Zapewne zdarzyło ci się zastanawiać, czy serek wiejski jest zdrowy, tym bardziej że z powodu jego dobrego smaku pochłania się go w dość dużych porcjach. Serek wiejski powinien się znaleźć w diecie każdego, no chyba, że jest się na mleko krowie uczulonym.
Teraz nie będziesz się już zastanawiać, czy serek wiejski jest zdrowy, tylko, czy nie jesteś na niego uczulony, a jeśli nie, to w jakich ilościach możesz go jeść i w jakich sytuacjach stosować go, jako dodatek.
Czy serek wiejski jest zdrowy i czym tak naprawdę jest?
Warto odpowiedzieć sobie nie tylko na pytanie, czy serek wiejski jest zdrowy, ale jakie są jego wartości odżywcze? Serek wiejski to twarożek wyprodukowany z mleka krowiego, o lekko ziarnistej konsystencji, oraz delikatnym smaku. Serki wiejskie zalicza się do grupy serów twarogowych niedojrzewających.
Serek twarogowy bez trudu kupisz w sklepie spożywczym, gdzie może być bez dodatków (naturalny serek wiejski) lub z domieszką, na przykład:
– ze szczypiorkiem;
– z koperkiem;
– z ziołami;
– z papryką;
– lub na słodko z owocami, czy sokami owocowymi.
Jaki jest skład naturalnego serka wiejskiego?
W skład serka wiejskiego głównie wchodzi twaróg ziarnisty z mleka krowiego, śmietana oraz sól. Można go w sklepach także kupić w wersji fit dla odchudzających się, jest w nim wtedy około 40% mniej tłuszczu. Aby organizm mógł przyswoić witaminy, tłuszcz musi w nim występować, choćby w niewielkiej ilości.
Niezaprzeczalne zalety serka wiejskiego
Głównymi zaletami serka wiejskiego jest fakt, że jest:
– źródłem wapnia;
– aminokwasów;
– pełnowartościowego białka.
Serek wiejski jest niskokaloryczną przekąską poprawiającą przemianę materii i metabolizm.
Co znajdziesz w jednej filiżance serka wiejskiego?
Jedna filiżanka to jest około 225 g twarogu, o niższej zawartości tłuszczu i zawiera:
– 28 gramów białka;
– 6,2 grama węglowodanów (około 3%);
– 2,3 grama tłuszczu;
– 24% referencyjnego dziennego spożycia (RDI);
– 37% RDI selenu;
– 30% RDI sodu;
– 59% RDI witaminy B12;
– 11% RDI wapnia;
– 29% RDI ryboflawiny;
– 7% RDI folianu;
– w składzie znajduje się także cholina, cynk, miedź i witamina B6;
– 163 kalorie.
Węglowodany nie są przez wszystkich tolerowane, a to dlatego, że ich skład to laktoza i cukier mleczny. Jeśli masz duży apetyt na twarożek, lepiej kupuj jego wersję light o niskiej zawartości sodu lub zupełnie bez niego. Należy pamiętać, że zbyt duże spożycie sodu zwiększa u niektórych choroby serca, podnosząc ciśnienie krwi.
Serek wiejski na śniadanie
Najczęściej serek wiejski wybierany jest na śniadanie, zjadany jest z sałatkami z pomidorów, świeżych ogórków, z rzodkiewką, czy po prostu posypany szczypiorkiem lub koperkiem. Można także posypywać go orzechami albo suszonymi owocami. Zjadany jest w wersji na słono lub na słodko.
Co można dodać do serka wiejskiego?
Serek wiejski jest doskonałą bazą do wielu past, na przykład:
– pasty łososiowej – wystarczy dodać do niego kawałki łososia. Często dokłada się także wędzoną makrelę lub inną rybę wedle upodobań;
– pasta jajeczna – do serka wiejskiego dodaje się bardzo drobno pokrojone jajka na twardo;
– pasta z rzodkiewki – drobno pokrojona rzodkiewka ląduje w serku wiejskim z dodatkiem śmietany i przypraw;
– pasta ziołowa – do serka dodaje się zioła, takie, które się najbardziej lubi;
– pasta z zielonych szparagów i serka wiejskiego;
– i wiele innych, które tylko przyjdą ci do głowy.
Pamiętaj, że dietetycy rekomendują serek wiejski naturalny, bez żadnych dodatków.
Jak zrobić swój własny domowy serek wiejski?
Swój własny domowy serek wiejski zrobisz w kilku krokach. Na początek musisz mieć mleko, wystarczy, że do podgrzanego mleka dodasz ocet lub sok z limonki, tak by je ukwasić. Kiedy wzrośnie kwasowość mleka, zsiadłe mleko oddzieli się od serwatki. Istotne jest, aby nie zagotować zawartości garnka, a kiedy osiągnie temperaturę 50 stopni Celsjusza wyłączyć palnik, poczekać, aż mleko przestygnie. Duże sito trzeba wyłożyć gazą i przelać zawartość garnka, następnie pozostawić na kilka godzin, aby spokojnie odciekło, eliminując nadmiar płynu. Twaróg można robić zarówno z mleka zsiadłego, jak i słodkiego.
Pracy przy robieniu własnego domowego twarogu nie ma wiele, jeśli nie masz czasu kup w sklepie, pamiętając, że posiada krótki termin trwałości. Już wiesz, czy serek wiejski jest zdrowy, zatem korzystaj z jego zalet.
Zobacz także:
- Czy maślanka jest zdrowa? Dowiedz się, co warto wiedzieć o tym produkcie mlecznym!
- Ser podpuszczkowy – czy jest zdrowy i jak powstaje?
- Czy bundz jest zdrowy i jaki jest jego proces powstawania?
- Czy groszek konserwowy jest zdrowy?
- Czy budyń jest zdrowy? Najważniejsze informacje!
- Czy rosół jest zdrowy? Omawiamy jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni