Ciasto czekoladowe thermomix – najlepszy przepis na pyszne ciasto z czekoladą

Ciasto czekoladowe to wypiek, którego nie trzeba przedstawiać. Pyszne wilgotne brownie lub mocno czekoladowe ciasto z owocami mają swoich wiernych zwolenników w każdym domu. Przedstawiamy przepisy na pyszne ciasto czekoladowe thermomix.

Ciasto czekoladowe to popisowy wypiek każdej pani domu. Aromatyczne, kakaowe i wilgotne świetnie nadaje się jako dodatek do popołudniowej kawy oraz wyszukany deser, którym zaskoczysz swoich gości i domowników. Możesz postawić na klasyczne brownie lub ciasto czekoladowe z malinami, jagodami lub jabłkami. Świetnie smakuje podane z bitą śmietaną, wiśniami w alkoholu lub gałką lodów. Wypróbuj najlepsze przepisy na ciasto czekoladowe thermomix.

Ciasto czekoladowe thermomix – przepis

Planujesz upiec ciasto czekoladowe? Dysponując thermomixem zrobisz, to w łatwy i szybki sposób. Wystarczy mąka, kakao, masło i tabliczka gorzkiej czekolady oraz szczypta fantazji. Przedstawiamy popularne przepisy na thermomix.

Ciasto czekoladowe z malinami

Czekolada i maliny to połączenie idealne. Słodkie owoce wspaniale przełamują gorycz kakaa, a głębokie smaki wzajemnie się przenikają, Aby przygotować ciasto czekoladowe z malinami, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 jajka
  • 100 g oleju
  • 150 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 150 g malin

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Do naczynia miksującego thermomix załóż końcówkę typu motylek.
  2. Do miski wbij 4 całe jajka i wsyp cukier. Ubijaj przez 3 minuty/ obroty 4.
  3. Nastaw na czas 1 minuta/ obroty 3 i dodaj powoli olej.
  4. Nastaw na czas 2 minuty/ obroty 3 i wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  5. Dodaj do masy maliny.
  6. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i wlej masę czekoladową.
  7. Na wierzchu możesz ułożyć jeszcze kilka malin
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
  9. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.
Zobacz też:  Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto

Ciasto czekoladowe z borówkami

Nasza kolejna propozycja to ciasto czekoladowe z borówkami. Takie połączenie jest nieco bardziej wytrawne ze względu na lekko kwaśny smak owoców. Ciasto najlepiej smakuje ze szklanką mleka. Aby przygotować ciasto czekoladowe thermomix z borówkami, będziesz potrzebować:

  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g oleju
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Do thermomixa nałóż końcówkę motylek.
  2. Do miski naczynia miksującego wbij 4 jajka i dodaj cukier. Ubijaj przez 3 minuty/ obroty 4.
  3. Nastaw urządzenie na czas 1 minuta/ obroty 3 i wlej powoli olej.
  4. Nastaw urządzenie na czas 2 minuty/ obroty 3 i dodaj produkty sypkie (mąka, kakao i proszek do pieczenia).
  5. Na koniec dodaj do masy jagody.
  6. Przygotuj keksówkę, wykładając blachę papierem do pieczenia.
  7. Wlej do środka masę czekoladową.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
  9. Po wystygnięciu udekoruj cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ostatnią propozycją jest ciasto czekoladowe z jabłkami. Do wypieku będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g orzechów włoskich
  • 700 g jabłek szara reneta

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki.
  2. Do miski naczynia miksującego wsyp orzechy i miksuj czas 20 sek. / obroty 8. Przełóż orzechy do innej miski.
  3. Do miski thermomix wrzuć jabłka i pokrój czas 15 sek. / obroty 4.
  4. Jabłka przesyp do osobnej miski, naczynie thermomix umyj.
  5. Do miski thermomix załóż motylek i dodaj masło i cukier. Ubijaj na białą masę czas 5 min/obroty 4.
  6. Ustaw ponownie czas 5 minut /obroty 4 i dodawaj po jednym jajku.
  7. Dodaj orzechy, mąkę z proszkiem oraz kakao. Mieszaj czas 15 sek./obroty 4.
  8. Przełóż masę do miski z jabłkami i wymieszaj.
  9. Przełóż do blachy i piecz przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Zobacz też:  Kluski śląskie – Thermomix jako sposób na przygotowania tradycyjnego dania

Ciasto czekoladowe thermomix – pyszne i proste

Ciasto czekoladowe thermomix to sposób na smakowity i prosty deser. Aromatyczne brownie sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć oraz domowych podwieczorków. Smacznego!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz