To wyśmienite danie na jesienno-zimowy sezon – rozgrzewające i syte. Dobrze przygotowana fasolka po bretońsku wyróżnia się odpowiednią twardością i aromatycznym sosem pomidorowym. Sprawdź, jak dobrze ją przygotować, by zachwyciła nawet wybredne kubki smakowe.
O czym pamiętać przed zabraniem się do gotowania?
Fasola – jej rodzaj ma znaczenie. Najlepsza to „Piękny Jaś”, biała, odpowiednio wysuszona, o średniej wielkości. Duże ziarna są mniej wygodne w spożyciu i dłużej się gotują, dlatego najlepsza będzie taka, która ma mniej niż 2 cm długości.
Moczenie fasoli – zacznij nie tylko od zgromadzenia potrzebnych produktów, ale od wcześniejszego namoczenia ziaren. Zalej wodą fasolę na wieczór, a rankiem możesz zabrać się za gotowanie. Do szklanej lub ceramicznej miski wsyp fasolę i zalej zimną wodą tak, by wystawała co najmniej 8-10 cm ponad ziarna. Mocz przez minimum 10 godzin. Jeśli wcześniej zostanie wchłonięta woda, koniecznie ja uzupełnij, ponieważ ziarenka niepotrzebnie się pomarszczą, a chodzi nam przecież również o ładny efekt wizualny dania.
Niezbędne składniki dania:
- 0,5 kg fasoli suchej „Piękny Jaś”
- 0,4 kg kiełbasy
- 0,3 kg boczku surowego wędzonego
- 1 średnia cebula
- kilka ząbków czosnku
- 1,5 kg pomidorów
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki oleju
- przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, łyżka majeranku, 2 łyżeczki soli, po łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki wędzonej
Fasolka po bretońsku – sposób przyrządzenia
Po namoczeniu przepłucz ziarna na sitku zimną wodą, włóż do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól oraz zalej 1 litrem wody. Gotuj do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Boczek pokrój i podsmaż na patelni przez kilka minut, a potem dodaj do niego również pokrojoną kiełbasę. Po kolejnych 5 minutach dodaj do wędlin pokrojone w drobne talarki ząbki obranego czosnku i poszatkowana cebulę. Smaż do zarumienienia i dodaj do ugotowanej fasoli (wywar po ugotowaniu ziaren pozostaje). Przez kolejne 10 minut gotuj wszystko razem, co chwila mieszając. Teraz czas na pokrojone w ćwiartki pomidory. Wrzuć je do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw odkryte na ogniu jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie Twoje danie jest gotowe!
W wersji na ostro możesz zdecydować się na dodatki w postaci pieprzu cayenne lub papryczki chilli. Możesz też pokusić się o parę skrojonych w plasterki pieczarek, które dodajesz razem z pomidorami. Fasolkę po bretońsku możesz jeść z pieczywem albo połączyć z gotowanym makaronem lub ryżem. Smacznego!
Zobacz także:
- Jak ugotować zupę fasolową? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą – od zieleni do złota w kuchni
- Gotowanie fasolki – jak ugotować fasolkę szparagową?
- Jak ugotować groch? Kilka wskazówek
- Jak ugotować strogonow – przewodnik krok po kroku
- Jak ugotować fasolkę żółtą? Przedstawiamy prosty przepis!