Jarmuż to bogate w składniki odżywcze zielone warzywo liściaste należące do rodziny Brassica. Jest uniwersalnym składnikiem, który można stosować w sałatkach, zupach i smoothies. Jak jeść jarmuż? Odpowiadamy!
Jarmuż jest cennym źródłem witamin A, C i K, jak również żelaza i wapnia. Może być stosowany jako substytut szpinaku w różnych przepisach kulinarnych. Jak jeść jarmuż? Jak jego spożywanie wpływa na ludzki organizm? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!
Dlaczego warto spożywać jarmuż?
Jarmuż zawiera dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jedna filiżanka jarmużu (67 gramów) dostarcza organizmowi 3 gramy białka, 2 gramy błonnika i tylko 30 kalorii. Jest on też doskonałym źródłem witamin A, C i K.
Zawiera również kilka ważnych minerałów, w tym wapń, potas i magnez. Dzięki swojemu profilowi odżywczemu został powiązany z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Obejmują one poprawę trawienia, zmniejszenie stanu zapalnego i ochronę przed chorobami przewlekłymi takimi jak choroby serca i rak.
Czy istnieją jakieś negatywne skutki spożywania jarmużu?
Jarmuż jest bogatym w składniki odżywcze zielonym warzywem liściastym, które często jest chwalone za swoje korzyści zdrowotne. Jednak jarmuż może również powodować pewne negatywne skutki uboczne, jeśli nie jest spożywany z umiarem. Na przykład, jarmuż zawiera goitrogeny, czyli substancje, które mogą zakłócać zdolność tarczycy do produkcji hormonów.
Jarmuż zawiera również szczawiany, które mogą zwiększyć ryzyko powstania kamieni nerkowych u niektórych osób.
Jak jeść jarmuż?
Zagotuj w garnku wodę i wrzuć do niej porwane liście jarmużu. Pozostaw je we wrzątku przez ok. 2–3 minuty. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek. Następnie wrzuć na patelnię sparzony jarmuż. Całość przypraw pieprzem i solą. Na końcu możesz dodać jeszcze sok z cytryny.
Podczas gotowania jarmużu należy pamiętać, aby go nie przegotować, ponieważ może to spowodować, że stanie się twardy i gorzki.
Natomiast surowy jarmuż stanowi świetną alternatywę dla szpinaku, rukoli i pietruszki. Bardzo dobrze też pasuje do koktajli owocowo-warzywnych i smoothie. Jest także chętnie używanym składnikiem do sosów.
Jarmuż jest niezwykle wszechstronnym warzywem liściastym, którym można cieszyć się na wiele różnych sposobów. Przy odrobinie kreatywności na pewno znajdziesz danie z jarmużu, które pokochasz!
Jarmuż jest pełen witamin i minerałów, w tym witaminy A, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza. Ma mało kalorii i tłuszczu, a dużo błonnika. Może być dodawany do sałatek, kanapek lub soków. Może być również gotowany na parze albo smażony. Wiesz, jak jeść jarmuż. Pora wykorzystać tę wiedzę w praktyce!
Zobacz także:
- Burak liściowy – jak jeść i do jakich potraw dodawać?
- Jak jeść migdały – ze skórką czy bez? Podpowiadamy!
- Czarna rzepa – jak jeść i do jakich potraw dodawać?
- Jak jeść pomelo? Podpowiadamy!
- Awokado – jak jeść i do jakich potraw dodawać?
- Jak jeść siemię lniane? Podpowiadamy!