Smakołykiem, który jedyni kochają, a inni nienawidzą, jest beza. Thermomix to urządzenie, w którym szybko ją przygotujesz. Dowiedz się, jakie składniki wybrać i w jaki sposób przygotować ten słodki wypiek.
Marzeniem każdego cukiernika jest słodka i niezwykle krucha beza. Thermomix pozwoli ci na przygotowanie tego wypieku nawet w sytuacji, gdy nie jesteś profesjonalistą. Sprawdź, jakie składniki wybrać i kroki wykonać, aby móc upiec bezę Pavlova.
Składniki na bezę – Thermomix
W procesie przygotowania bezy Thermomix jest bardzo przydatny. Wykona za ciebie sporo pracy. Najpierw jednak musisz przygotować składniki:
- 6 oddzielonych białek jaj;
- łyżeczka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka octu spirytusowego;
- 300 g cukru pudru;
- 0,5 l śmietanki kremówki 36%;
- 250 g mascarpone;
- 200 g dowolnych owoców, np. malin, truskawek lub borówek amerykańskich.
Jeśli lubisz tego rodzaju ciasta, Thermomix jest dla ciebie niezbędnym sprzętem kuchennym. Przygotowanie słodkiego wypieku potrwa w nim znacznie krócej niż standardowo!
Beza w Thermomixie – sprawdzony przepis
Oto konkretny przepis, który sprawi, że beza Pavlova z Thermomixa będzie smaczna i zachwyci wszystkich gości oraz domowników. Pamiętaj, że bezę trudno jest przechowywać. W związku z tym przygotuj ją bezpośrednio przed podaniem albo pozostaw bez kremu i owoców, które nałożysz chwilę przed zaserwowaniem deseru gościom.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Załóż motylek. Do naczynia wlej białka i szczyptę soli. Ubijaj przez 3 minuty na obrotach 4.
- Dodawaj stopniowo cukier puder, ubijając przez 5 minut na obrotach 4.
- Dodaj naraz ocet i mąkę ziemniaczaną. Następnie nadal ubijaj, ale tylko przez 20 sekund na obrotach 3.
- Przełóż masę na blachę i uformuj deser. Potem piecz przez 5 minut w ustawionej temperaturze. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i zostaw tak bezę na godzinę. Uwaga! Musi całkowicie wystygnąć!
- W tym czasie zrób krem do bezy w Thermomixie. Umyj naczynie i ubij w nim kremówkę przez 3 minuty na obrotach 3.
- Dodaj mascarpone i cukier puder w dowolnej ilości, aby krem był dostatecznie słodki dla ciebie.
- Gdy beza będzie gotowa, włóż krem do rękawa i ułóż go na cieście. Na wierzchu połóż owoce. Podawaj od razu!
Jeśli lubisz gotować, Thermomix jest urządzeniem, które musisz mieć. W sieci możesz znaleźć wiele przepisów, na podstawie których sporządzisz też pyszny deser. Pamiętaj, jeśli interesuje cię beza Pavlova, Thermomix wykona za ciebie najważniejszą część pracy. Tobie pozostanie przyozdobienie potrawy tak, aby nadawała się na lekki, słodki, letni posiłek!
Zobacz także:
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Biszkopt – Thermomix. Składniki i przepis na ciasto
- Sernik królewski – Thermomix a przepis na wypiek
- Kluski śląskie – Thermomix jako sposób na przygotowania tradycyjnego dania
- Karpatka – Thermomix i ciasto, które zawsze się udaje
- Hummus – Thermomix. Jak przygotować pastę z ciecierzycy w tym urządzeniu?