Jak ugotować bataty? Przedstawiamy prosty przepis!

Bataty z roku na rok zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Wielu Polaków przekonało się do ich słodkiego smaku. W jakich daniach można je wykorzystać? Jak ugotować bataty? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!

Bataty zawierają potas, wapń, magnez i żelazo. Stanowią również cenne źródło błonnika pokarmowego i beta-karotenu. Ich spożywanie dostarcza też naszemu organizmowi cenne witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Są często używane do przygotowywania różnych wypieków i zup. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować bataty?

Bataty – co warto o nich wiedzieć?

Bataty to warzywa korzeniowe pochodzące z Ameryki Południowej. Zaczęły być uprawiane przez rdzennych mieszkańców tego regionu. Do innych części świata zawędrowały dzięki hiszpańskim odkrywcom. 

Bataty należą do rodziny jaskrowatych. Ich najpopularniejsza odmiana charakteryzuje się pomarańczowym miąższem. Jest ona przeważnie wykorzystywana do robienia placków, ciast i różnych słodkich potraw. Inne rodzaje batatów są mniej słodkie i zazwyczaj wykorzystuje się je w daniach słonych, np. w gulaszu i zapiekankach.

Czy bataty są zdrowe? W jaki sposób ich spożywanie może wspomóc ludzki organizm?

W batatach znajduje się magnez, potas, wapń, żelazo oraz witamina C i witaminy z grupy B. Dzięki dużej ilości skrobi są one lekkostrawne. Wpływają korzystnie na jelita i żołądek. Zawierają też wysokie stężenie beta-karotenu i fosforu, które są dobre dla zdrowia serca i oczu.

Warto je wprowadzić do codziennej diety, jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi i zapalnymi. Bataty są też bardzo cenione przez diabetyków. Są świetnym źródłem węglowodanów, które są niezbędnym elementem posiłku sportowców. 

Są one niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają też prawie dwa razy więcej błonnika niż zwykłe ziemniaki, dzięki czemu dobrze oddziałują na jelita.

Zobacz też:  Jak ugotować siemię lniane – przepisy na zdrowe potrawy

Czerwona odmiana słodkich ziemniaków stanowi znakomite źródło likopenu, który pomaga zmniejszać ryzyko rozwijania się chorób serca. Fioletowa odmiana batatów jest bogata w antocyjany. Natomiast żółte bataty zawierają dużo karotenoidów, w tym luteiny, która działa zbawiennie na nasz wzrok i utrzymuje go w dobrej kondycji.

Chociaż bataty są uważane za zdrową żywność, niestety nie mogą być spożywane przez niektóre osoby. Warzywa te zawierają szczawiany, których nie należy spożywać, gdy ma się problem z kamicą pęcherzyka żółciowego albo kamicą nerkową. Poza tym bataty zawierają  rafinozę, która jest jednym z cukrów powodujących wzdęcia.

Jak ugotować bataty?

Najpierw bataty umyj dokładnie pod zimną wodą. Następnie obierz je ze skórki. Możesz je gotować w całości albo pokrojone w kostkę. Wrzuć bataty do wrzącej wody i dodaj soli (2 łyżeczki na 1 litr wody). Powinieneś je gotować przez ok. 30 minut.

Słodkie ziemniaki najlepiej jest gotować pod przykryciem, ponieważ zmniejsza to ilość utraconych witamin.

Jeśli chcesz sprawdzić, czy bataty są już ugotowane, wbij w niej widelec. Jeśli warzywo jest miękkie, można je odcedzić. Gotowane bataty można podawać np. z chili i roztopionym masłem.

Inną popularną metodą ich przyrządzenia jest pieczenie. Aby przygotować bataty do pieczenia, najpierw dokładnie wyszoruj je pod bieżącą wodą. Następnie pokrój ziemniaki na jednolite kawałki. Obtocz je w oliwie z oliwek i przyprawach według własnego uznania. Następnie piecz je w rozgrzanym piekarniku, aż zmiękną i nabiorą złotobrązowego koloru.

Bez względu na sposób przyrządzenia, bataty są zdrowym i smacznym sposobem na wzbogacenie codziennego menu.

Zastosowanie w kuchni

Wiesz już, jak ugotować bataty. Pora przyjrzeć się bliżej ich zastosowaniu w kuchni.

Bataty można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Można je gotować, grillować, piec lub smażyć. Spożywa się je także w postaci purée.

Zobacz też:  Jak ugotować tapiokę? Przedstawiamy prosty przepis!

Bardzo często robi się z nich placki, zupy krem, kotlety, frytki i ciasta. Są też często dodawane do pożywnych sałatek. Ich słodki smak sprawia, że świetnie się nadają do przecierów i różnych wypieków, np. chleba i babeczek. Są one często podawane z mięsem i surówką lub gotowanymi warzywami.

Bataty są też chętnie wykorzystywane przez wegetarian do przygotowywania dietetycznych zapiekanek i sytych zup. Stanowią często alternatywę dla zwykłych ziemniaków.

Bataty dobrze komponują się ze smakiem oregano, słodkiej papryki, cynamonu, wanilii, chili i granulowanego czosnku.

Bataty mają słodki smak, dzięki czemu są często używane do deserów. Bardzo dobrze komponują się ze smakiem banana, cynamonu, orzechów i syropu klonowego. Są cennym źródłem witamin A i C oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, jod, siarka, chlor, potas i magnez. Zawierają też  beta-karoten i cenne węglowodany. Zdecydowanie warto uwzględnić je w jadłospisie, jeśli cierpisz na problemy trawienne albo zapalne. Dodatkowo po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, jak ugotować bataty!



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz