Jedną ze smaczniejszych i bardziej sycących past kanapkowych i nie tylko jest hummus. Thermomix umożliwia przygotowanie tego smarowidła w sposób szybki i bezproblemowy. Sprawdź, jakie składniki przygotować i poznaj dokładny przepis!
Smaczna, zdrowa i sycąca – taka jest pasta hummus. Thermomix sprawia, że jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz do tego celu. Poznaj krótki i sprawdzony przepis na aromatyczny hummus.
Hummus – Thermomix i niezbędne składniki
Do przygotowania hummusu w Thermomixie potrzebne ci będą:
- ok. 80 g pasty tahini;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- duży ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka soli;
- 400 g ciecierzycy z aquafabą, czyli naturalną zalewą;
- 50 g oliwy z oliwek (można zastąpić inną oliwą, ale da to nieco inny smak).
Jeśli nie masz tahini, możesz przygotować ją samodzielnie. Do domowego tahini potrzebujesz:
- 30 g oliwy lub oleju słonecznikowego;
- 50 g sezamu w ziarnach.
Czy hummus jest zdrowy? Uważa się, że ta pasta ma wiele cennych składników odżywczych. Możesz zastąpić nią gotowe, kupne produkty. Co więcej, możesz też pastę podawać jako przekąskę np. z dodatkiem grillowanego bakłażana czy innych warzyw. Jeśli chcesz, możesz przygotować hummus z suszonymi pomidorami – dodaj je do składników i odejmij nieco oliwy.
Jak zrobić hummus? Przepis – Thermomix
Na początek zacznij od pasty tahini. Oto przepis na nią!
- Upraż sezam na suchej patelni i zmiel przez 20 sekund na obrotach 9.
- Zdejmij sezam ze ścianek i zrzuć na dno naczynia, dodaj olej i miksuj dalej na obrotach 8. przez 30 sekund. Powtarzaj, aż pasta będzie jednolita.
A oto przepis na hummus w Thermomixie.
- Odcedź ciecierzycę i wrzuć do naczynia miksującego. Dolej 50 g aquafaby i dorzuć resztę składników.
- Miksuj na obrotach 10. przez minutę.
- Idealny dodatek do falafela, kanapek, ryby i kurczaka gotowy! Przełóż go do słoika, zakręć i trzymaj w lodówce przez jakiś czas.
Jeśli nie lubisz gotować, możesz przygotować pastę hummus. Thermomix na pewno ci w tym pomoże. Po rozwodnieniu takie jpasty możesz używać nawet jako sosu!
Zobacz także:
- Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix
- Kluski śląskie – Thermomix jako sposób na przygotowania tradycyjnego dania
- Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!
- Karpatka – Thermomix i ciasto, które zawsze się udaje
- Biszkopt – Thermomix. Składniki i przepis na ciasto
- Placki z cukinii – Thermomix pomoże ci przygotować je w kilka chwil