Kasza kuskus cieszy się w Polsce coraz większą popularnością za sprawą swojego smaku i łatwości przyrządzania. Zastanawiasz się, czy kuskus jest zdrowy? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule!
Obecnie ciągle brakuje nam na wszystko czasu, dlatego szukamy sposobów na szybkie i łatwe w przygotowaniu posiłki. Jednym z nich jest kasza kuskus, która stanowi smaczne rozwiązanie, gotowe w zaledwie kilka minut. Czy kuskus jest zdrowy? Czy warto go włączyć do swojej diety?
Kuskus – co to jest?
Kasza kuskus była znana już około 3 tys. lat p.n.e. w Afryce. Obecnie jest popularna w wielu innych częściach świata. Jest podstawą kuchni marokańskiej. Jest także popularna w Algierii, Tunezji, Libii i Mauretanii.
Kuskus podaje się nie tylko jako danie główne, ale także w sałatkach i jako dodatek do dań. Przez długi czas był wytwarzany ręcznie. Rozdrobnione ziarna pszenicy spryskiwano wodą, obtaczano w mące pszennej, a następnie suszono na słońcu. Gdy wyschły, kasza była gotowa do jedzenia. Obecnie kuskus produkuje się z pszenicy durum. Chociaż w teorii bliżej mu do makaronu, to jest kaszą.
Kuskus jest tradycyjnie podawany z gulaszem lub zupą i może być przyprawiany różnymi ziołami i przyprawami.
Czy kuskus jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze?
Kuskus jest doskonałym źródłem manganu i selenu, a także dobrym źródłem miedzi, fosforu i magnezu. Jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, niacyny i witaminy B6. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób z cukrzycą.
Można go przyrządzać z mąki pszennej lub białej. Kuskus z mąki pszennej zawiera więcej błonnika niż kuskus biały. Zwykle gotuje się go na parze lub w wodzie. Można go nawet smażyć lub piec.
Kuskus w diecie redukcyjnej? Jak najbardziej!
Kuskus jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a także stanowi doskonałą alternatywę dla ryżu lub makaronu. Jest również bardzo uniwersalny – można do niego dodać warzywa, mięso lub sos, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek.
Ponieważ kuskus zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczny, stanowi doskonały wybór dla osób, które starają się schudnąć. Ponadto jest dobrym źródłem białka i węglowodanów złożonych, które pomagają utrzymać uczucie sytości i zadowolenia po posiłku. W 100 g kuskusu znajduje się 360 kcal, 72 g węglowodanów i tylko 1 g tłuszczu.
Jeśli więc szukasz zdrowego i pysznego sposobu na uzupełnienie swojej diety redukcyjnej, będzie on świetnym rozwiązaniem. Teraz już nie musisz się zastanawiać, czy kuskus jest zdrowy!
Kuskus – zastosowanie w kuchni. Jak można wykorzystać ten uniwersalny produkt?
Kuskus jest wszechstronnym produktem spożywczym, który można stosować w sałatkach, zupach, daniach dodatkowych i daniach głównych. Te małe, okrągłe ziarenka są popularne w wielu kuchniach, w tym marokańskiej, algierskiej, tunezyjskiej i lewantyńskiej.
Kuskus ma wielu zwolenników, chociaż nie brakuje też osób, które na jego smak reagują w niemal alergiczny sposób. Odpowiednio przygotowany będzie stanowił bardzo dobrą alternatywę dla ziemniaków, makaronu oraz ryżu. Świetnie komponuje się z warzywami, dlatego często jest podstawą potraw bezmięsnych.
Ponadto można go słodzić i aromatyzować owocami i przyprawami, tworząc deser. Ze względu na swoją uniwersalność jest popularnym składnikiem wielu przepisów.
Czy kuskus jest zdrowy? Jak najbardziej! Warto pamiętać, że ze wszystkich gatunków kasz ma najwięcej białka i węglowodanów. Warto włączyć ten cenny składnik do codziennej diety, ponieważ ma wiele wartości odżywczych i w szybki sposób pozwoli stworzyć zbilansowany posiłek!
Zobacz także:
- Czy groszek konserwowy jest zdrowy?
- Czy makaron jest zdrowy? Najważniejsze informacje o tym produkcie
- Czy kasza manna jest zdrowa? Jej wpływ na zdrowie człowieka.
- Czy ryż jest zdrowy? Poznaj najważniejsze informacje na temat ryżu
- Czy makaron ryżowy jest zdrowy? Najważniejsze informacje o przysmaku kuchni azjatyckiej!
- Czy biały ryż jest zdrowy? Przedstawiamy garść najważniejszych informacji na temat białego ryżu