Jak ugotować pierogi? Przedstawiamy prosty przepis!

Dla wielu osób gotowanie pierogów okazuje się dużym wyzwaniem jednak przy odrobinie cierpliwości i wprawy nie jest to wcale takie trudne zadanie. Jak ugotować pierogi? Wyjaśniamy w naszym artykule!

Pierogi są uniwersalnym daniem, które można przyrządzić z wielu różnych składników. Ciasto można zrobić z mąki ryżowej, pszennej, a nawet z ziemniaków. Natomiast nadzienie może zawierać wszystko, od mięsa i warzyw po owoce lub ser. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować pierogi!

Pierogi – podstawowe informacje

Pierogi to pyszne i uniwersalne danie, którym można się cieszyć o każdej porze roku. Potrawa ta przywędrowała z Chin, a w Polsce pojawiła się około XIII wieku. Legenda mówi, że pierogi dotarły do nas za sprawą biskupa Jacka Odrowąża, który tak zachwycił się nimi podczas pobytu w Kijowie, że postanowił przywieźć do Polski ten pomysł kulinarny. 

Wielu osobom wydaje się, że przygotowanie pierogów jest trudne, jednak w rzeczywistości jest to dość łatwe.

O czym warto pamiętać przy wyrabianiu ciasta na pierogi?

Ciasto na pierogi zazwyczaj składa się z mąki pszennej, soli, jajek, masła i wody.

Najlepsza jest mąka pszenna typu 500 lub 650. Z tego typu mąki ciasto będzie elastyczne i lekkie. Jeśli przygotowujesz ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej, musisz liczyć się z koniecznością większego dodatku wody oraz tym, że ciasto po ugotowaniu może być nieco twardawe. 

Po wyrobieniu ciasto jest od razu gotowe do wałkowania. Rozwałkuj je na grubość ok. 2–3 mm. W razie potrzeby podsypuj je mąką. Wyrabiaj ciasto dwoma rękoma przez ok. 15 minut do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabiera idealnej konsystencji.

Zobacz też:  Gotowanie brukselki - jak ugotować brukselkę?

Ciasto będzie znacznie lepsze, jeśli zostanie do niego dodane białko, które pomaga zapanować nad kleistą skrobią. W tym przypadku warto użyć białka znajdującego się w kurzym jajku. Jeśli ciasto będzie się składać wyłącznie z mąki i wody, wówczas będzie gumowate. Efekt będzie jeszcze bardziej odczuwalny, jeśli ciasto będzie grubsze.

Gdy ciasto jest już gotowe, można je rozwałkować na cienkie płaty i pokroić w małe kółka. Następnie pierogi mogą być wypełnione różnymi składnikami takimi jak warzywa, owoce, twaróg, mięso lub krewetki. 

Jeśli pierogi nie chcą się lepić, zamocz palce w wodzie i delikatnie zwilż nimi obrzeże ciasta po wewnętrznej stronie pieroga. Pamiętaj też, by nie nakładać zbyt dużo farszu do ciasta, ponieważ pierogi będą się rozpadać w trakcie gotowania. 

Jak ugotować pierogi? 

Jesteś miłośnikiem pierogów, ale ich gotowanie jest dla ciebie kłopotliwe? Sklejają się, farsz z nich wypływa, a ciasto jest gumowate? Jeśli zastosujesz się do kilku prostych wskazówek, za każdym razem twoje pierogi będą doskonałe.

Przede wszystkim dokładnie zlep brzegi ciasta. Sprawi to, że farsz nie będzie wypływał w trakcie gotowania. By to ułatwić, pędzelkiem usuń nadmiar mąki z jednej strony rozwałkowanego placka (na nią będziesz nakładać farsz). 

W przypadku grzybowego lub mięsnego farszu warto użyć bułki tartej w celu ich zagęszczenia. Z kolei w przypadku farszu owocowego, warto obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej. Sprawi to, że farsz będzie zawierać mniej wody, co dodatkowo zapobiegnie rozklejaniu się brzegów pierogów w trakcie gotowania.

By pierogi nie pozostały surowe, trzeba je wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 2 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Warto też dodać trochę oliwy lub oleju do gotującej się wody, by pierogi się nie sklejały. Po wrzuceniu ich do garnka należy całość delikatnie zamieszać. Pierogi można wyciągnąć przy pomocy łyżki cedzakowej.

Zobacz też:  Jak ugotować jajka przepiórcze – przepisy, porady i inspiracje

Ugotowane pierogi od razu polej okrasą lub wyłóż do naczynia ze stopionym masłem. 

Jak zamrażać i rozmrażać pierogi?

Wiesz już, jak ugotować pierogi. Warto je także zamrozić, by móc cieszyć się nimi w przyszłości. Jak wygląda zamrażanie pierogów? Rozłóż je luźno na desce do krojenia albo na tacy w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Następnie wstaw tacę z pierogami do zamrażarki na około 1–2 godziny. 

Potem wyjmij je i przełóż do foliowego woreczka przeznaczonego do mrożenia żywności. Następnie ponownie włóż je do zamrażarki.

Jeśli natomiast chcesz rozmrozić pierogi, wrzuć je do wrzącej, lekko osolonej wody. Można też dodać kilka kropel oleju, by pierogi się nie skleiły. Gotuj je przez 3–4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Jakie składniki dodaje się do pierogów?

Pierogi można przyrządzić z wielu różnych składników. Ciasto można zrobić z mąki pszennej, ryżowej lub nawet ziemniaków, a nadzienie może zawierać wszystko, od mięsa i warzyw po owoce lub ser. Ponadto pierogi można przyrządzać na wiele sposobów, w tym gotować tradycyjnie, gotować na parze i smażyć. W rezultacie mogą one stanowić obfity posiłek lub lekką przekąskę.

Często do pierogów wykorzystuje się mięso, które zostało z gotowania rosołu. W przypadku mięsa z kurczaka lub indyka farsz do pierogów doprawia się podsmażoną cebulą i drobno zmielonymi grzybami leśnymi. Można też do nich dodać mieloną kolendrę lub gałkę muszkatołową. Doda to mięsu aromatu i smaku.

Do pierogów można też dodać warzywa takie jak pomidory, papryka, a nawet oliwki, które dobrze się komponują ze szpinakiem i serem feta. Chętnie używanymi składnikami do farszu są też pieczarki. Do pierogów można też dodać suszone śliwki i orzechy. 

Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Przygotowuje się je z różnymi nadzieniami, zarówno na słodko, jak i na słono. Sekretem ich przyrządzenia jest odpowiednie ugotowanie, dzięki któremu nie będą się rozklejać ani rozpadać. Równocześnie powinny być wystarczająco miękkie. Wbrew pozorom nie jest to jednak trudne zadanie. Po przeczytaniu naszego tekstu wiesz już, jak ugotować pierogi.

Zobacz też:  Gotowanie makaronu - jak ugotować makaron?


Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz