Czy serek wiejski jest zdrowy? Jakie są jego zalety i z czym można go jeść?

Zapewne zdarzyło ci się zastanawiać, czy serek wiejski jest zdrowy, tym bardziej że z powodu jego dobrego smaku pochłania się go w dość dużych porcjach. Serek wiejski powinien się znaleźć w diecie każdego, no chyba, że jest  się na mleko krowie uczulonym.

Teraz nie będziesz się już zastanawiać, czy serek wiejski jest zdrowy, tylko, czy nie jesteś na niego uczulony, a jeśli nie, to w jakich ilościach możesz go jeść i w jakich sytuacjach stosować go, jako dodatek.

Czy serek wiejski jest zdrowy i czym tak naprawdę jest?

Warto odpowiedzieć sobie nie tylko na pytanie, czy serek wiejski jest zdrowy, ale jakie są jego wartości odżywcze? Serek wiejski to twarożek wyprodukowany z mleka krowiego, o lekko ziarnistej konsystencji, oraz delikatnym smaku. Serki wiejskie zalicza się do grupy serów twarogowych niedojrzewających.

Serek twarogowy bez trudu kupisz w sklepie spożywczym, gdzie może być bez dodatków (naturalny serek wiejski) lub z domieszką, na przykład:

– ze szczypiorkiem;

– z koperkiem;

– z ziołami;

– z papryką;

– lub na słodko z owocami, czy sokami owocowymi.

Jaki jest skład naturalnego serka wiejskiego?

W skład serka wiejskiego głównie wchodzi twaróg ziarnisty z mleka krowiego, śmietana oraz sól. Można go w sklepach także kupić w wersji fit dla odchudzających się, jest w nim wtedy około 40% mniej tłuszczu. Aby organizm mógł przyswoić witaminy, tłuszcz musi w nim występować, choćby w niewielkiej ilości.

Niezaprzeczalne zalety serka wiejskiego

Głównymi zaletami serka wiejskiego jest fakt, że jest:

– źródłem wapnia;

– aminokwasów;

– pełnowartościowego białka.

Serek wiejski jest niskokaloryczną przekąską poprawiającą przemianę materii i metabolizm. 

Co znajdziesz w jednej filiżance serka wiejskiego? 

Jedna filiżanka to jest około 225 g twarogu, o niższej zawartości tłuszczu i zawiera:

– 28 gramów białka;

Zobacz też:  Czy bimber z cukru jest zdrowy? Przedstawiamy podstawowe informacje na temat bimbru

– 6,2 grama węglowodanów (około 3%);

– 2,3 grama tłuszczu;

– 24% referencyjnego dziennego spożycia (RDI);

– 37% RDI selenu;

– 30% RDI sodu;

– 59% RDI witaminy B12;

– 11% RDI wapnia;

– 29% RDI ryboflawiny;

– 7% RDI folianu;

– w składzie znajduje się także cholina, cynk, miedź i witamina B6;

– 163 kalorie.

Węglowodany nie są przez wszystkich tolerowane, a to dlatego, że ich skład to laktoza i cukier mleczny. Jeśli masz duży apetyt na twarożek, lepiej kupuj jego wersję light o niskiej zawartości sodu lub zupełnie bez niego. Należy pamiętać, że zbyt duże spożycie sodu zwiększa u niektórych choroby serca, podnosząc ciśnienie krwi.

Serek wiejski na śniadanie

Najczęściej serek wiejski wybierany jest na śniadanie, zjadany jest z sałatkami z pomidorów, świeżych ogórków, z rzodkiewką, czy po prostu posypany szczypiorkiem lub koperkiem. Można także posypywać go orzechami albo suszonymi owocami. Zjadany jest w wersji na słono lub na słodko.

Co można dodać do serka wiejskiego?

Serek wiejski jest doskonałą bazą do wielu past, na przykład:

– pasty łososiowej – wystarczy dodać do niego kawałki łososia. Często dokłada się także wędzoną makrelę lub inną rybę wedle upodobań;

– pasta jajeczna – do serka wiejskiego dodaje się bardzo drobno pokrojone jajka na twardo;

– pasta z rzodkiewki – drobno pokrojona rzodkiewka ląduje w serku wiejskim z dodatkiem śmietany i przypraw;

– pasta ziołowa – do serka dodaje się zioła, takie, które się najbardziej lubi;

– pasta z zielonych szparagów i serka wiejskiego;

– i wiele innych, które tylko przyjdą ci do głowy.

Pamiętaj, że dietetycy rekomendują serek wiejski naturalny, bez żadnych dodatków.

Jak zrobić swój własny domowy serek wiejski?

Zobacz też:  Czy arbuz jest zdrowy? Najważniejsze informacje na temat tego owocu

Swój własny domowy serek wiejski zrobisz w kilku krokach. Na początek musisz mieć mleko, wystarczy, że do podgrzanego mleka dodasz ocet lub sok z limonki, tak by je ukwasić. Kiedy wzrośnie kwasowość mleka, zsiadłe mleko oddzieli się od serwatki. Istotne jest, aby nie zagotować zawartości garnka, a kiedy osiągnie temperaturę 50 stopni Celsjusza wyłączyć palnik, poczekać, aż mleko przestygnie. Duże sito trzeba wyłożyć gazą i przelać zawartość garnka, następnie pozostawić na kilka godzin, aby spokojnie odciekło, eliminując nadmiar płynu. Twaróg można robić zarówno z mleka zsiadłego, jak i słodkiego.

Pracy przy robieniu własnego domowego twarogu nie ma wiele, jeśli nie masz czasu kup w sklepie, pamiętając, że posiada krótki termin trwałości. Już wiesz, czy serek wiejski jest zdrowy, zatem korzystaj z jego zalet.



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz