Przygotowanie domowych gofrów kojarzy ci się z dużą ilością pracy i wieloma naczyniami do mycia? Wypróbuj więc gofry Thermomix! Ciasto szybko przyrządzisz w jednym urządzeniu! Sprawdź, jak to zrobić i ciesz się na co dzień ulubioną przekąską!
Szukasz przepisu na gofry Thermomix? Już nie musisz! Sprawdziliśmy jak przygotować najlepsze gofry, które smakują równie dobrze, jak te znane z nadmorskich deptaków! Czy wiesz jednak, że gofry możesz także podawać w wersji wytrawnej? Poznaj nasze pomysły na to, jak popularna przekąskę zamienić w zdrowe, dobrze zbilansowane śniadanie! A jeśli podobnie jak my jesteś zachwycona tym, jakie cuda można zrobić dzięki temu sprzętowi i chcesz pokazać to innym, warto dowiedzieć się ile zarabia przedstawiciel Thermomix.
Przepis na puszyste gofry Thermomix
Słodkie, puszyste, a jednocześnie chrupiące gofry smakują wybornie i najszybciej znikają z talerzy gości i domowników. Jak je przygotować? Potrzebnych będzie kilka prostych składników:
- 2 duże jajka;
- 50 ml oleju;
- 50 g cukru;
- 180 g mąki pszennej lub orkiszowej;
- 160 g mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej);
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego lub cukru waniliowego.
Zacznij od założenia motylka. Następnie oddziel białka od żółtek i umieść je w naczyniu miksującym. Dodaj szczyptę soli i ubijaj białka na sztywną pianę (obroty 3-4, przez ok. 2,5 minuty). Pianę przełóż do miski, a do naczynia miksującego dodaj wszystkie pozostałe składniki. Miksuj na gładkie ciasto (obroty 4, ok. 30 sek.). Następnie połącz delikatnie ciasto z przygotowaną wcześniej pianą z białek – najłatwiej będzie ci zrobić to przy użyciu kopystki. Ciasto na gofry najlepiej zużyć od razu, ale, jeśli trzeba, można na kilka godzin włożyć je do lodówki, a dopiero potem zająć się pieczeniem przysmaku.
Rozgrzej gofrownicę i nakładaj na nią porcje ciasta. Piecz zgodnie z zaleceniami producenta – zwykle przez ok. 3-4 minuty. Aby gofry wyszły pyszne i chrupiące, studź je na kratce. Z podanej w przepisie ilości składników otrzymasz ok. 6 gofrów.
Z czym podawać gofry domowe?
Jak serwować gofry Thermomix? Możesz podać je gościom i domownikom jako pyszny deser. W takiej formie sprawdzą się w wersji klasycznej: z bitą śmietaną, świeżymi owocami (polecane są zwłaszcza truskawki, borówki, winogrona, banany i maliny) albo dżemem. Gofry możesz także podawać po prostu z cukrem pudrem, kolorowymi cukrowymi ozdobami do ciast albo dowolną polewą. Pamiętaj, że dzieciom najbardziej zasmakuje z pewnością polewa czekoladowa! W każdej z wymienionych wersji, twoje gofry będą równie pyszne, jak kupowane na wakacjach gofry z budki.
Domowe gofry w wersji wytrawnej
Czy wiesz, że gofry Thermomix możesz wykonać także w wersji wytrawnej? W takiej formie sprawdzą się jako chrupiące, zdrowe śniadanie. Zaskocz nim domowników! Jak przyrządzić takie gofry? Przygotuj potrzebne składniki:
- 150 g mąki pszennej, razowej lub orkiszowej;
- 250 ml mleka;
- 1 jajko;
- 1/4 szklanki startego twardego sera (np. cheddar);
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/4 szklanki oleju;
- sól, pieprz.
Teraz postępuj tak, jak podczas przygotowywania tradycyjnych gofrów. Oddziel białko od żółta i motylkiem ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli (Thermomix ustaw na obroty 3-4 i ubijaj ok. 2,5 minuty). Następnie przełóż pianę do miski, a do misy Thermomixa przełóż pozostałe składniki. Miksuj je na obrotach 4 przez ok. 1 minutę. Potem kopystką połącz z ubitą pianą z białek. Gofry piecz zgodnie z zaleceniem producenta (zwykle ok. 3-4 minut).
Z czym podawać wytrawne gofry? Możesz zaserwować je ze świeżymi warzywami albo rukolą i jajkiem w koszulce. Świetnie też będą smakowały w towarzystwie twarożka z pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką. Takie śniadanie idealnie wkomponuje się w wiosenne smaki większości twoich domowników!
Gofry to nie tylko pyszna wakacyjna przekąska! Bardzo dobrze sprawdzą się również w wersji wytrwanej – jako oryginalna kolacja lub śniadanie. Warto wypróbować różne przepisy i zaskoczyć domowników nowymi pomysłami. Z pewnością docenią twój kulinarny talent oraz Thermomix – wiernego przyjaciela, z którym przygotowujesz wszystkie posiłki.
Zobacz także:
- Pierogi z kapustą i grzybami Thermomix
- Ciasto drożdżowe thermomix – najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Makowiec Thermomix – podajemy składniki i prosty przepis
- Uszka wigilijne – Thermomix – poznaj składniki i przepis!
- Sernik królewski – Thermomix a przepis na wypiek