Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Co warto o niej wiedzieć?

Kapusta kiszona jest poszatkowaną kapustą, która została poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. Stanowi popularny składnik w polskiej kuchni. Dodaje się ją do wielu potraw i sałatek. Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Odpowiadamy!

Czy kapusta kiszona jest zdrowa? I to jak! Jej spożywanie pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, sprzyja wytwarzaniu hormonu szczęścia oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na jej temat!

Kapusta kiszona – podstawowe informacje

Kapusta kiszona jest popularnym produktem w kuchni środkowo- i wschodnioeuropejskiej. Ma kwaśny, bardzo charakterystyczny smak i jest często używana jako dodatek do dań. Przygotowana kapusta kiszona zawiera często jabłka i marchewki, a przyprawiana jest najczęściej kminkiem, kolendrą i koperkiem. Jest bogata w witaminy i składniki mineralne.

Kapusta kiszona jest powszechnie podawana do dań z wieprzowiny takich jak kotlety schabowe lub pieczeń. Można ją również stosować do innych dań mięsnych, np. gulaszu wołowego lub rosołu z kurczaka. Ponadto kapustę kiszoną można dodawać do dań warzywnych takich jak purée ziemniaczane lub fasolka szparagowa, a także stosować jako dodatek do bratwurstów (rodzaj niemieckiej kiełbasy wyrabianej z wieprzowiny). 

Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie ma  wartości odżywcze?

Kiszona kapusta jest dobrym źródłem witamin C i K, a także zawiera bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit. Niektóre badania wykazały, że kapusta kiszona może wspomagać układ odpornościowy, poprawiać trawienie i zmniejszać stany zapalne. 

Zawiera ona jednak dużo sodu, dlatego należy spożywać ją z umiarem. Można jednak zmniejszyć zawartość sodu, płucząc ją w zimnej wodzie. 

Ogólnie rzecz biorąc, kapusta kiszona jest wartościowym produktem spożywczym, który można stosować w ramach zrównoważonej diety. Ma mało kalorii i tłuszczu, jest dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy. Ponadto zawiera wiele innych składników odżywczych, w tym żelazo, magnez i wapń.

Zobacz też:  Polskie smaki – co zjesz w Borach Tucholskich?

Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Tak, ten cenny produkt zawiera wiele witamin i składników odżywczych. Jej spożywanie jest również powiązane z poprawą zdrowia jelit, wzmocnieniem odporności i obniżeniem ryzyka zachorowania na raka. Kapusta kiszona to łatwy sposób na dodanie smaku każdemu daniu, a ponadto jest to uniwersalny składnik, który można stosować w wielu różnych przepisach!



Zobacz także:
Archiwum: lipiec 2022

Dodaj komentarz