Kasza gryczana bardzo często stanowi dodatek do drugiego dania lub jest jego głównym składnikiem. Dla wielu osób jest podstawowym produktem w codziennej diecie. Jednak czy warto ją włączyć do swojego menu? Czy kasza gryczana jest zdrowa?
Czy kasza gryczana jest zdrowa? Tak, zawiera przeciwutleniacze, które działają przeciwmiażdżycowo i wzmacniają naczynia krwionośne. Spożywanie kaszy gryczanej obniża też ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia. Zawiera ona także składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, wapń i żelazo!
Co to jest kasza gryczana?
Kasza gryczana to obłuszczone i rozgniecione nasiona gryki. Ma orzechowy smak i może być wykorzystywana w wielu potrawach, od śniadaniowych kaszek po pikantne dodatki. Gryka jest uniwersalnym zbożem o wysokiej zawartości błonnika i białka, dzięki czemu stanowi zdrowy i sycący dodatek do każdego posiłku.
Kaszę gryczaną można znaleźć w większości sklepów ze zdrową żywnością lub zamówić przez Internet. Po ugotowaniu pęcznieje i staje się miękka. Można ją gotować jak ryż lub prażyć, aby uzyskać bardziej chrupiącą konsystencję.
Czy kasza gryczana jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze?
Gryka to pożywne, pełnoziarniste zboże, które można znaleźć w wielu sklepach spożywczych. Jej małe, trójkątne nasiona mają orzechowy smak i mogą być wykorzystywane w wielu potrawach. Kasza gryczana to najbardziej rozpowszechniona forma gryki, która jest zwykle łuskana i opiekana. W tym procesie usuwa się twardą zewnętrzną łuskę, pozostawiając wewnętrzne ziarno, czyli kaszę.
Jest dobrym źródłem błonnika, białka i zawiera wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów. Ma też dużo magnezu, cynku, żelaza i manganu. Dzięki swoim składnikom odżywczym może być zdrowym dodatkiem do każdej diety.
Zastosowanie w kuchni
Gryka to uniwersalne zboże, które można wykorzystać w wielu potrawach. W Polsce wykorzystuje się ją w zupach i gulaszach. Można ją również gotować w postaci kaszy lub pilawu. Kaszę gryczaną można też prażyć i jeść jako przekąskę. Z pewnością zaspokoi głód i dostarczy organizmowi potrzebnych składników odżywczych, niezależnie od tego, czy spożywa się ją jako gorącą kaszę, pilaw czy wegetariański burger.
Czy kasza gryczana jest zdrowa? Tak, a do tego jest bardzo smaczna! Zawiera dużo błonnika i białka, a także wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest także dobrym źródłem składników mineralnych, w tym magnezu, potasu i cynku. Nic więc dziwnego, że od wieków stanowi podstawę polskiej kuchni!
Zobacz także:
- Gryka – właściwości i wykorzystanie w kuchni
- Ile kaszy manny na litr zupy? Przepis na idealny smak i pyszne danie
- Krupnik – ile kaszy na litr wody potrzeba do stworzenia doskonałej zupy?
- Czy ciecierzyca jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?
- Czy kalarepa jest zdrowa? Czym się charakteryzuje to warzywo?
- Ile kaszy manny na litr mleka?