Wiosna to czas, kiedy na straganach pojawiają się świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warto wykorzystać je do przygotowania lekkich i pysznych dań obiadowych. Wiosenny obiad może być nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełen witamin.
Wiosenny obiad może być pyszny!
Wiosna to jedna z najsmaczniejszych pór roku. Na rynku można już kupić świeże, sezonowe warzywa, z których da się przygotować przepyszny wiosenny obiad. Tutaj w prostocie tkwi największa siła – kto bowiem nie tęskni za młodymi ziemniakami z mizerią i jajkiem sadzonym? Jeśli ma się szczęście, wszystkie produkty dostępne są u lokalnych sprzedawców lub własnej działki.
Podpowiadamy, jak przygotować wiosenny obiad, by zachwycić rodzinę i nie spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. W końcu o wiele przyjemniej jest spędzać czas na świeżym powietrzu – oczywiście z pełnym brzuchem.
Zupy wiosenne – lekkie i aromatyczne
Wiosną warto postawić na lekkie, warzywne zupy. Doskonale sprawdzą się zupy krem z młodych warzyw, takich jak szparagi, groszek czy brokuły. Można je podawać z grzankami lub łyżką jogurtu naturalnego. Innym pomysłem jest tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem lub młoda botwinka. Te zupy mają charakterystyczny, lekko kwaskowy smak i piękny kolor. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne.
Przepis na zupę szparagową
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka masła;
- 1 litr bulionu warzywnego;
- 100 ml śmietanki 30%;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle.
- Dodać pokrojone szparagi, zalać bulionem. Gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.
- Zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. Podawać z grzankami.
Przepis na botwinkę
Składniki:
- 3 pęczki młodej botwinki;
- 3 młode marchewki;
- 4 młode ziemniaki (ok. 350 g);
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego;
- 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie);
- mały pęczek koperku;
- 2 łyżki masła klarowanego;
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 płaska łyżeczka cukru;
- 1/4 łyżeczki pieprzu;
- 4 łyżki śmietanki 30%;
- 1 łyżeczka mąki pszennej.
Przygotowanie:
- Marchewki i ziemniaki dokładnie umyj i pokrój (np. w kostkę). Podsmaż na maśle w garnku przez ok. 10 minut.
- Botwinę umyj, posiekaj łodygi i liście. Młode buraczki obierz, pokrój w plasterki.
- Dodaj botwinkę do garnka z warzywami, wlej bulion. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz.
- Śmietankę połącz z mąką, wlej do zupy, wymieszaj. Zagotuj.
- Podawaj z połówkami jajek na twardo.
Sałatki wiosenne – kolorowe i pożywne
Sałatki to idealny pomysł na lekki, wiosenny obiad. Można je przygotować z różnych rodzajów sałat, wzbogacając je o sezonowe dodatki: rzodkiewkę, szczypiorek, młode ziemniaki czy kalarepę. Ciekawym pomysłem jest sałatka z botwinką, kaszą i twarogiem. Taka kompozycja jest nie tylko smaczna, ale też bogata w białko i błonnik. Sałatki można też przygotować z dodatkiem owoców, np. truskawek czy agrestu.
Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków;
- pęczek rzodkiewek;
- pęczek szczypiorku;
- 2 jajka ugotowane na twardo;
- 150 g jogurtu greckiego;
- 1 łyżka musztardy;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w plasterki.
- Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać.
- Jajka obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.
- Jogurt wymieszać z musztardą, a później doprawić do smaku.
- Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem jogurtowym.
Przepis na sałatkę z botwinką, kaszą i twarogiem
Składniki:
- 1 pęczek botwinki;
- 200 g kaszy (weź swoją ulubioną);
- 200 g twarogu półtłustego;
- 1 czerwona cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka posiekanego koperku;
- 2 łyżki pestek słonecznika;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wystudź.
- Botwinkę umyj, odetnij liście od łodyg. Łodygi i liście posiekaj osobno.
- Cebulę obierz, a następnie pokrój w kosteczkę (drobną). Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem.
- Na patelni podsmaż pestki słonecznika na złoty kolor.
- W dużej misce wymieszaj kaszę, botwinkę, cebulę, twaróg i koperek.
- Polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.
- Posyp pestkami słonecznika. Podawaj od razu lub schłodzoną.
Dania główne – szybkie i smaczne
Przygotowanie wiosennego obiadu nie musi być czasochłonne. Warto postawić na proste, ale smaczne dania z dodatkiem świeżych warzyw. Dobrym pomysłem są wszelkiego rodzaju zapiekanki, np. z makaronem, warzywami i serem. Równie smaczne i szybkie w przygotowaniu są dania z ryb, np. pieczonego łososia z młodymi ziemniakami i szparagami. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też bogaty w cenne kwasy omega-3.
Przepis na zapiekankę makaronową z cukinią
Składniki:
- 300 g makaronu (np. penne);
- 2 cukinie;
- 2 ząbki czosnku;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 100 g startego sera żółtego;
- natka pietruszki;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
- Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać.
- Cukinię i czosnek podsmażyć na oliwie przez ok. 5 minut.
- Połączyć makaron, cukinię, śmietankę i połowę sera. Doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą sera.
- Zapiekać w 200 st. C przez ok. 20 minut. Posypać natką pietruszki.
Przepis na placuszki z cukinii
Wiosną cukinii nigdy dość, więc na obiad polecamy pyszne placuszki!
Składniki:
- 2 średnie cukinie (około 500 g);
- 1 średnia cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 jajko;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki pieprzu;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie);
- opcjonalnie można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia;
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
- Zetrzyj cukinię (najlepiej użyć tarki o grubych oczkach). Przełóż do miski wyłożonej ściereczką i odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Obierz cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno je pokrój. Dodaj do cukinii.
- Dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, oregano i ewentualnie parmezan. Całość dobrze wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj masę łyżką, formując placuszki. Smaż na złoty kolor z każdej strony (ok. 2 minuty).
- Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, użyj papierowych ręczników.
- Podawaj od razu, np. z sosem jogurtowym.
Desery – lekkie i orzeźwiające
Wiosenny obiad warto zakończyć lekkim deserem, bazującym na sezonowych owocach. Truskawki, maliny czy agrest doskonale sprawdzą się jako smaczna podstawa. Pyszne i orzeźwiające będą zwłaszcza desery jogurtowe lub sernikowe z dodatkiem świeżych owoców. Nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują.
Przepis na jogurtowe tiramisu z truskawkami
Składniki:
- 500 g truskawek;
- 500 ml jogurtu greckiego;
- 100 ml śmietanki 36%;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 200 g biszkoptów;
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.
- Jogurt wymieszać ze śmietanką i cukrem pudrem.
- Biszkopty nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z 50 ml wody.
- W pucharach lub szklankach układać warstwami biszkopty, krem jogurtowy i truskawki.
- Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem udekorować owocami.
Wiosenny obiad może być smaczny, zdrowy i niedrogi. Warto sięgać po sezonowe produkty i eksperymentować z nowymi przepisami. Zupy, sałatki, dania główne i desery bazujące na wiosennych warzywach i owocach z pewnością zachwycą każdego domownika. Wypróbuj nasze pomysły i ciesz się smakami wiosny!
Zobacz także:
- Zupa wiosenna – przepisy na pomysły na pyszną zupę jarzynową
- Wiosenne kanapki – poznaj najlepsze pomysły na kolorowe przekąski
- Sałatka wiosenna: szybko, elegancko i zdrowo!