Żurek to pyszna, zdrowa zupa, którą z łatwością można zrobić w domu. Potrzebujemy do niej kilka składników, które zazwyczaj mamy pod ręką lub możemy bez problemu kupić oraz trochę czasu, żeby ugotowały się ziemniaki i połączyły wszystkie składniki. Zatem do dzieła.
Składniki potrzebne do ugotowania żurku
– woda (2 litry)
– sól (pół łyżeczki)
– zakwas żurku w butelce (1 butelka, najlepiej szklana)
– ziemniaki (5 sztuk)
– kiełbasa biała lub wędzona (ok. 25cm)
– grzyby leśne suszone (garść)
– cebula (2 sztuki)
– liść laurowy (4 sztuki)
– ziele angielskie (4 sztuki)
– biały pieprz lub pieprz ziołowy
– majeranek (2 łyżki)
– śmietana (2 łyżki)
-cytryna lub ocet jabłkowy (opcjonalnie)
Co robimy i w jakiej kolejności
Jest to przepis na dużo pysznego żurku. Jeśli ktoś potrzebuje mniej, proszę podzielić np. wszystko na pół.
1. do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, solimy ją, dodajemy pieprz, liść laurowy, majeranek oraz ziele angielskie, stawiamy na pracującej kuchence.
uwaga – w garnku musi być jeszcze dużo miejsca na zakwas, dlatego wybieramy duży
2. namaczamy w miseczce grzyby
3. obieramy ziemniaki i cebulę
4. kroimy ziemniaki w kostkę, dodajemy do garnka
5. kroimy cebulę w kostkę lub plasterki, dodajemy do garnka
6. nastawiamy minutnik na 30min aby ugotowały się kartofle
7. mamy teraz trochę czasu, możemy pokroić kiełbasę w kostkę
8. dodajemy ją do żurku
9. grzyby już zmiękły, możemy pokroić je i dodać
10. jeśli zadzwonił minutnik, sprawdzamy miękkość ziemniaków
11. jeśli ziemniaki są miękkie, dodajemy zakwas. Na dnie butelki tworzy się osad z mąki, należy dobrze to wymieszać, kilkakrotnie przekręcając zakręconą butelkę z żurkiem i wstrząsając
12. nastawiamy minutnik na kolejne 10min
13. zwiększamy moc kuchenki aby mąka w zakwasie dobrze się ugotowała
14. mieszamy
15. po upływie czasu z minutnika gasimy kuchenkę i dodajemy śmietanę, jeśli lubimy. Dodawanie śmietany do zupy to nie taka prosta sprawa, chodzi o to, żeby się nie zważyła w kontakcie z gorącem. do małego naczynie wlewamy śmietanę, dodajemy szczyptę soli oraz trochę zimnej wody i mieszamy. Hartujemy śmietanę dwiema łyżkami gorącego płynu z garnka, całość mieszamy i wlewamy go garnka.
16 mieszamy żurek i sprawdzamy jego smak czy odpowiada nam kwaśność i słoność. Jeśli lubimy kwaśny żurek, zakwaszamy go dodatkowo sokiem z połowy cytryny
Pozostaje już tylko konsumpcja, można podawać żurek z ugotowanym na twardo jajkiem, można dodawać chrzanu, wariantów jest wiele. W restauracjach podaje się np. żurek w wydrążonym chlebie.
Smacznego.
Zobacz także:
- Jak ugotować kaszę jaglaną?
- Gotowanie rosołu – jak ugotować rosół?
- Jak ugotować grzyby? Sekrety przygotowywania pysznych potraw
- Gotowanie flaków- jak ugotować flaki?
- Jak ugotować kwaśnicę – domowy przepis na tradycyjne danie
- Jak ugotować barszcz biały? Przedstawiamy prosty przepis!