Czy ryba antar jest zdrowa i jakie są jej właściwości odżywcze i smakowe?

Antar patagoński i antar polarny to przedstawiciele ryb z rodziny nototeniowatych chętnie widziane na polskich stołach. Czy ryba antar jest zdrowa i dlaczego tak rzadko jest dostępna w polskich hurtowniach?

Sprawdź w poniższym artykule, czy ryba antar jest zdrowa i jak wpływa miejsce, w którym żeruje na jej właściwości odżywcze? 

Czy ryba antar jest zdrowa?

Antar inaczej kłykacz pochodzi z rodziny nototeniowatych, posiada dwa gatunki:

– antar patagoński (Dissostichus eleginoides);

– antar polarny (Dissostichus mawsoni).

Czy ryba antar jest zdrowa? Mięso antara jest bardzo zdrowe tak jak w przeważającej liczbie ryb morskich. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, wiele minerałów oraz witamin.

Antar patagoński (Dissostichus eleginoides)

Antar patagoński to ryba występująca głównie w wodach Subantarktyki, u wybrzeży Falklandów, Argentyny, Georgii Południowej oraz Wysp Kerguelena. Na tym obszarze jest to największa z ryb, waga średnio łowionych antarów patagońskich to od 7 do 10 kg, niemniej można trafić na osobnika, który waży powyżej 100 kg. Prawdopodobnie żyją do 50 lat, a osiągają długość od 2 do 3 metrów, żyjąc na głębokości od 45 do 3850 m p.p.m.

Ich pokarm z uwagi na fakt bycia drapieżnikiem stanowią mniejsze ryby, kalmary, ryby denne, kraby czy krewetki. Same są pożywieniem orek lub kaszalotów. Poławiane są wokół wysp subarktycznych oraz na Morzu Rossa i w tym obszarze uważane są za najważniejszy występujący gatunek. Dzięki Konwencjom o Zachowaniu Żywych Zasobów Morskich Antarktyki, spożywanie antara nie wiąże się ze stratami w środowisku naturalnym. Przystosowanie się do życia w trudnych warunkach sprawia, że ich mięso zachowuje walory odżywcze i smakowe.

Antar patagoński jest koloru szaro brązowego, pokryty gładkimi łuskami, posiada wydatną żuchwę, która łudząco przypomina uzębienie psa.

Zobacz też:  Olej palmowy – czy jest zdrowy? Dlaczego jego spożycie może powodować problemy zarówno zdrowotne, jak i środowiskowe?

Antar polarny (Dissostichus mawsoni)

Antar polarny słynie z wytwarzania białka powstrzymującego zamarzanie, dzięki czemu może żyć w wodach pełnych lodu, które otaczają Antarktydę. Ryba znana jest z tego, że potrafi zwolnić bicie serca do jednego razu na sześć sekund. Obecnie trwają badania nad antarem polarnym. Ciało mają blade z lekkim odcieniem szarości lub oliwkowo brązowe, zjadają mniejsze ryby, ale nie pogardzą pozostałościami pingwinów złapanych przez orki i foki. Same padają ofiarą fok, dużych kałamarnic oraz orek. Ich połowy także zarządzane są przez CCAMLR (Konwencję dla Ochrony Zasobów Życia Morskiego na Antarktydzie), w region połowów to Morze Rossa.

Czy ryba antar jest zdrowa? Z pewnością żyjąc w takich warunkach, ryba antar należy do ryb bardzo zdrowych i smacznych. Niestety z powodu powolnego tempa reprodukcji i późnego osiągania dojrzałości gatunek podatny jest na przełowienie, stąd jego ochrona.

Zobacz także:

    None Found
Ocena

Dodaj komentarz