Czy bundz jest zdrowy i jaki jest jego proces powstawania?

Mleko owcze oraz jego produkty nieodłącznie kojarzą się wszystkim z Podhalem. I słusznie, bo to właśnie tam wypasa się najwięcej owiec i to również tam powstaje ser bundz (bunc), zwany także serem podpuszczkowym owczym. Czy bundz jest zdrowy?

Pytanie, czy bundz jest zdrowy, zadawane jest na tyle często, że warto na nie w tym artykule odpowiedzieć. Ogólnie wiadomo, że sery z mleka owczego charakteryzują się właściwościami zdrowotnymi i dużą zawartością odżywczą.

Czy bundz (bunc) jest zdrowy?

Bundz jest podpuszczkowym serem owczym białym wytwarzanym na Podhalu, a od 2005 roku znajdującym się na Liście Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego w kategorii sery i produkty mleczne. Na pytanie, czy bundz jest zdrowy, krótko można odpowiedzieć, że tak i w dalszej części artykułu opisać jego charakterystykę, produkcję, rodzaje i jego wartości odżywcze.

Charakterystyka bundzu

Bundz to ser o miękkiej i delikatnej konsystencji, należący do serów pełnotłustych, a jego skład to:

– 22% tłuszczu;

– 18% białka;

– 55% wody.

Między innymi wykorzystuje się go przy produkcji serów solankowych typu feta, bryndzy oraz oscypków. Smak sera bundz jest początkowo delikatnie słodki, łagodny, z posmakiem orzechowym. Kiedy ser zaczyna dojrzewać, jego smak staje się lekko kwaśny. Podobno najsmaczniejszy jest bunc majowy z wiosennego wypasu owiec. Skóra sera bunc jest elastyczna i cienka, ma kształt bochenka i powierzchowny nalot z białej pleśni.

Jak powstaje ser bundz?

Bundz powstaje, jako pierwszy produkt z mleka klaganego zaraz po udoju. Do jeszcze ciepłego mleka wrzuca się podpuszczkę, która powoduje jego ścinanie i wytrącanie się skrzepu serowego. Utworzony po procesie koagulacji skrzep należy parzyć przez kilka minut w temperaturze 70 stopni Celsjusza, po czym kroi się go, miesza i odprowadza serwatkę. Z serwatki wytwarza się żętycę (pitą na Podhalu i Żywiecczyźnie), a z ziaren serowych formuje się bryłę kształtem przypominającym bochenki. W ten sposób zostaje stworzony ser o nietrwałym i łagodnym smaku. Już po samej produkcji nadaje się do spożycia lub po kilku dniach, kiedy przechodzi proces dojrzewania. Podpuszczkę do wyrobu serów dawniej pozyskiwano z żołądków młodych koźląt lub cieląt, aktualnie wykorzystuje się preparaty spożywcze tzw. podpuszczki mikrobiologiczne.

Zobacz też:  Dieta ubogoresztkowa – czym jest? Co można, a czego nie można jeść?

Rodzaje buncu

Bunc to różne rodzaje, w tym:

– bundz (bunc) – z cienką i elastyczną skórką oraz z nalotem z białej pleśni, z dopuszczalnymi lekkimi uszkodzeniami mechanicznymi;

– bundz łemkowski – soczysty, miękki ser, z cienką skórką i lekko dziurkowany;

– bundz grudka – ze zbitej masy serowej oraz skórce, która podczas dojrzewania staje się twarda i zmienia kolor z kremowego na jasnozielony nalot;

– bundz kozi – lekko dziurkowany miękki ser o twardszej, brązowej skórce.

Wartości odżywcze produktów z mleka owczego

Mleko owcze jest źródłem substancji mineralnych, takich jak:

– fosfor;

– sód;

– potas;

– wapń;

– jod;

– magnez;

– żelazo;

– chlorek.

Mleko owcze jest także bogatym źródłem białek serwatkowych, posiada wysoką zawartość witamin z grupy B (tiaminy, niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny) oraz witaminy A. W diecie człowieka nie powinno zabraknąć średnio i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a wyroby z mleka owczego cechuje duża ich ilość. Między innymi jest to kwas masłowy, linolowy, jak i kwasy tłuszczowe Omega–3.

Odpowiedź na pytanie, czy bundz jest zdrowy, jest więc pozytywna. Ser bundz oznacza się właściwościami leczniczymi oraz sporą wartością odżywczą i do tego znakomicie smakuje do sałatek i kanapek.



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz