Zupa grzybowa wigilijna to aromatyczne i treściwe danie, które zasmakuje twoim najbliższym. Idealnie sprawdza się na czas postu. Dowiedz się, jakich grzybów użyć i jak taką zupę przygotować – krok po kroku!
Zupa grzybowa wigilijna jako jedna z dwunastu świątecznych potraw? Jak najbardziej tak! Jest to ciekawa alternatywa dla barszczu, jednak jeśli twoi najbliżsi są amatorami zup, możesz przygotować na święta zarówno barszczyk czerwony, jak i grzybową. Z pewnością obie zupy bardzo szybko znikną, szczególnie że szykują się aż trzy dni świętowania. Grzybową zupę wigilijną możesz przygotować z zebranych jesienią i ususzonych grzybów lub też po prostu z pieczarek. Już za chwilę poznasz oba przepisy, a dodatkowo dowiesz się, jak przygotować idealny bulion!
Tradycja wigilijnej zupy grzybowej
Zastanawiasz się, dlaczego w wielu domach na wigilię spożywa się zupę grzybową? Cóż, trudno o jednoznaczną odpowiedź, ponieważ powodów jest kilka. Zupa grzybowa wigilijna to danie, które nie zawiera mięsa, a mimo to jest bardzo aromatyczne, dlatego świetnie sprawdza się na czas postu. Grzyby pojawiają się w wielu z dwunastu wigilijnych dań – krokietach, uszkach i pasztecikach. Dla naszych przodków stanowiły istotę lasu, symbolizowały zdrowie, płodność, odrodzenie, transformację, oczyszczenie i odrobinę magii w rzeczywistym świecie.
Suszone grzyby
Najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna jest oczywiście zupa ze świeżych grzybów leśnych. Niestety jednak pod koniec grudnia nie znajdziemy ich już w lesie. Dawniej ludzie spożywali część znalezionych na grzybobraniu grzybów od razu, natomiast pozostałe suszyli. Dzięki temu mogli oni przygotowywać posiłki z grzybów nawet wtedy, gdy nie było ich już w lesie. Suszenie to ciekawy sposób na zimowe zapasy – grzyby można łatwo wysuszyć w piekarniku, a już wysuszone nie zajmują wiele miejsca i można przechowywać je w temperaturze pokojowej.
Bulion do zupy grzybowej
Aby przygotować zupę grzybową, będzie ci potrzebny bulion warzywny. Oto składniki:
- cebula
- pół pora
- pół selera (korzeń)
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- pietruszka (korzeń)
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pół jabłka
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry wody
Przygotowanie
- Cebulę i seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki, a następnie podsmaż je delikatnie na oliwie z oliwek w dużym garnku.
- Obierz korzeń selera, pietruszkę i marchewkę, a następnie pokrój je na mniejsze części.
- Umieść warzywa w garnku z podsmażoną cebulą i selerem naciowym, zalej wodą i dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, por, sól i pieprz.
- Zakryj garnek przykrywką, pozostawiając małą szczelinę i doprowadź do wrzenia.
- Wywar powinien się gotować na małej mocy palnika przynajmniej przez 1,5 godziny.
- Po godzinie gotowania dodaj do wywaru pokrojone w grube plastry jabłko.
- Gotowy bulion przecedź, a warzywa zjedz osobno lub wykorzystaj do sałatki jarzynowej.
Zupa grzybowa wigilijna – przepis
Aby przygotować zupę grzybową z suszonych grzybów, musisz je wcześniej namoczyć. Polecamy zrobić to wieczorem, aby grzyby moczyły się przez całą noc. Następnego dnia możesz przygotować bulion, a później już grzybową. Składniki, które będą potrzebne to:
- 70 g suszonych borowików i podgrzybków
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- mała cebula
- sól i pieprz
- bulion warzywny
- śmietanka 30%
- wybrany makaron
Przygotowanie
- Zalej suszone grzyby przegotowaną, ale wystudzoną wodą – około 2 szklanki.
- Zakryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia odcedź namoczone grzyby, ale wodę pozostaw.
- Jeśli chcesz, możesz pokroić grzyby na mniejsze kawałeczki.
- Podsmaż na maśle pokrojoną wcześniej cebulkę, a następnie dodaj grzyby. Całość smaż przez kilka minut na wolnym ogniu.
- Zdejmij grzyby z ognia i dodaj je do bulionu. Dolej wodę z moczenia grzybów.
- Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Nabierz jedną chochlę do kubka, pozostaw na kilka minut, dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
- Zawartość kubka wlej do zupy. Nie pozwól jej mocno wrzeć.
- Zdejmij zupę z gazu.
- Dodaj śmietankę wedle uznania, a następnie dopraw zupę solą i pieprzem.
- Podawaj z wybranym makaronem, na przykład łazankami.
Przepis na pieczarkową zupę wigilijną
Wigilijną zupę grzybową możesz przygotować również z pieczarek. Potrzebne będą:
- 250 g świeżych pieczarek;
- oliwa z oliwek
- mała cebulka
- łyżka mąki
- bulion warzywny
- śmietanka 30%
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Dokładnie umyj pieczarki i pokrój je w plastry.
- Pokrój cebulkę w drobną kostkę i podsmaż ją na oliwie.
- Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kilkanaście minut.
- Następnie połącz podsmażone pieczarki z bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Odlej chochlę zupy do kubka, pozostaw na kilka minut, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Zawartość kubka dodaj do zupy i gotuj wolno jeszcze przez kilka minut.
- Zdejmij garnek z palnika, dodaj śmietankę i wymieszaj.
- Dopraw do smaku i podaj z makaronem.
Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupką świąteczną. Niektórzy podają ją z ziemniakami, zamiast makaronu. Trzeba przyznać, że jest równie pyszna!
Zobacz także:
- Kutia – tradycyjna potrawa wigilijna. Przepis
- Przystawki wigilijne. 3 obłędne przepisy!
- Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy
- Krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami. Przepis
- Ryba na wigilię. Karp i inne ryby zamiast karpia na świątecznym stole
- Co na wigilię można przygotować wcześniej?