Sernik na zimno – Thermomix i pyszne ciasto bez pieczenia

Sernik na zimno. Thermomix zrobi dla ciebie ciasto, które zawsze się udaje

Na przygotowanie sernika na zimno możesz się zdecydować nawet wówczas, gdy nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Do przyrządzenia tego deseru w ogóle nie będziesz potrzebować piekarnika! Ciasto osiągnie swoją pożądaną konsystencję w lodówce – wymaga to jedynie określonej ilości czasu, nie musisz w tym czasie niczego sprawdzać ani poprawiać.

Chcesz prowadzić kanał na social mediach o gotowaniu i pieczeniu? Świetny pomysł! Dowiedz się, czym jest lokowanie produktu na filmikach i zdjęciach.

Jeśli chcesz uzyskać doskonały efekt niskim kosztem, wybierz właśnie sernik na zimno. Thermomix sprawi, że ograniczysz swoją pracę do minimum. Urządzenie wymiesza za ciebie składniki, a tobie pozostanie tylko ułożenie kolejnych warstw ciasta.

Jakich składników na sernik na zimno z Thermomixa będziesz potrzebować?

Przepis na Thermomix ma dość długą listę składników, ale nie przejmuj się. Wystarczy tylko odpowiednio połączyć je ze sobą w naczyniu.

Aby zrobić sernik na zimno, potrzebujesz:

  • 2 opakowań galaretki do masy serowej (o wybranym smaku, np. brzoskwiniowym);
  • 2 opakowań galaretki na wierzch (np. truskawkowej);
  • 200 g cukru;
  • 120 g pokrojonego na kawałki masła;
  • 1 kg pokrojonego na kawałki twarogu sernikowego;
  • 1 opakowania biszkoptów;
  • wody do zalania galaretek;
  • owoców, np. truskawek.

Przygotuj także tortownicę o średnicy 22-24 cm.

Przepis na sernik na zimno krok po kroku

Zacznij od przygotowania galaretek w obu smakach. Rozpuść każdą z nich w ilości gorącej wody podanej na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.

Teraz możesz przystąpić do robienia kolejnych warstw sernika na zimno. Thermomix ustaw na 15 sekund i obroty na poziomie 10. Wsyp cukier i zmiksuj go na drobny puder. Następnie do naczynia miksującego dodaj masło i roztop je, korzystając z następujących ustawień: 60 stopni, 3 minuty, obroty 1. Odstaw do ostygnięcia.

Zobacz też:  Gofry Thermomix - przepis, który zawsze się udaje

Do masła i cukru włóż twaróg. Wymieszaj za pomocą kopystki na obrotach 6, przez 1,5 minuty. Podczas mieszania przez otwór w pokrywie wlewaj galaretkę brzoskwiniową (lub o innym smaku – tę, którą chcesz dodać do masy serowej). Następnie załóż miarkę, by zapobiec chlapaniu.

Dno tortownicy dokładnie wyłóż biszkoptami. Wylej na dolną warstwę masę z twarogu i galaretki. Gdy zacznie tężeć, ułóż na niej kawałki owoców. Całość zalej tężejącą galaretką truskawkową.

Niewymagający pieczenia sernik Thermomix to tylko jedna z naszych propozycji. A może poznasz także inne nasze przepisy?

Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie będzie gotowe do spożycia.



Zobacz także:
Archiwum: marzec 2023

Dodaj komentarz