Ser podpuszczkowy – czy jest zdrowy i jak powstaje?

Ser podpuszczkowy bezpośrednio po wyprodukowaniu ma słodki smak, barwę białą i nie posiada oczkowania. W trakcie przechowywania w odpowiednich warunkach ser zmienia smak, zapach, konsystencję oraz barwę. Ser podpuszczkowy – czy jest zdrowy, skoro jest tak długo przechowywany?

Pytanie o ser podpuszczkowy czy jest zdrowy, jest jak najbardziej zasadne. Odpowiedź znajdziesz w artykule poniżej.

Ser podpuszczkowy – czy jest zdrowy?

Nawet początkujący serowar wie, jak rozwija się produkcja sera podpuszczkowego. Jeśli tylko zachowa się należyte warunki w trakcie produkcji oraz przechowywania ser podpuszczkowy zmieni konsystencję, smak, zapach oraz swoją barwę. Wystarczą trzy dni, by barwa sera się zmieniła na żółtą, a po czternastu dniach rozpoczyna się okres oczkowania, by po około 20 do 30 dniach zaszły głębsze zmiany sera dojrzewającego, ze znacznie zmienionym smakiem. Przy takiej produkcji i przechowywaniu ser podpuszczkowy czy jest zdrowy? Niejedna osoba zadaje sobie takie pytanie.

Sery podpuszczkowe tworzą grupę produktów o różnych walorach smakowych dostarczających pełnowartościowych białek i soli mineralnych. To produkty w grupy wysokoenergetycznych, ponieważ zawierają sporą ilość tłuszczu. Charakteryzują się również wysoką zawartością wapnia, dostarczając organizmowi witaminy A oraz B2, ale także cholesterolu. Sery podpuszczkowe są bardzo odżywcze, ale nie jest to produkt, który mogą spożywać wszyscy.

Kto nie powinien jeść serów podpuszczkowych?

Dla niektórych osób sery podpuszczkowe są produktem zakazanym, szczególnie dla:

– kobiet w okresie ciąży, przez wzgląd na zawarte w nich bakterie i grzyby, które mogłyby przeniknąć do płodu. Jedynie mozzarella jest bezpieczna dla płodu, ponieważ produkuje się ją z mleka pasteryzowanego;

– osób uczulonych na białko mleka krowiego;

– osób z nadwagą;

– osób z otyłością lub z tendencją do tycia;

– w związku z wysoką zawartością soli w serach podpuszczkowych nie powinny ich jeść osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze;

Zobacz też:  Pyszne danie z surowego mięsa. Czy tatar jest zdrowy?

– osób z wysokim poziomem cholesterolu.

Jak powstaje ser podpuszczkowy?

Ser podpuszczkowy powstaje ze ścinanego mleka poprzez dodawanie do niego podpuszczki. Co to jest zatem podpuszczka? Podpuszczka jest enzymem trawiennym odpowiedzialnym za ścinanie się mleka, występuje w żołądkach ssaków, głównie koźląt, jagniąt i cieląt w okresie, kiedy ich jedynym pożywieniem jest mleko matki.

Mleko po ścięciu się musi przejść przez kilka etapów produkcji, nazywanych dojrzewaniem sera. Różne rodzaje sera powstają w zależności od długości dojrzewania sera oraz jego obróbki. 

Różne rodzaje sera podpuszczkowego

Każdy z rodzajów sera posiada inny smak, twardość oraz kolor, co pozwala na znalezienie dla siebie idealnego w smaku sera podpuszczkowego. Ciekawostką zapewne będzie, że dojrzewanie może trwać od kilku dni do kilku lat (dzieje się tak w przypadku szlachetnych i bardzo wykwintnych serów). To właśnie czas ma największe znaczenie w przypadku smaku sera, jego aromatu i konsystencji.

Smak sera podpuszczkowego podkreśli dobre wino, ale to już temat na inny artykuł. Poznałeś odpowiedź na pytanie – ser podpuszczkowy – czy jest zdrowy, zatem smacznego w poznawaniu jego różnych smaków.



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.