Sernik z dynią i polewą – zdrowy i smaczny deser na jesienną szarówkę!

Masz ochotę na zdrowy deser? Wykorzystaj dyniowy sezon i przygotuj pyszny sernik z dynią! To proste i smaczne ciasto, które zachwyci twoich gości. Jakie składniki oprócz najważniejszego będą niezbędne?

Za dyniowym sernikiem przepadają miłośnicy jesiennych wypieków. Jest aksamitny, wilgotny i obłędny w smaku, a co najważniejsze – prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz do niego zaledwie kilku składników, wśród których najważniejsze będą ser mielony oraz warzywne puree. Dowiedz się, jak krok po kroku przygotować sernik z dynią, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym.

Sernik z dynią – poznaj sprawdzony przepis

Sernik z dynią możesz przygotować zarówno w formie pieczonego ciasta, jak i na zimno. Wszystko zależy od okoliczności oraz twoich preferencji kulinarnych. W obydwu formach najważniejszym składnikiem jest puree z dyni. Możesz kupić je gotowe w puszce lub przygotować samodzielnie. Najlepszym wyborem do musu będzie dynia Hokkaido, która słynie z intensywnie pomarańczowego koloru i słodkiego smaku. Nie trzeba jej obierać, ma zwarty miąższ i doskonale nadaje się do pieczenia.

Idealny sernik z dodatkiem dyni – od czego zacząć?

Do przygotowania sernika z dyni będziesz potrzebować zarówno masy serowej, jak i spodu. Możesz też użyć polewy do dekoracji, co sprawi, że będzie ładnie się prezentował.

  1. Do przygotowania masy serowej wykorzystaj około 750 g twarogu z wiaderka – najlepiej dwukrotnie mielonego.
  2. Jej konsystencja będzie bardziej kremowa, jeżeli dodasz także serca mascarpone, wystarczy 450 g.
  3. Niezbędnym składnikiem jest puree z dyni (450 g) oraz 250 g drobnego cukru.
  4. Wszystkie te składniki powinieneś zmiksować na jednolitą masę blenderem, a następnie dodać do nich jeszcze 7 jajek oraz 5 łyżek skrobi ziemniaczanej, cały czas miksując.
Zobacz też:  Dania z dyni – warzywa o wielu twarzach!

Przepis na sernik dyniowy – jak wzbogacić smak?

Dodatkowo do masy możesz dodać kilka przypraw, dzięki czemu sernik będzie bardziej aromatyczny. Sprawdzi się cynamon oraz cukier waniliowy. Jeżeli chcesz otrzymać nieco bardziej orzeźwiające ciasto z cytrusowym posmakiem, dodaj do masy skórkę z pomarańczy. Natomiast w wersji korzennej sernika z dynią przydadzą się kardamon i goździki.

Jaki spód do sernika z dyni?

Jeżeli masz już przygotowaną masę serową, odstaw ją do lodówki i zajmij się spodem do ciasta. Tutaj możesz zdecydować się na kilka różnych opcji – dużym powodzeniem cieszy się spód z ciasteczek oreo lub herbatników. Wystarczy do nich dodać roztopione masło (oraz ewentualnie garść mielonych orzechów). Składniki te musisz rozdrobnić i połączyć ze sobą, a następnie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm, wcześniej posmarowanej masłem. Ewentualnie możesz przygotować ciasto na kruchym spodzie pszennym.

Jak upiec sernik dyniowy?

Kolejnym krokiem jest połączenie się składników. W tym celu musisz masę przełożyć na przygotowany spód – szpatułka pomoże ci wyrównać jej powierzchnie. Całość możesz udekorować polewą – na przykład masą kajmakową. Pozostanie ci już wtedy tylko włożyć tortownicę do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Ciasto będzie gotowe do podania po przestudzeniu.

Puszysty sernik dyniowy na zimno

Sernik z dynią możesz też przygotować w wersji na zimno, bez konieczności pieczenia.

  1. W tym celu do masy serowej zamiast jajek dodaj galaretkę pomarańczową oraz żelatynę w proszku rozrobioną we wrzątku.
  2. Składniki trzeba starannie miksować przez kilka minut, aby uzyskać gładką masę.
  3. Następnie należy wyłożyć je na spód z ciasteczek oraz włożyć do tortownicy i zapiąć obręcz.
  4. Po dodaniu masy wraz z purée z dyni ciasto wystarczy wstawić do lodówki, aby się schłodziło. Można je przechowywać przez kilka dni.
Zobacz też:  Dżemy z dyni – jak zrobić? Poznaj sprawdzony przepis!

Sernik z dynią to doskonały pomysł na zdrowy deser. Dzięki temu, że można przygotować go w dwóch wersjach, trafi w gusta nawet najbardziej wymagającym gościom!



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2022

Dodaj komentarz