Chleb tostowy chętnie jest kupowany z uwagi na kilka zalet – długo może leżeć i nie wysycha, nie psuje się, bardzo długo nadając się do spożycia. Tylko czy to jest normalne, że chleb tak długo może leżeć i nie psuje się? Czy chleb tostowy jest zdrowy, mając z pewnością w swoim składzie chemię, która go na tak długi czas utrwala?
Sprawdź czytając artykuł czy chleb tostowy jest zdrowy oraz czy można go jeść podczas odchudzania, ile zawiera w sobie kalorii oraz jaki jest jego skład.
Czy chleb tostowy jest zdrowy?
Zapewne słyszałeś, że podczas stosowania diety powinno się odstawić pieczywo. Coś w tym jest, ponieważ pieczywo z pewnością jest tuczące, tylko czy każde? Pytanie – czy chleb tostowy jest zdrowy, jest tu kluczowe, bowiem okazuje się, że nie każde pieczywo jest dla twojej sylwetki złe. Jest pieczywo dobre oraz to zrobione z gorszych produktów z dodatkiem zbyt wielu ulepszaczy. Pamiętaj, że pieczywa wartościowego nie powinno usuwać się ze swojego jadłospisu.
Jakie składniki znajdują się w pieczywie tostowym?
Niestety chleb tostowy do wartościowego pieczywa się nie zalicza. Z pozoru zawsze miękki chleb z długą datą przydatności, niepleśniejący można by uznać za idealny. Przygotowuje się przecież z niego takie pyszne tosty i sandwiche. Niestety, kiedy zapoznasz się z jego etykietą, znajdziesz tam wiele substancji konserwujących, wzmacniających jego zapach i smak. Taki rodzaj pieczywa nie ma w swoim składzie cennych i zdrowych składników mineralnych.
Chleb tostowy podczas diety odchudzającej – jeść czy odstawić?
Spożywając chleb tostowy, musisz liczyć się z faktem, że jedna kromka to aż 90 kcal, czyli więcej o ⅓ niż w przypadku innych zwykle zjadanych chlebów. Zważywszy na to, że sandwich to dwie kromki chleba tostowego, bez obkładu jest już 180 kcal! Czy na jednym sandwichu się kończy? Raczej nie. Warto dodać, że chleb tostowy nie jest pieczywem sycącym, po jego zjedzeniu bardzo szybko poczujesz głód. Inaczej zareaguje twój organizm w przypadku konsumpcji zwykłego chleba. Zatem w diecie odchudzającej powinno się w pierwszej kolejności odstawić chleb tostowy.
Po jaki chleb warto sięgnąć w sklepie?
Jeśli na co dzień sięgasz po pieczywo pszenne, musisz liczyć się z tym, że posiada on w składzie błonnik, który jest tuczący. Nie powinno się go wykreślać z jadłospisu, ponieważ osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego, chleb pszenny jest zalecany z uwagi na swoją lekkostrawność. Jeśli już musisz wybrać pieczywo z mąki pszennej, lepszym wyjściem będzie zakupić chleb mieszany, czyli z mąki pszennej i żytniej. Jednakże najzdrowszy chleb to pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna, zawierające składniki odżywcze oraz błonnik.
We wszystkim powinno się jednak mieć umiar, nawet w jedzeniu razowego chleba, od czasu do czasu warto sięgnąć po pieczywo pszenne. Pieczywo ciemne ma w swoim składzie fityniany, które ograniczają przyswajanie niektórych składników odżywczych, stąd dobrze jest czasem zjeść pieczywo jasne.
Uzyskałeś już odpowiedź – czy chleb tostowy jest zdrowy. Warto dodać, że ciemne pieczywo jest wskazane nie tylko wśród osób będących na diecie, ale także w przypadku obciążonych chorobami układu krążenia i zagrożonymi chorobami serca.
Zobacz także:
- Czy chleb żytni jest zdrowy? Sprawdź najważniejsze informacje!
- Czy chleb graham jest zdrowy? Oto garść najważniejszych informacji o tym rodzaju pieczywa
- Czy chleb pytlowy jest zdrowy? Dowiedz się, kto może jeść ten rodzaj pieczywa i jakie ma właściwości odżywcze
- Czy chleb jest zdrowy? Oto garść najważniejszych informacji!
- Czy pumpernikiel jest zdrowy? Garść informacji o tym ciemnym pieczywie
- Smaczny pstrąg tęczowy, czy jest zdrowy i jakie są jego właściwości?