Każdy, kto chce być zdrowy i w pełni sił, powinien przyglądać się temu, co ląduje na jego talerzu. Nie każdy z nas ma jednak wiedzę dietetyczną. Do ważnych pojęć, które mogą przydać się podczas komponowania zdrowego i odpowiednio zbilansowanego jadłospisu, należą: wartość energetyczna i gęstość odżywcza produktu/posiłku. Czym są te parametry i co je różni?
Wartość energetyczna – kalorie na talerzu
Wartość energetyczna (inaczej gęstość energetyczna) artykułu spożywczego to liczba kalorii, jakiej dostarczamy organizmowi po jego zjedzeniu. Aby obliczyć kaloryczność posiłku, należy dodać wartości energetyczne wszystkich produktów, z których składa się danie. Gęstość energetyczna dotyczy pewnej objętości produktu i jest wyrażana w kilokaloriach (skrót: kcal). W przypadku artykułów spożywczych wartość energetyczną najczęściej podaje się w przeliczeniu na 100 gramów. Przykładowo: jeśli stugramowa tabliczka mlecznej czekolady ma 558 kcal to po zjedzeniu połowy dostarczysz organizmowi około 279 kalorii. Dla porównania: kaloryczność połowy tabliczki czekolady (około 300 kcal) to również wartość energetyczna pełnowartościowego posiłku średniej wielkości (takiego jak makaron z sosem pomidorowym).
Wartość odżywcza – składniki pokarmowe na talerzu
Wartość odżywcza (inaczej gęstość odżywcza) to wskaźnik, który pokazuje zagęszczenie składników odżywczych w danym produkcie/daniu. Tabela wartości odżywczej znajduje się na etykiecie każdego artykułu spożywczego. To informacja, ile białek, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych dostarczymy organizmowi po zjedzeniu produktu. W tabeli wartości odżywczej często wyszczególnione są kwasy tłuszczowe nasycone, cukry proste, błonnik i sól. Najzdrowszy produkt to ten o prostym składzie, w którym tłuszcze nasycone i cukry proste są ograniczone do minimum.
Jak skomponować zdrową dietę?
Jeśli chcesz jeść zdrowo i różnorodnie, najlepiej sięgać po produkty o średniej wartości energetycznej oraz wysokiej gęstości odżywczej. W jadłospisie osób na diecie odchudzającej powinny dominować zdrowe i świeże produkty niskokaloryczne. Okazjonalnie można jeść artykuły spożywcze, które mają wyższą kaloryczność, ale dostarczają organizmowi cennych składników pokarmowych. Do takich produktów należą między innymi: awokado, gorzka czekolada, orzechy włoskie, masło orzechowe i tłuste ryby morskie.
W zdrowej diecie należy unikać produktów wysokokalorycznych o niskiej wartości odżywczej. Mowa głównie o fast-foodach, daniach typu instant, wysoko przetworzonych słodkich i słonych przekąskach oraz słodkich napojach gazowanych.
Catering dietetyczny – zdrowa dieta dla zapracowanych
Nie lubisz lub nie masz czasu przyrządzać zdrowych dań o odpowiedniej kaloryczności? Dieta pudełkowa Maczfit to dobre rozwiązanie dla Ciebie. Wystarczy wybrać wariant kaloryczny i dopasować rodzaj diety do swoich potrzeb. Dieta pudełkowa Maczfit to różne programy, w tym specjalistyczne diety dla osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Z góry ustalona kaloryczność pomaga w kontrolowaniu masy ciała.
Artykuł sponsorowany
Zobacz także:
- Co człowiek powinien jeść codziennie?
- Dlaczego warto używać Thermomix podczas diety?
- Jak wybrać odpowiednią dla siebie dietę?
- Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem kotleciarki gastronomicznej
- Zdrowe smaki: catering dietetyczny, który inspiruje i odżywia
- Ciekawe diety, o których jeszcze nie słyszałaś