Botwina, podobnie jak inne młode warzywa, może być z powodzeniem spożywana w całości – używa się zarówno jej części korzeniowej, jak i łodyg oraz delikatnych liści. Jakie ma witaminy? Jak ugotować botwinę? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!
Botwina jest niskokaloryczna, a do tego bogata w błonnik. Jest cennym źródłem witamin A, C, D, K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera w sobie miedź, wapń, żelazo i magnez. Regularnie spożywana botwina znacząco poprawi stan naszej skóry (będzie ona bardziej nawilżona) i pobudzi hormony młodości. Zastanawiasz się, jak ugotować botwinę? Wyjaśniamy!
Co to jest botwina?
Botwina to młode, delikatne liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Jako warzywo była ona wykorzystywana już w IV w. p.n.e., a korzyści z jej spożywania są nieocenione. Obie części rośliny – część podziemna i naziemna – są jadalne. Jednak najszersze zastosowanie w kuchni mają młode liście, z których często przyrządza się chłodnik i zupy.
Botwina – witaminy i wartości odżywcze
Botwina jest niskokaloryczna. W 100 gramach botwiny jest zaledwie około 20 kcal. Jest ona bardzo cennym źródłem błonnika, który wspomaga prawidłową przemianę materii. W swoim składzie ma też witaminy A, K, C, E, D oraz witaminy z grupy B. Jest też źródłem sodu, miedzi, magnezu, potasu, żelaza, siarki i cynku. Dodatkowo zawiera antyoksydanty, które są pomocne w zwalczaniu wolnych rodników.
Zawiera też kwas foliowy, którego dostarczanie do organizmu zaleca się przyszłym mamom. Botwina to także produkt, którego spożywanie pomaga osobom żyjącym w nieustannym stresie, mającym problemy z anemią i nadciśnieniem. Wpływa ona także pozytywnie na odporność. Botwina ma również polifenole, chlorofil i karotenoidy, które działają antyzapalnie i przeciwutleniająco.
Dobrym pomysłem jest także zamrożenie liści botwiny – zimą możesz wykorzystać je do zup czy koktajli. Natomiast maseczka z tego warzywa jest polecana kobietom, które mają cerę trądzikową.
Przy całym bogactwie witamin i wartości odżywczych botwina ma też pewną wadę. Zawiera szczawiany, które nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na kamicę nerkową.
W jaki sposób można wykorzystać botwinę w kuchni?
Botwina jest używana głównie do chłodników i zup. Powinno się gotować ją w dużej ilości wody, którą następnie się odlewa – dzięki temu pozbywamy się kwasu szczawiowego, który zabiera z organizmu potrzebny kościom wapń.
Młode liście botwiny można dodawać do sałatek jarzynowych. Można je także blanszować lub przygotować jak szpinak. Można z nich także zrobić akcent dekoracyjny albo element wszelkiego rodzaju sałatek. Doskonale łączy się też z serami, orzechami i owocami cytrusowymi. Botwina bardzo dobrze smakuje też w towarzystwie papryki, natki i cebuli.
Jest też używana jako farsz do pierogów, czy naleśników. Z jej liści można także zrobić gołąbki. Warto też użyć jej do przygotowania pożywnych koktajli, które są znakomitą propozycją, jeśli od czasu do czasu potrzebujesz małego detoksu i odkwaszenia organizmu.
Jak ugotować botwinę?
Zastanawiasz się, jak ugotować botwinę? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. Najpierw zagotuj bulion warzywny, a w międzyczasie umyj i pokrój warzywa – ziemniaki w kostkę, marchewkę w cienkie plasterki, liście botwiny posiekaj, natomiast jej korzenie pokrój w kostkę lub plasterki. Do gotującego się bulionu dodaj marchew i ziemniaki (gotuj je przez ok. 10 minut). Następnie dodaj przygotowane wcześniej łodygi i korzenie botwiny. Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość przez ok. 15 minut.
Następnie dodaj sok z buraków i posiekane liście botwiny. Dla wzbogacenia smaku dopraw danie pieprzem i solą. Potem na patelni rozpuść masło i wsyp mąkę. Gdy całość się zrumieni, dodaj do zasmażki trochę zupy, a następnie przelej wszystko do garnka. Gdy liście w przyrządzanym daniu będą już miękkie, dodaj koper i śmietanę.
Zupę można podawać z jajkami na twardo i ziemniakami, aczkolwiek są to składniki opcjonalne, dodawane według uznania.
Botwina bardzo dobrze działa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Dodatkowo poprawia kondycję skóry i wzmacnia włosy. Jej spożywanie przyczynia się też do lepszego natleniania krwi i obniżenia poziomu cholesterolu. Zrób sobie przysługę i przygotuj pożywne danie z tym wartościowym składnikiem. W końcu po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, jak ugotować botwinę!
Zobacz także:
- Jak ugotować grochówkę? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować zupę ogórkową? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować tapiokę? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować fasolkę żółtą? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować pierś z kurczaka? Przedstawiamy prosty przepis!
- Jak ugotować marchew? Przedstawiamy prosty przepis!