Czy morszczuk argentyński jest zdrowy i gdzie występuje?

Morszczuk argentyński to gatunek wędrownej, morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny morszczukowatych (Merlucciidae) prowadzącej bento pelagiczny i drapieżniczy tryb życia. To chętnie kupowana i łatwa w przyrządzeniu ryba, ale czy morszczuk argentyński jest zdrowy? 

Morszczuk argentyński poławiany jest przez cały rok. Posiada białe i w miarę chude mięso, uważane za smaczne. Sprawdź w artykule poniżej, czy morszczuk argentyński jest zdrowy i jakie jest jego występowanie?

Czy morszczuk argentyński jest zdrowy?

Morszczuk dostępny jest na rynku polskim w postaci filetów mrożonych, ze skórą lub bez, jak i w formie tuszek. Warto sprawdzić kupując, skąd pochodzi morszczuk, odmiana argentyńska jest wysoko ceniona, jednakże czy morszczuk argentyński jest zdrowy? Wszystko zależy od łowisk, gdzie jest poławiany, dobrze, kiedy miejsca połowu są bezpieczne dla środowiska.

Morszczuk jest rybą chudą, w jego 100 g mięsa zawiera się 2,2 grama tłuszczu oraz 50 mg cholesterolu, ale to nie wszystko. W jego składzie znajdują się kwasy DHA (0,32 g) To dużo więcej niż w przypadku innych gatunków ryb chudych, jak na przykład halibuta czy miruny. To ryba posiadająca:

– wartościowe białko;

– witaminę B12;

– selen;

– fosfor;

– wapń.

Warto zwrócić także uwagę na aminokwasy egzogenne, których organizm ludzki sam nie potrafi wyprodukować, takie jak:

– lizyna;

– walina;

– leucyna;

– izoleucyna;

– treonina.

Witaminy i składniki mineralne zawarte w morszczuku argentyńskim

Głównie z minerałów na uwagę zasługuje wapń, który to pokrywa 41% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Selen (tak rzadko występujący) w morszczuku argentyńskim to aż 46% dziennego zapotrzebowania, a witamina B12 aż 42%. Występujący wapń, tak jak i fosfor jest głównym budulcem zębów oraz kości, spełniając także inne funkcje:

Zobacz też:  Kogel mogel czy jest zdrowy i jak go prawidłowo przygotować?

– uczestniczy w krzepnięciu krwi;

– bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych;

– w kurczliwości mięśni;

– jest potrzebny do prawidłowej pracy układu sercowo–naczyniowego;

– pomaga w aktywowaniu niektórych enzymów;

– znacznie obniża ciśnienie krwi.

Fosfor natomiast bierze udział w przemianach energetycznych oraz wpływa dodatkowo na utrzymanie równowagi kwasowo–zasadowej. 

Witamina B12 bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, ponadto uczestniczy w przemianie kwasu foliowego do tetrahydrofolianu. Odpowiada za metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów.

Selen zaś jest to składnik enzymów, uczestniczy więc w procesach metabolicznych, w metabolizowaniu hormonów tarczycy, bierze udział w obronie przed wolnymi rodnikami. Selen ma też niebagatelny wpływ na obniżenie wystąpienia ryzyka nowotworów, dbając też o zwiększenie w organizmie odporności.

Występowanie morszczuka argentyńskiego

Morszczuk argentyński występuje w południowo–zachodnim Oceanie Atlantyckim wzdłuż wybrzeży Argentyny, Brazylii i Urugwaju, aż po Cieśninę Magellana i Falklandy. Gatunek ten jest spotykany na głębokościach od 50 do 800 m. Dorosłe osobniki przebywają na szelfie kontynentalnym najczęściej pomiędzy 100 a 200 m p.p.m.

Wiesz już, czy morszczuk argentyński jest zdrowy, teraz tylko zaplanuj posiłek z nim w roli głównej, a najlepiej kilka w ciągu miesiąca, tak dla zdrowia.



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz