Kalafior to warzywo, którego niezwykłe właściwości odżywcze zostały potwierdzone naukowo. Warto wiedzieć, jak odpowiednio go ugotować. Jest to rzecz prosta, lecz warto zwrócić uwagę na parę detali, by był smaczny i zachował swoje cenne składniki odżywcze.
Ile gotować kalafior i jaki wybrać?
Ugotowanie kalafiora nie zajmuje wiele czasu, wystarczy Ci na to średnio 15 minut! Wszystko zależy od wielkości warzywa. Starszy i większy kalafior będzie gotować się dłużej od młodego i mniejszego. Istotne jest, aby zakupić odpowiedni oraz zdrowy okaz. Kalafior powinien być świeży, a także bez ciemnych przebarwień lub wysuszonych liści. Kalafior, który będzie zniekształcać się pod niedużym naciskiem palców również nie jest odpowiedni!
Gotowany kalafior – do czego?
Ugotowany kalafior można podać na wiele sposobów, aby wzbogacić jego smak. Najpopularniejszym jest dodanie lekko podprażonej bułki tartej i masła. Gotowany kalafior może zostać również użyty do sałatek, zup lub wielu innych dań. Wszystko zależy od kreatywności i preferencji.
Kalafior – jak najłatwiej ugotować?
Przede wszystkim, trzeba zacząć od usunięcia twardej łodygi oraz liści, które nie nadają się do jedzenia. Następnym ważnym krokiem jest dokładne umycie warzywa. Najlepiej zrobić to czystą, zimną wodą. Tak przygotowany kalafior nadaje się już do ugotowania.
Kalafior można podzielić na różyczki lub ugotować w całości. Kalafior podzielony na różyczki w zasadzie gotuje się tak samo jak cały kalafior, aczkolwiek wygodniejsza oraz szybsza jest pierwsza opcja.
Potrzebny będzie głęboki garnek z pokrywką, do którego należy wlać na tyle wody, aby kalafior mógł się w niej całkowicie zanurzyć. Dla lepszego smaku, zaleca się rozpuścić w wodzie od 2 do 3 łyżeczek soli. Kalafior włóż do garnka dopiero wtedy, gdy woda zacznie się gotować. Uważaj, aby się nie ochlapać. Kalafior należy gotować na średnim ogniu. Pamiętaj o przykrywce.
Kalafior podzielony na różyczki będzie gotować się od 8-10 minut, natomiast gotowanie go w całości zajmie od 10 do 15 minut.
W czasie gotowania warto kontrolować miękkość kalafiora za pomocą widelca. Delikatne wkłuwanie go w różyczki warzywa podpowie nam, w jakim stopniu jest już ono ugotowane. Uważaj, aby za bardzo nie rozgotować kalafiora. W trakcie gotowania nie powinien on zmienić swojego kształtu. Gdy kalafior będzie już wystarczająco miękki, będzie nadawał się do zjedzenia praktycznie zaraz po wyjęciu z wody. Należy go tylko odsączyć poprzez sitko i lekko ostudzić.
Gotowanie kalafiora na parze
Jest to sposób wymagający odpowiedniego urządzenia lub zwyczajnego durszlaka czy sitka, które wystarczy postawić na wierzch garnka z gotującą się wodą. Kalafior gotowany na parze również powinien zostać umyty i pokrojony. Gotowanie kalafiora na parze zajmuje około 10 minut i sprawia, że zawiera więcej witamin, a także staje się bardziej lekkostrawny.
Smacznego!
Zobacz także:
- Gotowanie kalafiora – pamiętaj o tych zasadach!
- Jak ugotować kalafior z bułką tartą? Przedstawiamy prosty przepis!
- Gotowanie brokułów – jak ugotować brokuły?
- Jak ugotować zupę kalafiorową – sekrety smakowitego dania
- Gotowanie brokuła – poznaj nasz prosty sposób!
- Gotowanie brukselki – jak ugotować brukselkę?