnie umyć, a potem wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu. Pierwszą wodę należy odlać, a potem znowu zagotować flaki w nowej wodzie.

W drugim garnku gotujemy kurczaka z dodatkiem warzyw pokrojonych w kostkę. Kiedy mięso z kurczaka stanie się miękkie, należy je wyciągnąć i pokroić w paski. Tak przygotowane mięso wrzucamy do wywaru i gotujemy przez chwilę.

Po chwili dodajemy ugotowane i odcedzone flaki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, stopniowo dodając przyprawy. Następnie kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy ją do flaków. Cebula wzmocni smak naszej potrawy i wydobędzie z niej szerokie spektrum aromatów. 

Zobacz też:  Gotowanie ciecierzycy - jak ugotować ciecierzycę?

Zasmażka do flaków – jak ją przygotować?

Aby przygotować zasmażkę do flaków, wystarczy masło i mąkę podsmażyć do zbrązowienia. Kiedy tak się stanie, wyłączamy gaz i dodajemy do zasmażki paprykę czerwoną. Całość najpierw mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie dodajemy do flaków i ponownie gotujemy. Majeranek dodajemy dopiero pod koniec gotowania. 

Kilka porad na koniec

Gotowanie flaków jest procesem dość pracochłonnym i zwykle trwa około 1,5 godziny. Nie warto jednak go przyspieszać, zwiększając przesadnie ogień. Flaki najlepiej gotować na niewielkim ogniu i pozwolić składnikom na stopniowe przechodzenie obróbki termicznej. 

W ten sposób zabezpieczysz potrawę przed wykipieniem z garnka i zwiększysz głębię jej smaku oraz aromatu. Tak przygotowane flaki z pewnością zachwycą Twoich gości. 



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2021

Dodaj komentarz