Biszkopt – Thermomix. Składniki i przepis na ciasto

Jednym z podstawowych ciast do wypieku domowego jest biszkopt. Thermomix pomoże ci go szybko upiec, a dodatkowo znacznie ułatwi mieszanie ze sobą składników. Sprawdź, jak zrobić idealny biszkopt w tym urządzeniu!

Jest delikatny, doskonale smakuje jako ciasto, ale sprawdzi się też w połączeniu z konfiturami. Z niego zrobisz tort. Chodzi oczywiście o biszkopt. Thermomix może znacznie ułatwić cały proces mieszania, a następnie pieczenia takiego ciasta. Sprawdź nasz przepis!

Biszkopt – Thermomix i składniki do niego

Jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, Thermomix będzie doskonałą pomocą. Sprawdź, jakie składniki na biszkopt w Thermomixie musisz na początek przygotować:

  • 5 jajek rozdzielonych na białka i żółtka;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 40 g skrobi ziemniaczanej;
  • szczypta soli;
  • 120 g cukru.

Dodatkowo przygotuj blachę do pieczenia. Dół wyłóż papierem, a boki posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Biszkopt w Thermomixie – przepis na wypiek

Aby przygotować biszkopt, Thermomix wyposaż w naczynie i motylek. Następnie postępuj według instrukcji:

  1. Ubij białka ze szczyptą soli na obrotach 4. przez maksymalnie 4 minuty.
  2. Następnie do masy dosypuj stopniowo cukier. Zrób to w czasie kolejnych 4 minut przy obrotach 4.
  3. Dodawaj po kolei żółtka przy urządzeniu nastawionym na 2 minuty i obroty 3. Możesz wydłużyć ten czas, bo sprawi, że biszkopt będzie idealny – napowietrzony i lekki.
  4. Dodaj do misy mąkę. Następnie mieszaj przez 30 sekund na obrotach 2. 
  5. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wylej gotową masę do przygotowanej blachy, a następnie piecz przez czas do 40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  6. Otwórz drzwiczki i lekko przestudź biszkopt. Następnie wyjmij go z blachą i rzuć tak, aby całe dno dotknęło ziemi. To pozwoli usunąć nadmiar powietrza i zapobiegnie nieregularnościom. 
Zobacz też:  Karpatka – Thermomix i ciasto, które zawsze się udaje

Oto prosty przepis na biszkopt w Thermomixie. Tak upieczone blaty sprawdzą się np. do zrobienia tortu. Smacznego!



Zobacz także:
Archiwum: styczeń 2023

Dodaj komentarz