Sernik z rosą to jedno z chętniej wybieranych ciast z masą serową. Wszystko za sprawą jego wyjątkowego smaku i konsystencji: kruchy spód wyśmienicie łączy się z chrupiącą pianką oraz słodką, delikatną masą z sera. Jak przygotować ten deser? Poznaj przepis na sernik rosa (Thermomix)!
Sernik rosa (Thermomix) przyrządzisz bardzo szybko. Jego smak na pewno zachwyci zarówno domowników, jak i twoich gości. Poznaj przepis na ten wyjątkowy wypiek!
Sernik rosa Thermomix – przepis
Jak przygotować sernik rosa? Thermomix sprawi, że pieczenie będzie łatwiejsze niż zwykle! Najpierw jednak odmierz wszystkie składniki. Do upieczenia spodu będziesz potrzebować:
- 120 g masła;
- 120 g cukru;
- 160 g mąki pszennej;
- 1 jajko;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczyptę soli.
Wszystkie składniki umieść w misie Thermomixa i wyrabiaj przez 1 minutę. Przełóż je do przygotowanej wcześniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz 10 minut na środkowym poziomie nagrzanego do 180°C piekarnika.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Co będzie ci potrzebne? Składniki na masę serową to:
- 0,5 litra mleka;
- 220 g cukru;
- 170 g oleju;
- 1 kg twarogu półtłustego (lub taka sama ilość sera z wiaderka na sernik);
- 2 opakowania budyniu waniliowego (może też być budyń śmietankowy, ale wtedy nie nada on masie tak żółtego koloru);
- 4 jajka;
- 4 żółtka (białka odłóż na bok – jeszcze je wykorzystasz!).
Wszystkie składniki umieści w czystej misie Thermomixa i miksuj przez 3 minuty na obrotach 6. Masę wylej następnie na podpieczony spód ciasta i piecz przez 50 minut w 180°C. Może wydawać ci się ona dość rzadka (zarówno przed włożeniem do piekarnika, jak i po upieczeniu), ale kiedy ostygnie będzie delikatna i bardzo puszysta.
Kiedy sernik rosa (Thermomix) się piecze, przygotuj ostatnią warstwę ciasta – bezową piankę. Beza to tylko 3 składniki: pozostałe białka z 4 jaj, 110 g cukru (najlepiej cukru pudru) i szczypta soli. Do dokładnie umytej i starannie osuszonej misy Thermomixa wlej białka i dodaj sól. Załóż motylek i ubijaj je na puszystą pianę przez 1,5 minuty (obroty 3). Następnie przez kolejne 1,5 minuty, na tych samych obrotach urządzenia, ubijaj dalej pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Szybko wyjmij z piekarnika ciasto i sprawnie umieść na nim bezową rosę. Nie rób tego zbyt długo, inaczej sernik opadnie! Kiedy piana znajdzie się już na cieście, ponownie umieść je w piekarniku – tym razem na 10 minut. Kontroluj jednak stopień spieczenia białek. Jeśli ciasto będzie piekło się zbyt długo – rosa nie wyjdzie, a piana z białek pozostanie po prostu bezą. Nie pogorszy to oczywiście smaku wypieku! Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i poczekaj, aż w pełni ostygnie. Dopiero wtedy będziesz mógł je pokroić i cieszyć się jego rozpływającą się w ustach konsystencją.
Sernik rosa i inne serowe wypieki
Sernik to jedno z tradycyjnych ciast kuchni polskiej. Jego pochodzenie sięga jednak czasów starożytnych – ciasta z dodatkiem sera znane były już w starożytnej Grecji. Wówczas to dużą popularnością cieszył się wypiek na bazie mąki, koziego sera oraz bakalii (orzechów i suszonych owoców).
Obecnie znanych jest wiele różnych rodzajów serników. W Polsce, zwłaszcza na stole wigilijnym, najczęściej pojawia się sernik wykonany z masy serowej (często z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej) umieszczonej pomiędzy dwiema cienkimi warstwami kruchego ciasta. Bardzo popularny jest również delikatniejszy w smaku sernik rosa. Innym typem sernika jest sernik królewski – wywodzące się z Niemiec ciasto z masą serową i kakaowym spodem.
Popularne typy serników to także:
- sernik wiedeński i japoński, czyli ciasta serowe bez spodu;
- sernik na zimno, czyli deser złożony z kruchych ciastek albo biszkoptów, masy serowej i owocowej galaretki (nie wymaga pieczenia!);
- sernik nowojorski – spód deseru wykonuje się z krakersów zblendowanych z masłem, a na to ułożona zostaje masa z tłustego twarogu i śmietany;
- Flao – czyli tradycyjny wypiek wielkanocny z Ibizy. Podstawą ciasta są składniki takie jak: ser, anyż, mięta i cukier.
Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast. Wśród przepisów na ten deser niemal każdy znajdzie swój ulubiony – o najbardziej odpowiadającym mu smaku i konsystencji. Warto więc wypróbować choć kilka z nich, aby znaleźć ten najlepszy. Sernik rosa (Thermomix) może być pierwszym! Jego delikatny smak i kremowa masa serowa na pewno przypadnie do gustu członkom twojej rodziny!
Zobacz także:
- Sernik Thermomix – ciasto, na które skusisz się nie tylko od święta!
- Sernik królewski – Thermomix a przepis na wypiek
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Rogaliki – Thermomix to twój sposób na udany deser
- Sernik na zimno – Thermomix i pyszne ciasto bez pieczenia
- Pyszna szarlotka Thermomix – ciasto idealne na każdą porę roku!